PSD se laudă cu un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, înainte de a prelua guvernarea. USR: ”Definiţia ipocriziei”

Marti, 06 Iunie 2023, ora 21:22
2911 citiri
PSD se laudă cu un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, înainte de a prelua guvernarea. USR: ”Definiţia ipocriziei”
Imagine din Parlamentul României FOTO Hepta

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a anunţat marți, 6 iunie, că a depus un proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

”Este un gest normal să îţi elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuţi despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeaşi soartă”, a scris Alfred Simonis pe Facebook.

Social-democratul a adăugat că, „din motive ştiute doar de cei care au făcut PNRR, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea aşteaptă acest lucru din partea politicienilor”.

„Am avut discuţii cu mulţi dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor este o prioritate!”, a conchis deputatul PSD.

Expunerea de motive

În expunerea de motive a proiectului de lege, Simonis precizează că ”ținând cont de faptul că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă şi în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege (în conformitate cu prevederile din Statului deputaţilor şi senatorilor), considerăm că şi parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel că toţi cetăţenii acestei tari, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe baza de contributivitate. Prezenta initiaţivă legislativă constituie un pas în vederea asiguraţii echitaţii intre cetăţeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizaţiile speciale ale parlamentarilor.”

Liderul deputaţilor PSD mai argumentează că menţinerea acestor pensii speciale pentru aleşi ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat care e „pus la grea încercare” din cauza crizelor succesive care au afectat economic nu doar România.

„Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se va înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plată unor sume consistente. Datele recente arată că la nivelul anului 2022, după data de 10 iunie, (odată cu aplicarea Deciziei CCR, nr. 261/2022) au fost achitate un număr de 583 de indemnizaţii, cu o valoare totală de 19370146,80 lei”, ma spune Alfred Simonis, în expunerea de motive.

Astfel, „menţinerea în plată a acestor indemnizaţii ar pune presiune suplimentară pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra ţării noastre în ultimii ani”, mai argumentează social-democratul.

Proiectul de lege iniţiat de către Alfred Simonis abrogă Capitolul XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

„Art. I. — Capitolul XI Indemnizaţia pentru limită de vârstă, conţinând articolele 49 şi 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se abrogă.

Art. II. - De Ia data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. III. - Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare”, conform propunerii legislative.

Reacția USR

Liderul USR, Cătălin Drulă, a acuzat PSD de ”ipocrizie”, amintind că sunt proiectul partidului său care prevede eliminarea acestor pensii a fost blocat.

„396 de zile de când PSD blochează legea USR de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari. După 1 an şi 31 de zile, a ieşit PSD, prin vocea lui Alfred Simonis, să ne anunţe că depune o lege care, aţi ghicit, elimină pensiile speciale ale parlamentarilor. Asta e definiţia ipocriziei. În tot acest timp, cu o Românie într-o criză a scumpirilor, Marcel Ciolacu ne spunea cum foştii parlamentari merită şi ei o pensie specială de peste 10.000 de lei”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Liderul USR a propus tăierea tuturor pensiilor speciale, nu doar ale parlamentarilor.

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#pensii speciale parlamentari, #eliminare pensii speciale, #proiect PSD, #Alfred Simonis PSD, #catalin drula usr, #ipocrizie , #pensii speciale