23.000 de bărbați și 1.000 de femei se află în spatele gratiilor, în penitenciarele din România, potrivit datelor oficiale transmise de Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru Ziare.com. Deciziile CEDO din ultimii ani au obligat România să adapteze condițiile de detenție pentru cei privați de libertate.
Totuși, în sistemul penitenciar încă există neajunsuri. Anca-Elena Bălășoiu, avocat, atrage atenția asupra condițiilor în care sunt ținute în spatele gratiilor femeile, ce au nevoi distincte, față de bărbați.
„Sunt neglijate în continuare nevoile femeilor din centrele de detenție din România, pentru că nu le sunt asigurate produse de igienă personală, produse specifice igienei feminine, altă problemă cu care se confruntă România, deși media anuală a femeilor din penitenciare este de sub 5% - deci, în cazul acestor deținuți, costurile ar fi reduse, dar din păcate, nu se asigură o atenție binemeritată, bazată pe egalitate de gen, pentru populația feminină din penitenciarele din România. Astfel, vorbim despre un alt aspect față de care nu au existat îmbunătățiri semnificative”, a declarat Bălășoiu, pentru Ziare.com.
În jur de 16.000 de locuri există în penitenciarele din România, destinate persoanelor condamnate la pedeapsa privativă de libertate. Însă, numărul mediu anual al deținuților este de 23.000. Din cauza supraaglomerării, se ajunge în situații dificile pentru cei încarcerați, dar și pentru gardieni.
„Condamnații sunt încarcerați în funcție de gradul de risc, de infracțiunile comise. În continuare, România se confruntă cu criminalitate de stradă foarte multă, cu infracțiuni pe care le considerăm banale, prin frecvența lor - furt calificat, viol și așa mai departe. Regulile interne ale penitenciarelor devin astfel și mai greu de respectat, atât timp cât nu avem o diversificare foarte mare a infracțiunilor.
Este o provocare să cazezi un deținut care a comis un anumit tip de infracțiune cu altul care a comis un alt tip de infracțiune, poate din sfera criminalității economice. Abuzurile fizice și psihice reprezintă altă problemă, pentru că a asigura securitatea mai multor persoane care împart un spațiu mic este o misiune dificilă pentru gardieni, de cele mai multe ori”, a mai precizat Bălășoiu.
Angajații din sistemul penitenciar susțin, de asemenea, că volumul de angajați este subdimensionat. Din acest motiv, sindicaliștii au organizat proteste, la finalul acestui an.