Guvernul are de luat decizii importante azi: Pensiile speciale, indemnizatia copiilor si Legea vaccinarii

Joi, 03 August 2017, ora 07:34
3443 citiri
Guvernul are de luat decizii importante azi: Pensiile speciale, indemnizatia copiilor si Legea vaccinarii
Foto: Arhiva Ziare.com

Actul normativ prin care se modifica modalitatea de calcul al pensiilor pentru angajatii Ministerului de Interne si Ministerului Apararii Nationale ar putea intra in discutia Cabinetului Tudose in sedinta de guvern de joi, fiind posibila de asemenea si discutarea Legii vaccinarii si a plafonarii indemnizatiilor de crestere a copilului.

Anuntul privind intentia Executivului de a schimba prevederile legale ce reglementeaza sistemul de pensii speciale a fost facut, duminica, de catre ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

"Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foarte neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri", a motivat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a subliniat ca nicio pensie aflata in plata nu va fi redusa. De asemenea, ordonanta va fi aplicata din 15 septembrie. "Adica cei care vor sa iasa - si probabil vor fi foarte muti cei care vor sa iasa la pensie - vor putea sa o faca incepand de maine pana la data de 15 septembrie, dar ei trebuie sa stie un lucru: nu li se mai actualizeaza pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflatiei. Adica nu le inghetam, dar le indexam doar cu rata inflatiei, pe un principiu mult mai corect", a afirmat Lia Olguta Vasilescu.

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la Antena 3, ca situatia pensiilor speciale trebuie rezolvata pentru ca este o problema de "moralitate", iar Executivul trebuie sa-si asume stingerea acestui "incendiu" inainte de a fi prea tarziu, dand insa asigurari ca nu vor scadea veniturile pentru cei cu pensii in plata.

"Avem de repus in lucrurile firesti niste derapaje din ultimii ani. Nu mai exista nicaieri pe planeta asta o situatie, o tara, un loc, unde cand iesi la pensie sa iei de la locul de munca mai multi bani decat luai cand munceai, sa iesi la pensie la varste de pana la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertati-ma, ceva nu e in regula. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate", a spus premierul.

Tudose a afirmat ca nu se vor pierde bani pentru cei care au castigat deja niste drepturi, insa sistemul trebuie repus in functiune pentru viitor. "O sa iasa, hai sa facem curat, ca altfel inchidem ochii, ne facem ca nu vedem, nu ne asumam sa facem curatenie si la un moment dat o sa ne trezim ca nu mai avem solutie (...) Ca un incendiu, ne asumam ca il stingem acum sau il lasam sa arda tot ce se poate arde si la un moment dat sa constatam ca nu il mai putem stinge", a afirmat el.

Tudose a spus ca schimbarile nu vor fi facute "peste noapte", ci proiectul se va afla in dezbatere. El a mai explicat ca cea mai mare problema este in cazul militarilor, in schimb magistratii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discutii.

Zvonurile legate de preconizatele schimbari si confirmarea lor ulterioara de catre oficialii guvernamentali au generat un val de cereri de pensionare in randul militarilor.

De exemplu, peste 700 de dosare de pensionare au fost depuse de politisti de vineri si pana marti, potrivit spuselor ministrului de Interne, Carmen Dan, care a precizat ca de la inceputul anului peste 3.200 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au solicitat iesirea la pensie. Dan a mai spus ca media de varsta a celor care cer pensionarea este de 55 de ani, iar cea mai mare pensie in plata in acest moment, la nivelul ministerului, depaseste 22.000 de lei.

Noile reglementari privind pensiile speciale nu vor fi continute intr-un singur act normativ. Primele schimbari se vor face in sistemul de aparare si ordine publica.

Ministerul Apararii Nationale (MApN) a transmis, miercuri, ca specialistii din minister, alaturi de cei din Ministerul Afacerilor Interne, pregatesc in acest moment un draft al ordonantei de urgenta privind pensiile militarilor.

Indemnizatii plafonate

Tot Lia Olguta Vasilescu a anuntat ca Guvernul urmeaza sa ia o decizie privind plafonarea indemnizatiilor de crestere a copilului, insa nu este cert daca aceasta va fi luata saptamana aceasta sau cealalta.

"Vom intra cu celeritate si in aceste indemnizatii. S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finala, in sensul ca vom plafona indemnizatia la maxim cat exista in Europa la ora actuala, adica 1.800 de euro, cat are Germania. Peste 1.800 de euro nu mai poate sa ia nimeni", a spus ministrul Muncii.

Chestionata in continuare cand se va rezolva situatia acestor indemnizatii, Olguta Vasilescu a spus ca "in maxim doua saptamani vom avea proiectul de OUG".

Legea vaccinarii e incerta

Incerta este si prezenta pe ordinea de zi a proiectului Legii vaccinarii, ea depinzand de obtinerea avizelor necesare din partea altor ministere.

Proiectul prevede ca, in cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru imunizare se prezuma ca fiind dat, iar sanctiunile pentru parintii care refuza vaccinarea copiilor merg de la avertisment si pana la amenzi de 10.000 de lei.

La inscrierea in unitatile de invatamant va fi solicitata o adeverinta care sa ateste efectuarea vaccinurilor, iar in cazul in care schema nu este completa, este obligatoriu ca in maximum un an copiii sa fie imunizati. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B. Legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sedinta guvern pensii speciale, #guvern Legea Vaccinarii, #guvern plafon indemnizatii , #Guvern
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Dacă am fi avut conducători de bună credință, care să iubească țara