Tudose, despre militarii care ies din sistem din cauza pensiilor: Asta e viata. Hai sa facem curat. E ca la incendiu

Luni, 31 Iulie 2017, ora 23:08
23136 citiri
Tudose, despre militarii care ies din sistem din cauza pensiilor: Asta e viata. Hai sa facem curat. E ca la incendiu
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Premierul Mihai Tudose a explicat ca situatia pensiilor speciale trebuie rezolvata pentru ca este o problema de "moralitate", iar Executivul trebuie sa-si asume stingerea acestui "incediu" inainte de a fi prea tarziu, dand insa asigurari ca nu vor scadea veniturile pentru cei cu pensii in plata.

"Avem de repus in lucrurile firesti niste derapaje din ultimii ani. Nu mai exista nicaieri pe planeta asta o situatie, o tara, un loc, unde cand iesi la pensie sa iei de la locul de munca mai multi bani decat luai cand munceai, sa iesi la pensie la varste de pana la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertati-ma, ceva nu e in regula. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul, luni, la Antena 3.

Tudose a sustinut ca nu se vor pierde bani pentru cei care au castigat deja niste drepturi, insa sistemul trebuie repus in functiune pentru viitor.

"O sa iasa, hai sa facem curat, ca altfel inchidem ochii, ne facem ca nu vedem, nu ne asumam sa facem curatenie si la un moment dat o sa ne trezim ca nu mai avem solutie. (...) Ca un incendiu, ne asumam ca il stingem acum sau il lasam sa arda tot ce se poate arde si la un moment dat sa constatam ca nu il mai putem stinge", a afirmat el.

Intrebat despre situatia militarilor care au iesit deja din sistem, el a raspuns: "Am inteles, asta e viata".

Ministrul Apararii confirma valul de pensionari din Armata, de teama ca vor scadea pensiile militarilor

Tudose a spus ca schimbarile nu vor fi facute "peste noapte", ci proiectul se va afla in dezbatere. El a mai explicat ca cea mai mare problema este in cazul militarilor, in schimb magistratii, care au un statut special, vor face subiectul unei alte discutii.

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni, la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ca premierul Mihai Tudose a prezentat un principiu potrivit caruia pensiile militare sa nu poata sa depaseasca salariul, iar situatia trebuie rezolvata urgent, deoarece impactul bugetar va fi unul care nu va putea fi sustinut.

Dragnea a calculat cat ne vor costa pensiile speciale: 15 miliarde de lei

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, la randul sau, ca pensiile militare aflate in plata nu scad.

"Nu le-am cerut sa vina azi cu proiectul de OUG, e o decizie a Guvernului, am discutat de aceste principii, sunt mai multe variante posibile. Sunt trei principii practic - pensii aflate in plata nu scad, pensiile care ar avea prin calculul actual o valoare mai mare decat salariul sa nu depaseasca salariul si sa fie indexate doar cu indicele de inflatie", a explicat presedintele Camerei Deputatilor.

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat duminica, la Romania TV, ca algoritmul de calcul al pensiilor militare nu se va schimba, dar exista discutii la nivelul Guvernului pentru a se face "corectiile necesare" la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce "nu este o normalitate".

Citeste si

Citește și:
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputatul PNL Gabriel Avrămescu vrea ca apelurile clienților care sună la diferiți furnizori să nu mai fie preluate de mesaje predefinite, ci direct de un angajat. Acesta a sunat la...
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă a reacționat joi, 9 februarie, după ce președintele Klaus Iohannis a subliniat că în cazul suspiciunilor de plagiat asupra ministrului de Interne...