Ziare.com

Ce prevede OUG privind pensiile speciale - tot mai multe categorii de pensionari sunt incluse

Joi, 03 August 2017, ora 14:17

   

Ce prevede OUG privind pensiile speciale - tot mai multe categorii de pensionari sunt incluse
Ordonanta de Urgenta privind plafonarea pensiilor speciale prevede ca sunt cuprinse si alte categorii de pensionari speciali, exceptandu-i insa pe magistrati.

"Aceasta OUG este exinsa la categoriile de pensii speciale, nu numai la pensiile militare, inclusiv la functionarii parlamentari. In ce priveste magistratii, exista doua decizi ale CCR care interzic discutii pe Legea pensiilor", a spus ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, joi, la Antena 3.

Intrebata daca sunt incadrati aici si magistratii militari, Olguta Vasilescu a raspuns: "Daca iau pensii militare, da".

De asemenea, in Ordonanta de Urgenta citata de televiziuni se arata ca, printre categoriile de pensionari speciali, se numara si functionari parlamentari, diplomati, personal auxiliar din instante, angajati ai Curtii de Conturi si aviatori, alaturi de militari, ofiteri SRI si politisti.

"Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizeaza, din oficiu, in fiecare an, cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecarui an in care se face actualizarea si comunicat de Institutul National de Statistica. Daca in urma actualizarii rezulta un cuatum al pensiei mai mic, se pastreaza cuantumul pensiei aflat in plata.

(...) Cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decat media media soldelor sau salariilor nete corespunzatore soldelor sau salariilor brute cuprinse in baza de calcul a pensiei", sunt cateva dintre prevederile ordonantei.

Pensiile speciale vor fi actualizate cu inflatia, iar cele ale militarilor nu vor putea depasi media salariului din anii de activitate. Noile prevederi vor intra in vigoare de la 15 septembrie.

Amintim ca sedinta de Guvern de joi, in cadrul careia ar fi trebuit discutate subiecte foarte importante - pensiile speciale, indemnizatia copiilor si Legea vaccinarii, a fost amanata pentru vineri.

Mai multe ordonante de guvern sunt deja in circuitul de avizare, astfel ca unul dintre motivele amanarii ar putea fi ca nu s-au obtinut aceste avize din partea ministerelor, sustin surse citate de Mediafax.

Citeste mai multe despre subiectul pensiilor speciale:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13765 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intrebare!

Nu poate depăși salariul net sau venitul net? Dacă intrebarea este superfluă imi cer scuze, nu sunt priceput la astfel de chestiuni!

 

CCR a dat doua decizii ca nimeni nu se poate atinge de...

... pensiile magistratilor. Nici macar nu se poate discuta despre ele. Este anti-constitutional.

- Cine cere reducerea pensiilor magistratilor trebuie arestat si condamnat la ani grei de puscarie iar averea sa trebuie donata la CCR. Ce buna ar fi o miscare ca la caderea Bastiliei: sa-i luam in furci pe alde Dorneanu si ai lui care si-au acordat si imunitate, desi nu au dreptul sa legifereze.

Aceiasi situatie

La noi ca la nebuni. Olguta vorbeste despre pensii militare...! Cucoana asta pricepe greu orice. Dar, deja patentam metoda. Cel mai repede gaseste solutia individul care nu are habar. Chestie romaneasca. Magistratii militari incaseaza pensii militare calculate in baza Legii pensiei magistratilor. Care e solutia, Ca Olguta le-a tot dat exemplu. Cred ca ar putea sa taca mai mult. Ar fi mai bine. Ar putea vorbii si cei care inteleg ceva.

 

Sa taca in limba engleza?

Sau in cea franceza?

Corect! Iar daca ai fost magistrat militar, ai avut cea...

... mai frumoasa viata posibil.

- Un judecator militar are cam un caz pe an. In rest alunga muste pe bani multi. Generalul Voinea a stat 25 de ani cu fundul pe un dosar. UNUL SINGUR. Acum are pensie nesimtita. Da', nesimtita rau de tot.

Nu ma refer la Voinea dar multi ar merita o pensie

..de 7,620 ... lei..sau euro... ca nu ar mai conta in ce moneda e.

Pai la magistrati erau pensiile cele mai nesimtite.

Tocmai pe ei ii excepteaza infractorul condamnat definitiv Dragnea? Spera sa-si cumpere libertatea in felul asta? Ca doar CCR este acum in slujba PSD, nu a respectarii Constitutiei. Pe cine crede Dracnea ca pacaleste? Eu consider ca o pensie de 1500-2000 euro/luna pentru un magistrat este arhisuficienta, motivanta si de bun-simt. Ca doar nu mananca cu sapte guri la batranete.

 

Nu inteleg de ce este atat trancaneala despre pensii. Sistemul

de pensii romanesc este prost conceput, nesustenabil si absolut nedrept din punct de vedere social. Chiar nu sunt capabil sa reproduca sisteme functionale din alte tari europene?

Este asa de greu de inteles cateva regului simple:

1. Pensia 100% se acorda dupa 45 de ani, sau un procentaj in functie de anii lipsa. Acesti ani se pot, in general, "rascumpara". Este vorba de pensia provenita din pilierul I(contributia lunara personala) + pilierul II(contributia lunara a patronului/statului).

2. Pensia 100% nu poate depasi 75% din media ultimelor 12 luni (pentru pensionar singur) sau 80% pentru pensionar cu familie.

3. Viitorul pensionar poate acumula capital in pilierul III, scutit de impozite, pana la data iesirii la pensie. Un angajat poate depune in pilierul III o suma fixa de bani, anuala. Patronul poate depune insa o suma nelimitata, pentru el, dar supusa impozitelor. Acest pilier III compenseaza cei 20-25% "pierduti" fata de ultimele salarii, pentru o perioada variabila (in functie de cat ai economisit, 10-15-20 de ani).

Un functionar, militar, etc poate sa isi construiasca un pilier III din venitul sau lunar oficial, care este suficient de mare pentru functia sa, in raport cu media nationala.

Si cu asta gata orice discutie.

Am uitat, pensiile se majoreaza/minoreaza in functie de indicatorul de viata anual (in general cresc cu 0.05%, ceea ce este sustenabil pentru orice economie).

 

Cea mai mare aberatie, una criminala as zice,

este faptul ca li se permite unor militari si politisti sa iasa la pensie la numai 40-45 ani, depopulandu-se structurile de forta ale Statului. Daca ati fi Gingis Han, nu v-ar place ca inamicul sa treaca printr-o depopulare de genul asta fix inaintea razboiului pe care ati vrea sa-l declansati impotriva lui?

Aiureală

De ce sunt exceptați magistrații??? Că sunt șpăgari am văzut. Că au salarii uriașr (oare dece???), am văzut. Că nu pot fi atinși nici măcar ci o floare ... Ia vedeți judecătorul ălă din Arad, ce a condus beat, a făcut accidente, de vreo 2-3 ori, ceva favoritism pentru o doctoriță ... ȘI ????

 

E simplu

E foame de bani la bugetul statului dupa 5 ani de guvernare ai mafiei PSD !

 

Principii si pensii...

Salariatul din mediul privat (cazul meu), are obligația prin lege sa plătească lunar sub formă de taxe si impozite către bugetul statului peste 58% din salariul total platit de angajator. Dintre aceste taxe, contribuția la bugetul de pensii (CAS-ul platit de angajat si angajator) este echivalentă cu 36% din salariul net.
Prin Legea pensiilor nr.263 se afirma ca sistemul public de pensii in Romania se organizează și funcționează avand ca principii de bază: principiul unicității (aceleași norme de drept pentru toți participanții la sistem), principiul contributivitătii (cuantumul pensiei cuvenindu-se in temeiul CAS-urilor plătite), principiul egalității (se asigură tuturor participanților la sistemul public de pensii un tratament nediscriminatoriu), principiul solidarității sociale (existența pensiei minime și plafonarea pensiei maxime) s.a.
In fapt, principiile enumerate mai sus au fost aplicate "pe dos" in legile complementare privind pensiile speciale, adoptate de guvernanții noștri, cu sprijinul "frațesc" al CCR, adică:
-legi speciale versus principiul unicității;
- procedură de calcul "șmecherită" pentru pensiile speciale versus principiul contributivitătii;
- statut de cetățeni speciali pentru cateva categori profesionale versus principiul egalității;
- pensii speciale de de 2 - 10 ori mai mari decat salariul mediu pe economie acordate cetățenilor "speciali" versus principiul solidarității sociale;
N.B.:
1) Poate că in Romania au mai rămas cetățeni cu valoare profesională, intelectuală, socială, s.a. ce merită a fi recompensați de statul roman, dar cetățenii beneficiari ai pensiilor speciale nu par a se incadra aici.
Oare nu a avut "țărișoara noastră": justiție cu indice de percepție a corupției, evaluat de instituțiile internaționale, jenant de mare? armată care, conform informațiilor din presă, s-a remarcat doar prin a avea cei mai mulți ofițeri avansați la gradul de general in timp de pace si inflație de ofițeri superiori in contradicție cu evoluția acestei instituții? parlamentari cu "succesuri" catastrofale in dezvoltarea economică si socială a țării … ș.a.?
La așa merituoși, consider că pretențiile pentru salarii si pensii ar fi trebuit să fie mult mai modeste. In mediul privat, aceste instituții ar fi fost evaluate ca fiind falimentare iar salariile si pensiile acordate acestor "speciali" ar fi fost spre nivelul ajutoarelor sociale.
2) In privința OUG,oare nu aceiași parlamentari si magistrați si-au adoptat aceste legi speciale in favoarea dumnealor? E posibil oare să renunțe danșii la ciolanul numit "pensii speciale"?
Oare nu se incalcă acel principiu al (ne)dreptului caștigat ce nu mai poate fi pierdut chiar daca legea respectiva prin care a fost obtinut este dovedită ca fiind aberantă si abuzivă?

 

OUG eul si CAP eul

Trebuia scris mai simplu: Fiecare ramane cu ce a furat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor