Dragnea a calculat cat ne vor costa pensiile speciale: 15 miliarde de lei

Luni, 31 Iulie 2017, ora 19:43
5073 citiri
Dragnea a calculat cat ne vor costa pensiile speciale: 15 miliarde de lei

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, intr-o conferinta de presa, ca impactul financiar al pensiilor speciale este la ora actuala de 6 miliarde de lei, iar intr-un an doi va deveni nesustenabil, acesta fiind motivul pentru care Guvernul Tudose pregateste modificarea legii prin ordonanta de urgenta.

"Nu le-am cerut sa vina azi cu proiectul de OUG, e o decizie a Guvernului, am discutat de aceste principii, sunt mai multe variante posibile. Sunt trei principii practic - pensii aflate in plata nu scad, pensiile care ar avea prin calculul actual o valoare mai mare decat salariul sa nu depaseasca salariul si sa fie indexate doar cu indicele de inflatie", a explicat presedintele Camerei Deputatilor intr-o conferinta de presa tinuta luni, dupa sedinta coalitiei de guvernare PSD-ALDE.

Liderul PSD a sustinut ca actualul mecanism de calculare a pensiilor speciale este "destul de ciudat" si nu mai exista in alte tari.

"Daca cineva din cadrul acestor categorii de pensionari iese la pensie cu o pensie care poate ajunge cu 100 si ceva la suta fata de salariu, se ajunge si pana la 131%, problema e ca in momentul in care un individ a iesit la pensie cu aceasta pensie speciala, cu o valoare X azi, peste 2 ani, peste un an, pensia i se mareste daca s-a marit salariul celui care i-a ocupat locul, se poate ajunge la crestere de pana la 50%, adica 150%", a explicat Dragnea.

Din aceasta cauza, sistemul nu este sustenabil de catre stat.

"Riscul foarte mare e ca, daca nu se intervine, impactul bugetar care azi e de 6 miliarde de lei pentru aceste pensii speciale sa poata sa ajunga la 10 miliarde, la 11 miliarde in doi ani, poate la 15 miliarde in doi ani. In ritmul acesta, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocand sansa statului roman sa continue cresterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari", a argumentat Liviu Dragnea.

Presedintele PSD a mai spus ca decizia finala este la Guvern, ministrii reunindu-se in aceasta seara intr-un nou grup de lucru, ca sa finalizeze textul ordonantei.

Citeste mai multe despre Guvernul a informat PSD si ALDE ce ordonante vrea sa dea. Dragnea spune ca nu a convocat inca Parlamentul.

La randul sau, presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca avem de-a face cu "o anomalie", deoarece pensiile speciale "ajung sa fie mai mari decat salariul net pe care il are salariatul respectiv".

"Nu se micsoreaza nicio pensie, dar rezolvarea e urgenta pentru ca altfel impactul pe buget va fi unul care nu va putea fi sustinut si nu e normal sa continuam cu aceasta anomalie. Sunt pensii mai mari decat salariile", a spus liderul ALDE.

Citeste si Avem 8.600 de pensionari "speciali". Cine a ajuns sa ia pensie 40.000 de lei.

C.B.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre restricțiile decise la Cotroceni. ”Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru asigura cadrul juridic, după ce soluţiile concrete vor fi stabilite”
Florin Cîțu, despre restricțiile decise la Cotroceni. ”Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru asigura cadrul juridic, după ce soluţiile concrete vor fi stabilite”
Guvernul va face tot ce îi stă în puteri pentru asigura cadrul juridic, după ce soluţiile concrete vor fi stabilite cu specialiştii, a anunțat șeful executivului, Florin Cîțu, în urma...
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Sursa: Ziare.com