Olguta Vasilescu anunta ca Guvernul modifica prin OUG pensiile speciale: Economia nu poate sa sustina, sistemul crapa

Duminica, 30 Iulie 2017, ora 21:16
45774 citiri
Olguta Vasilescu anunta ca Guvernul modifica prin OUG pensiile speciale: Economia nu poate sa sustina, sistemul crapa
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Dupa balbaieli de la Ministerul de Interne si cel al Apararii, ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu a confirmat, duminica seara, ca Liviu Dragnea a convocat sesiune extraordinara in Parlament pentru ca Guvernul sa fie abilitat sa dea o Ordonanta de Urgenta pe pensiile speciale.

Vasilescu a declarat ca Executivul vrea ca pensiile care nu se bazeaza pe principiul contributivitatii sa nu mai fi indexate in functie de salariile celor aflati in activitate, ci doar cu rata inflatiei. Termenul de aplicare a ordonantei va fi de 15 septembrie, data pana la care cei care doresc se pot pensiona in conditiile aflate in vigoare.

"Avem de gand sa dam o ordonanta chiar saptamana viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat inca de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu sa facem cresterile din programul de guvernare, insa dupa aparitia Legii salarizarii ne-am dat seama ca, daca nu corectam sistemul, in sensul ca, daca lasam pensiile de serviciu sa se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge intr-o situatie foarte neplacuta de anul viitor, in sensul ca economia nu poate sa sustina astfel de cresteri", a motivat Lia Olguta Vasilescu.

Ministrul Muncii a insistat ca trebuie stopata cresterea pensiilor speciale, in caz contrar fiind periclitat sistemul de pensii de stat in ansamblul sau.

"O sa ne confruntam cu o reactie foarte nervoasa din partea unora, dar eu cred ca trebuie (...) sa stopam o crestere aberanta. Daca avem in plata pensii de 33.000 de lei si le lasam sa se duca in cativa ani la 66.000, va spun ca sistemul nu mai tine, crapa si atunci suntem obligati sa luam niste masuri care nu sunt foarte populare, dar suntem obligati sa le luam", a declarat Olguta Vasilescu.

Ea a mentionat ca, in momentul de fata, pensiile speciale cresc in functie de salariile celor activi, motiv pentru care trebuie intervenit asupra modului de actualizare a acestor pensii.

"Cred ca toti cei din sistem se asteapta la acel lucru. Am vorbit cu oameni din sistem si uneori le era rusine sa spuna ce pensie au", a mai spus Vasilescu.

Ministrul Muncii a reiterat ca nicio pensie aflata in plata nu va fi redusa. De asemenea, ordonanta va fi aplicata din 15 septembrie.

"Pentru a nu se spune ca nu a existat predictibilitate in sistem sau ca ne-am batut joc de oameni, termenul ei de intrare in vigoare este undeva la data de 15 septembrie. Adica cei care vor sa iasa - si probabil vor fi foarte muti cei care vor sa iasa la pensie - vor putea sa o faca incepand de maine pana la data de 15 septembrie, dar ei trebuie sa stie un lucru: nu li se mai actualizeaza pensiile cu salariile celor din activitate, ci cu rata inflatiei. Adica nu le inghetam, dar le indexam doar cu rata inflatiei, pe un principiu mult mai corect", a explicat Lia Olguta Vasilescu.

Ea a atras atentia ca mentinerea prevederilor actuale va face ca suma platita celor cu pensii speciale sa creasca foate mult ca urmare a prevederii Legii salarizarii in sectorul public.

"Statul nu-si permite ca la o pensie de 33.000 aflata in plata sa plateasca 66.000 peste cativa ani", a exemplificat Vasilescu.

Noile reguli nu se vor aplica celor cu pensii calculate in baza principiului contributivitatii.

"Avem pregatita Legea pensiilor pentru luna octombrie unde vom respecta programul de guvernare, care prevede sa plecam de la 971 de lei punctul de pensie cat a fost la inceputul anului - am ajuns deja la 1.000 de lei - si sa ajungem la 1.775 de lei. Deci este clar ca si pensiile acestora vor creste. Din pacate, la cei care sunt pe contributivitate, pensia medie este sub punctul de pensie la ora actuala", a conchis Vasilescu.

Presedintele Camerei Deputatilor a convocat pentru saptamana viitoare o sesiune extraordinara in Parlament, ce va dura 3 zile, insa nu au fost anuntate si temele pentru care alesii isi vor intrerupe vacanta.

HotNews.ro a scris, sambata, ca Ministerul Muncii ar pregati un proiect de ordonanta de urgenta prin care sa fie modificat modul de calcul al pensiilor militarilor, noul algoritm urmand sa le reduca apreciabil pentru cei care se vor pensiona dupa adoptarea actului normativ, acesta fiind unul dintre motivele convocarii sesiunii din Parlament.

Au iesit apoi cu declaratii reprezentanti ai ministerelor de Interne si Aparare Nationala, care insa au adus mai multa confuzie decat lamuriri in privinta pensiilor speciale.

Internele spun ca nu umbla la pensii, Apararea da: Nu taiem, facem corectiile necesare

Ministerul de Interne a anuntat ca nu are in lucru un proiect de act normativ care sa limiteze pensionarile din sistem la varste tinere, sustinand ca o astfel de initiativa "nu se poate face cu aplicare peste noapte".

In schimb, ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat duminica, la Romania TV, ca "nu exista nicio intentie a acestui Guvern sa taie vreo pensie", ci doar sa faca unele "corectii necesare" la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce "nu este o normalitate".

"La momentul acesta sunt discutii legate de modul in care pot fi modificate anumite prevederi ale Legii pensiilor, dar vreau sa afirm urmatoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu exista nicio intentie a acestui Guvern sa taie vreo pensie. Exista o analiza privind situatii unor pensii care depasesc niste lucruri care sunt normale. Ca sa putem sa dam un exemplu, exista magistrati, inclusiv magistrati militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate nationala, va fi pastrat", a explicat Adrian Tutuianu.

El a sustinut ca, daca se vor face modificari la Legea pensiilor militare, cei din domeniu vor avea la dispozitie aproximativ doua luni pentru a decide daca raman in sistem sau daca se pensioneaza.

#Lia Olguta Vasilescu OUG pensii speciale, #Olguta Vasilescu pensii militari plafonare , #Lia Olguta Vasilescu