Cum s-au triplat pensiile speciale si ce modificari importante aduce ordonanta Guvernului Tudose

Luni, 31 Iulie 2017, ora 19:35
7149 citiri
Cum s-au triplat pensiile speciale si ce modificari importante aduce ordonanta Guvernului Tudose

Indexarile aplicate in ultimii ani pensiilor speciale au facut ca o parte dintre acestea sa se tripleze. Astfel s-a ajuns la valori ale pensiilor de peste 20.000 de lei, dupa ce initial erau de 6.500 - 7.500 de lei.

Potrivit unui document citat de Mediafax, o pensie speciala a unui angajat MApN care, spre exemplu, era calculata in anul 2010 la 7.475 de lei, in baza legilor 164/2001 si 179/2004, a ajuns in prezent pana la o valoare lunara de 20.046 de lei, dupa indexari.

Sursa citata mai noteaza si ca o pensie care in 2009 a fost calculata la 6.503 lei, in baza acelorasi legi, a ajuns in prezent la 19.065 de lei.

Indexarile pensiilor se fac in functie de salariul angajatilor din domeniu, in acest caz din Armata.

In fine, o pensie calculata in anul 2005 la 3.366 de lei a ajuns in prezent la o valoare de aproape cinci ori mai mare, respectiv de 15.511 lei.

Potrivit proiectului de OUG care va intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern din aceasta saptamana, urmeaza sa se modifice baza de calcul pentru pensia militara.

Astfel, ar urma sa se ia in calcul media "soldelor lunare de functie, de gradatie si solda de comanda, dupa caz /salariilor de functie, de gradul profesional detinut, de gradatie si salariul de comanda, dupa caz, din 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate in calitate de militar/politist/functionar public cu statut special".

In prezent, baza de calcul este diferita, respectiv media veniturilor brute care au fost realizate in 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, la alegerea celui care se pensioneaza. Acestei medii se adauga "un spor de pana la 15% in conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale".

Astazi, militarii si politistii ce au o vechime cumulata de peste 25 de ani beneficiaza de o pensie de serviciu echivalenta cu 80% din baza de calcul actuala, in timp ce proiectul de OUG prevede un cuantum de 65% din baza de calcul modificata si ea.

De asemenea, in proiect se abroga cateva prevederi care ar fi sporit pensiile, iar in ce priveste actualizarea pensiilor se arata: "cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut in anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul National de Statistica. Daca in urma actualizarii rezulta o pensie mai mica, se pastreaza pensia aflata in plata".

Amintim ca, in aceasta saptamana, a fost anuntata o sesiune extraordinara in Parlament, unul dintre subiecte putand fi un proiect de OUG care sa schimbe radical modul in care se calculeaza pensiile speciale. Insa Parlamentul nu a fost convocat inca.

De teama reducerilor pensiilor, s-au pensionat deodata multe cadre ale Ministerului Apararii.

Citeste si:
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova pentru a se sustrage unei pedepse primite în România de 4 ani și 8 luni de închisoare, a publicat miercuri, 20 octombrie, o...
Sursa: Ziare.com