Toate schimbările din sistemul românesc de pensii private. Ce trebuie să faci pentru a te descurca cu cheltuielile la bărânețe

Joi, 19 Ianuarie 2023, ora 06:40
6994 citiri
Toate schimbările din sistemul românesc de pensii private. Ce trebuie să faci pentru a te descurca cu cheltuielile la bărânețe
Pensionarii vor avea venituri mici când vom intra în zona euro FOTO: pixabay.com

Românii sunt tot mai interesați de sistemul de pensii pe măsură ce înaintează în vârstă și se apropie de momentul în care vor ieși din activitate. Pensia privată, fie că este cea obligatorie din pilonul II sau una facultativă, este deja o alternativă pentru viitorii pensionari având în vedere că mulți lucrători români sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

În luna decembrie, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) guvernul a luat o serie de măsuri care schimbă substanțial cadrul legal în care funcționează sistemul de pensii private din România. Peste 7,9 milioane de români care contribuie obligatoriu la un fond privat, precum și mediul economic în cadrul căruia fondurile sunt un jucător de anvergură, sunt vizați de aceste schimbări, scrie economica.net.

Printr-o OUG, executivul a introdus pârghii mai ample de control și supraveghere, direcții mai clare pentru investirea sumelor acumulate, dar și schimbări cu impact direct asupra participanților la sistem.

Pensia privată, plasa de siguranță pentru moștenitori

Sunt mulți români care plătesc contribuții la pensie. Însă, din nefericire mor înainte să se bucure de aceasta. Autoritățile au decis ca moștenitorii lor să poată încasa suma strânsă până în acel moment la pilonul II.

”Românii trebuie să știe că pensiile private de pe pilonul II se moștenesc. Adică ce acumulezi în timpul activității și se duce la pilonul II poate fi moștenit în cazul în care decedezi până ieși la pensie.

Este un câștig și o plasă de siguranță pentru familie și copii”, a spus analistul economic Adrian Negrescu într-un interviu pentru Ziare.com.

Până pe 24 decembrie 2022, moștenitorii care dețineau la rândul lor un cont de pensie privată (majoritatea covârșitoare, având în vedere că toți angajații din România sunt obligați să contribuie și în sistemul privat de pensii) nu puteau încasa suma din contul celui decedat, ci doar să transfere activul în propriul cont, urmând să aibă acces la bani când ies la pensie.

Modificările aduse legii arată că moștenitorii pot acum să încaseze suma cuvenită, în aceleași condiții ca cei care ies la pensie, adică integral, sub forma unei plăți unice, sau eșalonat, pe o perioadă de până la cinci ani.

Alte schimbări în sistemul de pensii

O altă modificare este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuția virată lunar.

În al treilea rând, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani, așa cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând”, potrivit studiifinanciare.ro.

Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).

Este important de știut că, în condițiile în care optează pentru încasarea sumei în tranșă unică sau eșalonat pe 5 ani, participanții și moștenitorii trebuie să achite, pe lângă comisionul bancar, și taxe și contribuții către stat. Este vorba despre impozitul pe venit de 10% și de contribuțiile de 10%. Dacă pensia se încasează lunar ea vine cu o deductibilitate de până la 2000 de lei. Administratorul își ia comisioanele pe perioada de contributivitate.

Pensia privată a avut un randament mai mare decât rata inflației

Pe de altă parte, conform expertului, ”pensiile private reprezintă singura șansă pentru mulți dintre români de a avea o viață decentă la bătrânețe”.

De ce se întâmplă acest lucru?

”Pentru că pensia de stat pentru marea majoritate a celor care au contribuit, raportat la salariul minim sau până în 3.000 de lei nu le va putea asigura decât subzistența, în niciun caz o viață decentă la bătrânețe”, a spus Negrescu.

Analistul economic a dat un exemplu foarte bun în acest sens. ”Pensiile private, mai ales cele pe pilonul II, au avut o creștere destul de bună, cel puțin în ultimii 15 ani, raportat la inflație. Rata medie a inflației în ultimii 15 ani a fost de 4,19% iar randamentul la pensie a fost de 7,16%, deci cu 3pp peste inflația din acești ani”, a mai spus acesta.

Dar pe lângă pensie, românii, mai ales cei care vor urma să se pensioneze peste 15-20 de ani ar trebui să se gândească la sisteme de investiții viabile care să le aducă venituri.

”Pensia privată este o alternativă pentru cei care vor să își asigure o pensie decentă și să nu aștepte cu emoții perioada când vor ieși din activitate.

Dar pe lângă pilonul II care este obligatoriu ar fi bine ca românii care sunt în câmpul muncii în momentul de față să se gândească la alternativa de a aduna bani pentru perioada pensiei.

Ori pensie privată cum este cea din pilonul III care este facultativă, ori să investească câte puțin în fiecare lună în fonduri de investiții, acțiuni la bursă, titluri de stat, în orice le-ar putea aduce un câștig în plus pentru următorii 10-15 ani”, a spus acesta.

Pe de altă parte, intrarea în zona euro a României vine cu alte provocări.

”Dacă vom sta și vom trăi doar din salariu, fără să punem bani deoparte, peste 60% din cei care se află în momentul de față în câmpul muncii, adică sunt salariați, se vor trezi cu o pensie care nu le va ajunge nici măcar să-și plătească facturile în perspectiva următorilor 20-30 de ani.

Oricât ai pune deoparte acum, fie că alegi fonduri de investiții, plasamente, etc, acum acești bani produc dobândă, se acumulează și te vor ajuta să supraviețuiești când ieși la pensie.

De ce spun acest lucru? La salariul minim pe economie, pe care îl primesc marea majoritate a angajaților din România, pensia celor care vor ieși din activitate peste 20-30 de ani nu va fi mai mare de 400-500 de euro. Ce vei putea face cu banii aceștia atunci când România se va afla în zona Euro iar prețurile vor fi exprimate în această monedă”, a mai spus Negrescu.

Cele mai mari probleme din acest moment din sistemul de pensii

Într-un interviu pentru Ziare.com, deputatul USR Cristian Seidler, expert în Resurse umane, spune că România se confruntă cu două mari probleme ale sistemului de pensii.

Prima ar fi lipsa de predictibilitate. ”Nu cred că există zi sau săptămână să nu aflăm despre noi modificări în sistemul de pensii”, a spus Seidler. Iar a doua este una structurală. ”Nu ai cum să ai pensii mari atâta timp cât ai: a)- prea puțini angajați și b)-cu salarii prea mici, la rândul lor”, a mai spus politicianul. Raportul oficial este de 9 pensionari la 10 angajați. Aceasta în condițiile în care tendința este de creștere de un pensionar la un angajat.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#pensie pilonul II, #pensie privata, #modificare lege pensie, #bani pensionari , #pensie