În ultimul deceniu, România a ajuns în atenția CEDO, din cauza condițiilor de cazare din penitenciare, pe care Curtea le-a considerat precare și astfel, a impus statului român să realizeze investiții semnificative.
În prezent, în spatele gratiilor, în România, există în jur de 20.000 de cetățeni. Pentru a fi respectat spațiul de 4 metri pătrați pentru fiecare deținut, statul român trebuie să creeze alte câteva mii de spații de cazare.
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a transmis mai multe informații pe marginea acestui subiect, pentru Ziare.com:
„Conform Planului de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot ‘Rezmiveș și alții împotriva României’, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze ‘Bragadireanu împotriva României’, aprobat de Guvernul României prin Memorandum, la 18 noiembrie 2020, îmbunătățirea condițiilor materiale în penitenciare se realizează prin investiții în infrastructura fizică a acestora, respectiv prin crearea unui număr de 7.849 noi locuri de cazare și modernizarea a 946 locuri de cazare existente”, a transmis ANP, prin intermediul Ionelei Chițan, comisar de poliție penitenciară, șef serviciu.
Dintre cele aproape 8.000 de locuri de noi de cazare, 2.000 au fost deja realizate. Aproape alte 2.000 vor fi gata până la finalul anului curent.
„Pentru îndeplinirea obiectivelor asumate prin Memorandum, în perioada 2021-2023, la nivel de sistem au fost create 2003 locuri noi de cazare pentru deținuți și au fost modernizate 218 locuri.
Pentru acest an se preconizează finalizarea unui număr de 1.782 de noi locuri de cazare, restul lucrărilor aflate în execuție pentru crearea locurilor noi urmând să fie finalizate în anul 2025”, a mai punctat ANP.
În plus, două noi penitenciare vor fi construite, în anii următori: Penitenciarul Berceni (județul Prahova, la aproximativ 10 km de Ploiești), cu 1.000 de locuri și Penitenciarul Unguriu (județul Buzău, la aproximativ 20 de km de Buzău) - cu o capacitate de 900 de locuri.
„Cu privire la crearea de noi locuri de cazare, amintim obiectivele majore de investiții - Penitenciar P46 Berceni și Penitenciar P48 Unguriu, a căror execuție a fost inițiată la începutul anului 2024, care presupune crearea a 1.900 de locuri de detenție. Termenul de execuție pentru Penitenciarul Berceni este de 60 de luni - decembrie 2029, respectiv 48 luni (decembrie 2028) pentru Penitenciarul Unguriu.
Chiar dacă prin realizarea numărului de locuri stabilit prin Planul de acțiune condițiile de detenție se îmbunătățesc considerabil, atât prin diminuarea fenomenului de supraaglomerare, cât și prin darea în folosință a unor spații noi sau modernizate, la nivel de sistem se iau constant măsuri de îmbunătățire a condițiilor de cazare existente”, a mai transmis ANP.
Penitenciarul din Berceni va fi cel mai mare din țară, în regim de maximă siguranță. Mulți dintre deținuții de la Rahova și Giurgiu vor ajunge în centrul de detenție din Berceni. Închisoarea va fi dotată cu frizerii, biblioteci, biserică și săli de clasă. Realizată după model american, închisoarea va dispune de sistem video de ultimă generație și senzori de mișcare în spațiile de plimbare, astfel încât posibilitatea de evadare să fie redusă la minimum.
Penitenciarul de la Unguriu va avea condiții mai blânde, regim deschis și semi-deschis.
Între timp, continuă și acțiunile pentru modernizarea penitenciarelor.
„În acest sens, pentru anul 2024 este planificată continuarea obiectivelor de investiții la faze de proiectare sau execuție lucrări care presupun îmbunătățirea condițiilor de detenție, cum ar fi: realizarea de curți de plimbare sau modernizarea celor existente, modernizarea blocurilor alimentare, modernizări la rețelele interioare de alimentare cu apă sau a rețelelor termice, modernizări ale centralelor termice, realizarea rețelelor de hidranți etc.
În coordonatele prezentate, Administrația Națională a Penitenciarelor dispune în mod constant măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție, în vederea obținerii de rezultate, în pofida blocajelor întâmpinate și a volumului mare de sarcini, pentru ca obiectivele de investiții finanțate de bugetul de stat, prin fonduri externe nerambursabile și prin fonduri externe rambursabile, să se deruleze într-un ritm accelerat, în scopul finalizării acestora”, a declarat ANP.