Scandalul pensiilor speciale. USR acuză Guvernul că a trimis în Parlament proiectul fără impact bugetar

Marti, 07 Februarie 2023, ora 21:05
2974 citiri
Scandalul pensiilor speciale. USR acuză Guvernul că a trimis în Parlament proiectul fără impact bugetar
Proiectul a fost discutat în Senat

Comisia de buget din Senat a ajuns la aviz pe proiectul Guvernului privind pensiile speciale, însă dezbaterea şi votul au fost amânate două săptămâni pentru că nu există impact bugetar, a acuzat USR.

„În mod suspect, în dreptul rubricii impact bugetar nu apare nimic, nu este nicio reducere de cheltuială sau creştere de venit pe termen scurt, mediu şi lung. Guvernul era obligat să facă această evaluare şi nu înţeleg cum a trecut aşa în şedinţa de guvern! Cum putem discuta un act normativ de o asemenea importanţă, al cărui scop este reducerea cheltuielilor bugetare şi consfinţirea contributivităţii drept criteriu fundamental luat în considerare la calcularea pensiei, fără a avea în faţă date esenţiale. Guvernul trebuie să-şi facă treaba şi să ne dea date”, a declarat senatoarea USR Anca Dragu, potrivit comunicatului de presă al partidului.

La rândul lui, senatorul USR Narcis Mircescu a întrebat reprezentantul guvernului dacă poate numi o singură categorie de pensie specială pe care o desfiinţează actualul proiect de lege şi dacă există o pensie specială care este trecută pe principiul contributivităţii, dar ambele întrebări au rămas fără răspuns.

Senatorul USR Claudiu Mureşan a argumentat că proiectul de lege este vădit neconstituţional şi va pica la orice analiză a juriştilor.

Dezbaterile din comisia de buget finanţe din Senat au fost amânate două săptămâni pentru ca Guvernul să vină cu informaţii relevante, care lipsesc din expunerea de motive ce însoţeşte actul normativ, mai arată sursa citată.

La finalul lunii trecute, Marcel Ciolacu a afirmat că din punctul de vedere al social-democraţilor, prioritatea numărul unu o constituie pensiile speciale şi a adăugat că PSD vrea, împreună cu Ministerul Justiţiei, să găsească forma constituţională „ca acest capitol cu pensiile speciale să fie odată închis pentru totdeauna în România”.

#pensi speciale, #Senat, #USR , #pensii speciale