Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR

Joi, 09 Februarie 2023, ora 04:00
10126 citiri
Haosul din jurul proiectului pentru desființarea pensiilor speciale. Eșecul poate duce la suspendarea fondurilor din PNRR
Proiectul, care are șanse mari să pice la CCR, trebuie adoptat până la următoarea cerere de plată a Guvernului către Comisia Europeană FOTO Camera Deputaților / Facebook

Eliminarea pensiilor speciale reprezintă un jalon de tip „red line” și ar putea duce la suspendarea fondurilor din PNRR. Cu toate astea, coaliția de guvernare a ratat deja un termen limită, iar proiectul din Parlament are șanse mari oricum să pice la CCR.

Eliminarea pensiilor speciale reprezintă unul dintre cele mai importante obiective pe care România trebuie să le îndeplinească pentru a nu rămâne fără fondurile din PNRR, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Noi când am obținut aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență am obținut-o cu două condiții: prima este cea a măsurilor de decarbonizare și al doilea pilon este cel al pensiilor. Deci, din acest punct de vedere, este foarte multă responsabilitate și în decizia pe care o va adopta Parlamentul pentru că fiind un jalon de tip red line va fi urmărit și este urmărit îndeaproape de Comisia Europeană și nu se va sfii să ne critice Comisia dacă jalonul nu este dus la bun sfârșit”, a afirmat Boloș, într-un interviu la începutul anului pentru Europa FM.

Deși potrivit calendarului România trebuia să facă pași în direcția asta până la finalul lui 2022, ministerul Muncii condus de social-democratul Marius Budăi a trimis un proiect de lege în Parlament abia în decembrie anul trecut, ajungând pe masa parlamentarilor abia în februarie 2023, odată cu noua sesiune.

Marți, 7 februarie, proiectul de lege a ajuns în Comisia de buget-finanțe, care a amânat acordarea unui aviz. Mai mult, proiectul care trebuie adoptat până la următoarea cerere de plată a Guvernului are numeroase vulnerabilități și ar putea pica la Curtea Constituțională (CCR).

Hibele proiectului

Proiectul nu se atinge de pensiile speciale ale militarilor și polițiștilor, dar prevede mai multe modificări de substanță, precum interdicția ca pensia să depășească salariul de bază sau eliminarea din calculul pensiei a unor sporuri și prime.

Din inițiativa trimisă către Parlament lipsesc mai multe detalii esențiale, cum ar fi calculul impactului economic al acestui proiect de lege. Consiliul Legislativ a atras deja atenția că din categoriile de pensii speciale discutate, doar cele ale magistraților vor fi recalculate, ceea ce poate reprezenta o discriminare. Din acest motiv, sunt șanse bune ca proiectul să pice la CCR, la fel cum s-a întâmplat și cu alte inițiative asemănătoare.

Critici au venit și din partea USR, care a transmis, după amânarea avizului din Comisia parlamentară, că proiectul a fost trimis fără un impact bugetar, deși acesta era vital și obligatoriu.

„În mod suspect, în dreptul rubricii impact bugetar nu apare nimic, nu este nicio reducere de cheltuială sau creştere de venit pe termen scurt, mediu şi lung. Guvernul era obligat să facă această evaluare şi nu înţeleg cum a trecut aşa în şedinţa de guvern! Cum putem discuta un act normativ de o asemenea importanţă, al cărui scop este reducerea cheltuielilor bugetare şi consfinţirea contributivităţii drept criteriu fundamental luat în considerare la calcularea pensiei, fără a avea în faţă date esenţiale. Guvernul trebuie să-şi facă treaba şi să ne dea date”, a declarat senatoarea USR Anca Dragu.

O reacție a venit și din partea REPER, care a transmis că Banca Mondială a afirmat formal că proiectul privind reforma pensiilor speciale este insuficient, în timp ce Comisia Europeană și-a comunicat informal nemulțumirile pe această temă, urmând ca în curând să le facă și publice.

”Pentru cetățeni, lucrurile se traduc simplu: Guvernul a ratat un obiectiv din PNRR, iar posibilitatea de a nu mai primi banii aferenți din partea Comisiei Europene este astăzi cât se poate de reală. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu și-a asumat o reformă reală în ceea ce privește subiectul pensiilor speciale, grupul REPER din Parlamentul României își propune să inițieze acest demers din opoziție”, a transmis REPER.

Dacian Cioloș, pesimist cu privire la postul de Comisar European: "Nu avem de ce să ne așteptăm la un portofoliu puternic"
Dacian Cioloș, pesimist cu privire la postul de Comisar European: "Nu avem de ce să ne așteptăm la un portofoliu puternic"
Fostul premier și Comisar European Dacian Cioloș a explicat marți, 10 septembrie, că România nu ar trebui să aibă așteptări mari pentru un portofoliu puternic la Bruxelles. Deși o laudă...
Guvernul va aproba neimpozitarea pensiilor militare sub 3000 de lei SURSE
Guvernul va aproba neimpozitarea pensiilor militare sub 3000 de lei SURSE
Guvernul Ciolacu urmează să aprobe neimpozitarea pensiilor militare care au valoarea sub 3000 de lei, au declarat surse din cadrul Executivului. Decizia ar urma să fie aprobată în prima...
#pensii speciale, #ministerul muncii, #Guvernul Romaniei, #Comisia Europeana, #PNRR , #pnl-psd
Comentarii
  1. Mircea Geoană a dedicat medalia primită de la NATO tinerilor din România: ”Sunt mândru de voi” VIDEO
  2. PNL vrea să modifice legea pensiilor în Parlament și critică PSD pentru că „a înghețat” pensiile minerilor, siderurgiștilor și ceferiștilor
  3. Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să includă militarii printre beneficiarii pensiilor neimpozabile SURSE
  4. Mircea Geoană spune ce trebuie să prevadă legislația împotriva dronelor rusești: ”În România mai e puțin de muncă”
  5. Cine sunt candidații care se luptă pentru votul din Diaspora. Electoratul ce poate face diferența într-o competiție strânsă pentru Cotroceni
  6. Modificări la RO-alert. Șeful DSU: ”Am luat niște măsuri acum pe anumite situații, să dăm cu alte tonalități mesajele”
  7. Ionuț Stroe anunță că PNL și-ar dori un pol de dreapta. Ce spune despre USR
  8. Acuzată că a lucrat pentru un fost șef SRI, Elena Lasconi le-a răspuns dur lui Rareș Bogdan și Silviu Mănăstire. "Ăștia clar colaborează cu serviciile"
  9. E pregătită România pentru un președinte femeie? Elena Lasconi: ”Europa este condusă de femei / Au negocierea în sânge”
  10. Paula Pârvănescu (România Renaște!): ”Iohannis a pus diplomația economică în husa crosei de golf”