Grefierii amenință că vor bloca activitatea sistemului judiciar, nemulțumiți de reforma pensiilor de serviciu

Marti, 30 Mai 2023, ora 11:49
3322 citiri
Grefierii amenință că vor bloca activitatea sistemului judiciar, nemulțumiți de reforma pensiilor de serviciu
Grefierii sunt nemulțumiți de creșterea vârstei de pensionare FOTO Pixabay

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat BNS, a amenințat marți, 30 iunie, cu declanșarea protestelor, la o zi după de premierul Nicolae Ciucă a făcut public proiectul privind reforma pensiilor de serviciu.

Potrivit sindicaliștilor, măsurile anunțate de guvern sunt populiste și antisociale.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial arată că au aflat dintr-o postate pe Facebook a prim-ministrului că ”pensia fiecărui cetăţean trebuie să reflecte importanţa muncii sale de o viaţă şi contribuţia la sistemul public”, precum şi că ”pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani”.

”Dorim să vă mulţumim, domnule prim-ministru, pe această cale, pentru respectul arătat importanţei muncii unei categorii socio-profesionale care şi-a sacrificat zi de zi viaţa şi sănătatea pentru bunul mers al sistemului judiciar, subdimensionat din punctul de vedere al resursei umane şi subfinanţat de ani de zile, iar dacă nu ştiaţi...: În prezent, grefierii beneficiază de dreptul de pensie de serviciu la împlinirea vârstei de 60 de ani, ca o recunoaştere a zecilor de ani în care şi-au desfăşurat activitatea în slujba justiţiei, într-un regim strict de interdicţii şi incompatibilităţi pe care alte categorii profesionale nu îl au”, adaugă ei.

Potrivit sursei citate, pensia de serviciu a fost acordată prin Legea nr. 567/2004 în perioada de preaderare a României la UE în conformitate cu disp. art. 53 din Constituţie, pentru restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, interdicţii prevăzute în cuprinsul art. 77 din această lege şi din codul deontologic. De altfel, funcţia de grefier este incompatibilă cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice şi a funcţiei de formator în cadrul Şcolii Naţionale de Grefieri, salariul reprezentând singura sursă de venit.

”Ştiaţi, domnule prim-ministru, că grefierii participă la competiţii sportive şi renunţă să ridice premiile acordate pentru rezultatele obţinute pentru că statutul special le interzice acest lucru? În exercitarea profesiei sale, personalul de specialitate din instanţe şi parchete trebuie să manifeste competenţă, imparţialitate şi celeritate, fiind obligat să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii justiţiabililor ori prestigiului justiţiei, să servească în mod loial autoritatea judecătorească, să nu dezvăluie sau să folosească pentru alte scopuri decât cele legate de exercitarea profesiei informaţiile obţinute pe parcursul desfăşurării activităţii profesionale, să se abţină de la orice atitudine care l-ar putea face vulnerabil la influenţe, nu poate pretinde sau primi cadouri ori servicii, privilegii sau avantaje, atât pentru sine, cât şi pentru altul şi nu îi este permis să acorde consultaţii juridice, încălcarea acestor interdicţii atrâgând răspunderea disciplinară, civilă şi chiar penală”, continuă reprezentanţii grefierilor.

Ei argumentează că ”raţiunea acordării acestui drept este necesară, justificată şi legală”, arătând că pensia de serviciu pentru grefieri a fost acordată ca o compensare pentru restrângerea unor drepturi şi libertăţi şi instituirea unor interdicţii şi incompatibilităţi prin statutul special care reglementează această categorie de personal, direct proporţional cu activităţile specifice funcţiei – personalul auxiliar de specialitate participă efectiv la înfăptuirea actului de justiţie alături de magistraţi.

”Se doreşte modificarea condiţiilor de pensionare şi acordarea pensiei numai pe baza principiului contributivităţii? Foarte bine! Însă atunci statul român trebuie:

- să adopte de urgenţă o propunere legislativă prin care să includă instanţele şi parchetele în categoria locurilor în care personalul îşi desfăşoară activitatea în condiţii de muncă deosebite şi recunoaşterea categoriei noastre profesionale ca desfăşurându-şi activitatea în condiţii deosebite, în accepţiunea legii nr. 127/2019;

- să acorde lunar o sumă compensatorie direct proporţională cu limitarea drepturilor prin menţinerea interdicţiilor şi a incompatibilităţilor, perioadă în care personalul nu poate să îşi sporească altfel veniturile şi nu poate contribui suplimentar la sistemul de pensii, pentru a da posibilitatea categoriei noastre de personal să îşi plătească o pensie în sistemul privat;

- să elimine interdicţiile şi incompatibilităţile şi să adopte o măsură reparatorie pentru despăgubirea acestei categorii de personal pentru perioada în care i-au fost îngrădite şi restrânse drepturile, respectiv perioada în care şi-a desfăşurat activitatea sub regimul interdicţiilor şi incompatibilităţilor”, susţin sindicaliştii.

Potrivit acestora, pensia grefierilor are componentă contributivă. Din evidenţele Casei Naţionale de Pensii Publice, numărul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea a fost de 1.724 grefieri la finele anului 2021 şi 1.667 la finele anului 2022.

”Are loc o scădere naturală, prin deces, de la an la an a numărului de beneficiari ai pensiei de serviciu, respectiv cu 57 persoane în anul 2022 faţă de anul 2021 şi cu 59 persoane faţă de anul 2020, iar creşterea vârstei de pensionare va echivala cu condamnarea grefierilor la moarte sigură la locul de muncă! Speranţa de viaţă a grefierilor este de 59 de ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală”, mai arată Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial.

Sindicaliştii amintesc că CCR a statuat deja că ”pensiile de serviciu se bucură de un regim juridic diferit în raport de pensiile speciale acordate în regimul public de pensii”, tocmai din cauza interdicţiilor şi incompatibilităţilor impuse de lege magistraţilor, care sunt identice şi pentru personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete.

”Or, modificarea acestui drept poate avea consecinţe negative asupra tuturor cetăţenilor care ajung să fie justiţiabili, calitatea actului de justiţie poate avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranţa activităţii desfăşurate în sistemul de justiţie prin atingerea adusă garanţiilor sociale recunoscute personalului din justiţie, fără de care activitatea ”autorităţii judecătoreşti” nu poate fi organizată şi desfăşurată. Acest proiect de lege va ajunge la controlul de constituţionalitate. O nouă modificare a pensiei de serviciu ar contraveni flagrant principiului predictibilităţii cadrului normativ şi privează categoria noastră profesională de o minimă stabilitate financiară pe termen scurt şi mediu, atât în viaţa activă, cât şi după pensionare”, continuă ei.

Reprezentanţii grefierilor adaugă că aceşti angajaţi au capacitatea de a bloca sistemul judiciar.

”O reacţie fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista şi chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar – potrivit Constituţiei, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) ”una din cele trei puteri ale Statului Român”. Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum şi celor ce urmează a se iniţia de celelalte categorii de salariaţi nemulţumiţi de măsurile aparent populiste şi antisociale asumate de actuala guvernare. Foarte curând, niciun grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de program, în zilele libere sau de repaus săptămânal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplătite sau pentru serviciul de permanenţă la arestări, indiferent că vorbim despre infracţiuni uşoare, tâlhării sau chiar crime. Să vedem, atunci, domnule prim-ministru, cum o să invocaţi din nou importanţei muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!”, conchid sindicaliştii.

Proiectul făcut public de Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că, prin amendamentele depuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului, sunt eliminate inechităţile, iar România continuă astfel reformele asumate pentru a putea beneficia de banii europeni prin PNRR. Liderul PNL a adăugat că printre modificări se număr corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii, iar pentru diplomaţi şi personalul auxiliar din instanţele judecătoreşti vârsta standard de pensionare va creşte la 65 de ani. De asemenea, este redus numărul beneficiarilor de pensii de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, angajaţilor încadraţi pe funcţii de execuţie specific în cadrul misiunilor diplomatice. Mai este reajustat procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari, a spus Ciucă. ”Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi excede aplicării principiului contributivităţii”, a completat şeful Executivului.

Eveniment Quarterly Report

Partidul Verde-Verzii protestează față de măsurile luate de Guvern: ”Ar reprezenta piedici în calea accesului la tehnologii”
Partidul Verde-Verzii protestează față de măsurile luate de Guvern: ”Ar reprezenta piedici în calea accesului la tehnologii”
Partidul Verde-Verzii cere Guvernului să nu crească TVA pentru tehnologii verzi, pentru produse bio și pentru hrana animalelor de companie. ”Protestăm față de propunerea guvernului de...
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel din Iași a respins contestația fostului președinte al CJ Vaslui
Dumitru Buzatu rămâne în arest preventiv. Curtea de Apel din Iași a respins contestația fostului președinte al CJ Vaslui
Curtea de Apel Iași a respins, vineri, 29 septembrie, solicitarea lui Dumitru Buzatu de a fi eliberat din arest preventiv.Sentința este definitivă. ”Respinge, ca fiind nefondată,...
#pensii de serviciu Romania, #reforma pensii, #grefieri proteste, #Nicolae ciuca premier , #stiri pensii