Ce salariu trebuie să aibă un român ca să obțină o pensie de 3000 de lei în 2023

Sambata, 01 Iulie 2023, ora 22:00
105844 citiri
Ce salariu trebuie să aibă un român ca să obțină o pensie de 3000 de lei în 2023
În anul 2023, valoarea punctului de pensie a crescut cu 12,5% FOTO Facebook Casa Națională de Pensii Publice

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică în martie 2023, coșul minim de cumpărături a ajuns la 8.659 de lei pentru o familie alcătuită din doi adulţi şi doi copii.

Derivând din statisticile INS o estimare legată de un prag minim al bugetului necesar pentru un cuplu de pensionari, întrebarea care apare în contextul fluctuației economice este ce salariu ar trebui să aibă o persoană activă în câmpul muncii ca să obțină o pensie de minim 3000 de lei.

În anul 2023, valoarea punctului de pensie a crescut cu 12,5%, fiind în prezent 1.785 de lei. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:

Pentru a putea face o estimare generală, trebuie să pornim de la general la particular:

Valoarea pensiei este echivalentă cu un Punctaj mediu anual înmulțit cu Valoarea punctului de pensie (1.785 lei).

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Mai în clar, dacă o persoană are o vechime în muncă de 40 de ani, punctajul mediu anual va deriva din însumarea tuturor punctajelor medii, apoi împărțirea lor la 40, conform următoarei formule:

Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual 40): Nr. ani stagiu complet – 40 ani

Continuând explicațiile de la general la particular, punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv, iar punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar al asiguratului) la indicele salariului mediu brut din luna respectivă:

Într-o ipoteză în care o persoană a câștigat pe toată durata activității sale profesionale un salariu brut echivalent cu salariul mediu brut lunar din fiecare perioadă a trecutului său profesional, atunci punctajul lunar ar fi 1. Concomitent, punctajul mediu anual s-ar reduce similar la 1, prin corelarea cu anii de muncă, iar calculul final ne permite să determinăm faptul că o persoană care a început să lucreze în anul 1983 și a menținut pe parcursul întregii cariere un venit corelat direct cu salariul mediu brut din fiecare lună începând cu 1983 și până în prezent, dacă va ieși la pensie anul acesta, va încasa o pensie de 1.785 de lei.

În contextul de față, pentru ca o persoană să încaseze o pensie de 3000 de lei după întreaga activitate, dacă se pensionează în 2023, ar fi trebuit, în medie, să încaseze pe perioada întregii activități un salariu care să se raporteze într-o proporție de 1.68 la salariul mediu brut din fiecare lună a activității sale profesionale.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Având în vedere că salariul mediu brut în anul 2023 se încadrează în marja de 6.789 de lei, atunci, ajustând mereu calculul la indicii economici istorici din momentul începerii activității economice și până în prezent, pentru a obține o pensie de 3000 de lei, un român ar trebui să fi menținut venituri brute constante echivalente unui salariu brut lunar din 2023 de aproximativ 11.400 de lei.

Coșul minim de consum în 2023

Coșul minim de consum pentru un trai decent se ridică la 8.659 lei/lună, în 2023, cu aproape 20% mai scump decât în anul 2022, potrivit calculelor FES/Syndex și Institutului Național de Statistică (INS).

Cea mai mare parte a cheltuielilor se referă la cele pentru locuință – chirii sau rate ipotecare – care au fost calculate la aproximativ 2.300 de lei. Alimentația pentru o familie de 4 persoane a fost în martie estimată la 1.900 de lei şi îmbrăcămintea şi încălţămintea cu puţin peste 850 de lei. Alte cheltuieli au fost determinate de statisticieni ca fiind dirijate către îngrijirea locuinței, educație și cultură, servicii și igienă.

Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
Google a introdus trei noi funcții pentru browserul Chrome, vizând îmbunătățirea gestionării tab-urilor și sincronizarea între dispozitive. Într-o mișcare neobișnuită, aceste funcții...
Selfie-uri periculoase: Copii şi tineri mutilaţi după ce au vrut să-și facă poze pe trenuri: "Pielea e pur şi simplu carbonizată"
Selfie-uri periculoase: Copii şi tineri mutilaţi după ce au vrut să-și facă poze pe trenuri: "Pielea e pur şi simplu carbonizată"
Dr. Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală atenţionează asupra numărului mare de cazuri de copii şi adolescenţi...
#pensie, #pensie de stat, #salariu mediu brut, #salariu mediu brut Romania , #Pensii
  1. Toți utilizatorii trebuie să știe de noua actualizare a Google Chrome. Ce pot face funcțiile introduse
  2. Selfie-uri periculoase: Copii şi tineri mutilaţi după ce au vrut să-și facă poze pe trenuri: "Pielea e pur şi simplu carbonizată"
  3. Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  4. Imaginea spectaculoasă surprinsă de NASA în România, distribuită de Ambasada SUA
  5. Noua strategie Google pentru YouTube nu-i va face fericiți pe cei mai mulți dintre utilizatori. Ce se întâmplă când pui pe „pauză” un videoclip
  6. Tinerii nu-și permit să-și cumpere locuințe și ajung să locuiască cu părinții până la 30 de ani. Ce categorie de vârstă ocupă 45% din locuințele din România
  7. Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
  8. Qualcomm se pregătește de lansarea unuia dintre cele mai puternice procesoare din lume: Preț mai mare și îmbunătățiri majore
  9. Erodium Copy, robotul inspirat din natură, ar putea fi o soluție excelentă în criza climatică
  10. Apple Intelligence nu va fi disponibil din prima zi pe iPhone 16. Cum puteți testa, însă, funcțiile AI în beta