Cum au rămas neatinse pensiile speciale ale parlamentarilor în ciuda proiectului din Parlament. Ce se întâmplă cu indemnizațiile excesiv de mari

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 03:40
9982 citiri
Cum au rămas neatinse pensiile speciale ale parlamentarilor în ciuda proiectului din Parlament. Ce se întâmplă cu indemnizațiile excesiv de mari
Parlamentarii își păstrează pensiile speciale în ciuda reformei promise de guvern FOTO Ziare.com

În ciuda promisiunilor și anunțurilor de zilele trecute cu privire la amendamentele pentru proiectul pensiilor depus în Parlament, pensiile speciale ale parlamentarilor rămân de neatins iar coaliția de guvernare nu dă vreun semn că vrea să se atingă de acestea.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu precum și premierul Nicolae Ciucă au anunțat luni, 29 iunie, că ministrul Muncii Marius Budăi a depus în sfârșit, după luni de întârzieri, amendamentele privind legea pensiilor speciale în Parlament. Cei doi lideri au subliniat că acestea vor elimina unele abuzuri și inechități, dar și că reprezintă un nou pas în atingerea reformelor din PNRR.

Cu toate astea, în proiectul depus în parlament nu există vreo mențiune despre pensiile speciale ale parlamentarilor, care cresc de la an la an. Totodată, opoziția acuză că amendamentele nu rezolvă problema de fond și că pensiile uriașe vor rămâne la valori ridicate.

„Ultima propunere de la Marcel Ciolacu este tot una de salvare a pensiilor speciale. Ar face orice ca pensiile speciale să nu fie trecute la principiul contributivității așa cum a propus USR. Să vedem cu un exemplu concret: premierul Ciucă. Dacă în prima variantă din decembrie, pensia de 18000 lei a lui Nicolae Ciucă rămânea intactă, iar în varianta de la Senat din aprilie rămânea cu 17000 de lei, acum i-au mai tăiat puțin, rămâne cu "doar" 15000 lei. Tot o pensie nesimțită”, a transmis liderul USR Cătălin Drulă.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Acesta a subliniat apoi că puterea tergiversează proiectul USR pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, dar și cele pentru aleșii locali, care în ultimii patru ani a fost amânată de fiecare guvern.

„De pensiile speciale ale foștilor parlamentari nu se ating. Stăm cu proiectul USR blocat de Ciolacu în Parlament de un an de zile. De noile pensii frumușele ale foștilor primari, nici atât.

Există soluții corecte! USR a propus prin amendamente eliminarea tuturor pensiilor speciale, recalcularea pensiilor militarilor pe baza regulilor din sistemul contributiv și respectarea deciziilor CCR referitoare la magistrați fără beneficii suplimentare”, a mai transmis Drulă.

Proiectul asumat de Guvernul PSD-PNL pentru reforma a pensiilor speciale zace în sertarele Camerei Deputaților de la începutul lunii aprilie, deși jalonul din PNRR care cerea rezolvarea acestui subiect trebuia îndeplinit încă din decembrie a anului trecut. În curând urmează următoarea cerere de plată iar România riscă să piardă peste 3 miliarde de euro.

În ciuda amendamentelor propuse de coaliție, acestea riscă în continuare să nu îndeplinească cerințele asumate de România în PNRR, care prevăd o reformă a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de acest tip de pensii.

Câți parlamentari dețin pensii speciale

Conform unor răspunsuri transmise de către Camera Deputaților și Senatul către „Adevărul”, numărul de parlamentari care primesc pensii speciale a crescut constant. Dacă în septembrie 2022 numărul beneficiarilor se ridica la 820, acestea au crescut în decembrie la 829, iar mai apoi la 843 la începutul acestei luni.

Potrivit sursei citate, valoarea minimă a unei pensii speciale de deputat pentru un mandat de 28 de luni este de 2.187 de lei brut, însă aceasta poate crește până la 12.168 de lei dacă deputatul are la activ cel puțin trei mandate. La Senat, cifrele sunt asemănătoare, cu o pensie de 2.187 de lei pentru un mandat scurt din perioada 1990 - 1992, însă suma crește la 15.319 de lei pentru cea mai generoasă pensie.

De notat și faptul că deși în amendamentele depuse la Parlament este interzis cumulul mai multor pensii speciale, parlamentarii sunt exceptați de la această regulă. Concret, indemnizația pentru limita de vârstă (pensia specială primită de foștii parlamentari) va putea fi cumulată cu o altă pensie specială. Printre beneficiari se numără inclusiv premierul Nicolae Ciucă, care va putea încasa și pensia militară și indemnizația de vârstă ca fost parlamentar.

Ce pregătește Nicolae Ciucă pentru Sebastian Burduja, care voia Primăria Capitalei: ”Cetăţenii l-au recomandat în sondaje"
Ce pregătește Nicolae Ciucă pentru Sebastian Burduja, care voia Primăria Capitalei: ”Cetăţenii l-au recomandat în sondaje"
După anunțurile PNL și PSD conform cărora nici Gabriela Firea și nici Sebastian Burduja nu vor candida din partea celor două partide la Primăria Capitalei, președintele PNL a găsit deja o...
Nicolae Ciucă, declarații evazive privind candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu: ”Fiecare speră să aibă o tracţiune la electorat”
Nicolae Ciucă, declarații evazive privind candidatul comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu: ”Fiecare speră să aibă o tracţiune la electorat”
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni, despre medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei, că cele două formațiuni îşi pun toată capacitatea astfel...
#pensii speciale, #pensii speciale parlamentari, #nicolae ciuca , #pnl-psd