Guvernul a adoptat ordonanta privind pensiile speciale - pe cine afecteaza si de cand se aplica

Vineri, 04 August 2017, ora 16:08
28847 citiri
Guvernul a adoptat ordonanta privind pensiile speciale - pe cine afecteaza si de cand se aplica

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat, vineri, in sedinta de guvern, ce schimbari se vor face in privinta pensiilor speciale.

Ulterior, Guvernul a informat printr-un comunicat remis Ziare.com ca a adoptat ordonanta de urgenta care stabileste noul regim al pensiilor speciale.

"Va propunem un proiect foarte important si dezbatut in spatiul public. Va propunem un proiect de ordonanta de urgenta care stabileste ca pensiile de serviciu nu se vor mai majora anual prin raportare la cresterile salariale, ci doar in functie de coeficientul de inflatie.

Actul normativ prevede ca valoarea neta a pensiei de serviciu nu va mai putea depasi media soldelor sau salariilor nete cuprinse in baza de calcul a pensiei", a spus Vasilescu.

Ministrul a precizat ca niciuna dintre pensiile speciale aflate in plata nu va fi micsorata ca urmare a adoptarii prezentei ordonante.

"Nu sufera modificari nici baza de calcul si nu intervin schimbari nici in ceea ce priveste varsta de pensionare", a adaugat Vasilescu.

Decizia a fost luata in vederea eliminarii inechitatilor dintre categorii de pensionari, dar si in contextul in care exista pensii de serviciu care au crescut si cu 300% in ultimii ani, ca urmare a cresterii salariale semnificative in respectivele domenii de activitate, dupa cum a mai spus Vasilescu.

"Actul normativ reglementeaza pensiile personalului MAI, MAPN, al seviciilor de informatii, al personalului navigant profesionist, al Corpului Diplomatic si Consular, al Curtii de Conturi, al functionarilor parlamentari, dar si al membrilor Senatului Romaniei si Camerei Deputatilor.

Pensiile magistratilor nu sunt incluse in categoriile enumerate mai sus in conditiile in care acestea au facut obiectul a doua sesizari la Curtea Constitutionala", a mentionat Vasilescu la inceputul sedintei de guvern.

Citeste pe larg ce prevede OUG privind pensiile speciale

Guvernul le recomanda celor afectati de OUG sa ramana in activitate, in asteptarea salariilor majorate

Dupa adoptarea ordonantei de urgenta, Guvernul a transmis ca "pentru a elimina orice posibila interpretare sau speculatie conform careia doar persoane din structuri de conducere, care ar fi putut afla despre intentia Guvernului de introducere a acestui act normativ, ar fi avut posibilitatea de a depune cereri de pensionare, pana la data adoptarii prezentei ordonante de urgenta, actul normativ prevede ca orice persoana din categoriile enumerate mai sus poate alege sa se pensioneze in baza actualelor prevederi legale, pana la data de 15 septembrie.

Recomandarea este, totusi, aceea ca personalul din categoriile amintite sa ramana in activitate, in conditiile in care Legea 153/2017 prevederi cresteri salariale considerabile pentru urmatorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari".

Chiar vineri, Guvernul a anuntat ca va creste salariile in MAI, cu 10% pentru politisti si 15% pentru angajatii civili.

Vezi si:

Citeste si:
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat luni, 6 decembrie, pe scena politică din România. Este vorba despre Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor, partid care a fost înregistrat la Tribunalul...
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
VIDEO Camera Deputaţilor a încuviinţat percheziţia informatică în cazul deputatului Adrian Miuţescu Camera Deputaţilor a aprobat, luni, cererea ministrului Justiţiei privind...