Pensii mai mari pentru sute de mii de români. Când începe statul să le restituie banii reținuți ilegal

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 17:59
8469 citiri
Pensii mai mari pentru sute de mii de români. Când începe statul să le restituie banii reținuți ilegal
Legea prin care cei cu pensii mai mari de 4.000 de lei au plătit contribuția la sănătate a fost declarată neconstituțională FOTO Pixabay

Deputatul PNL Raluca Turcan a anunțat marți, 31 ianuarie, că Guvernul va restitui persoanelor cu pensii de peste 4.000 de lei sumele reprezentând contribuţia de asigurări de sănătate a cărei reţinere a fost declarată neconstituţională de CCR.

Turcan a precizat că o parte din bani va fi restituită în luna februarie şi că Ministerul Finanţelor este obligat să prezinte un act normativ pentru restituirea a încă 445 milioane de lei.

”Începând cu luna februarie se restituie deja cota reţinută pentru perioada 28 decembrie 2022 - 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuţii pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reţinută în perioada 1 ianuarie 2022 - 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Ea a adăugat că acest act normativ trebuie elaborat rapid şi în varianta cea mai avantajoasă pentru pensionari.

”Decizia de reţinere a contribuţiilor nu le-a aparţinut lor, iar hotărârile Curţii Constituţionale trebuie transpuse în legislaţie urgent”, a punctat Raluca Turcan.

Decizia CCR

În 15 decembrie, Curtea Constituţională a decis că sunt neconstituţionale mai multe prevederi din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 prin care a fost instituită obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar.

Curtea a reţinut că OUG 130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuţii la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

”Or, prin ordonanţă de urgenţă, nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuţii, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituţie, fiind, astfel, contrară art. 115 alin. (6) din Constituţie, care interzice afectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale prin ordonanţe de urgenţă”, a precizat CCR.

La acea vreme, deputatul PNL Raluca Turcan le-a recomandat miniştrilor Finanţelor şi Muncii, Adrian Câciu şi Marius Budăi, să citească ”cu maximă atenţie” decizia Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională instituirea contribuţiei de asigurări de sănătate prin ordonanţă de urgenţă. Ea adăuga că, dacă cineva le-a spus miniştrilor că pot face reforme prin OUG-uri, ”i-a păcălit”.

Potrivit Știrile PROTV, peste 355.000 de români cu pensii de peste 4.000 de lei vor primi bani înapoi de la stat, după ce, pe tot anul 2022, li s-a reținut cotizația de 10% pentru sănătate. Printre cei vizați se numără pensionari din structurile Ministerului Internelor, Apărării și SRI.

Citește și:
Procedura de întrerupere a sarcinii ar putea fi decontată de stat. Cele trei situații prevăzute în proiectul de lege
Procedura de întrerupere a sarcinii ar putea fi decontată de stat. Cele trei situații prevăzute în proiectul de lege
O propunere legislativă care vizează garantarea dreptului la proceduri de întrerupere a sarcinii în siguranţă a fost depusă la Parlament. Propunerea legislativă vizează modificarea şi...
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, despre creșterea vârstei de pensionare: ”Nu trebuie să punem carul înaintea boilor”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, 20 martie, că nu susține sub nicio formă majorarea vârstei de pensionare peste 65 de ani. Ministrul a subliniat că autorităţile din...
#pensii Romania, #pensii 4000 lei, #contributie sanatate, #restituire bani, #stat, #Raluca Turcan PNL , #stiri pensii