CSM sustine ca impozitarea pensiilor magistratilor incalca independenta acestora

Joi, 01 August 2019, ora 20:31
6249 citiri
CSM sustine ca impozitarea pensiilor magistratilor incalca independenta acestora
Foto: Arhiva Ziare.com

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) sustine ca impozitarea pensiilor care depasesc un anumit cuantum reprezinta, de fapt, eliminarea pensiilor de serviciu ale magistratilor. Reprezentantii CSM au transmis ca nu vor tolera aceasta situatie.

"Consiliul Superior al Magistraturii si-a exprimat in mod ferm pozitia in mai multe randuri cu privire la imperativul respectarii de catre puterea legislativa si puterea executiva a obligatiei de rang constitutional de a garanta judecatorilor si procurorilor, la incetarea functiei, plata unei pensii al carei nivel sa fie cat mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneratii, subliniind si reiterand ca statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu ca o componenta a independentei justitiei, garantie a statului de drept, prevazut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentala", a transmis, joi, CSM.

Reprezentantii institutiei, afirma ca, "puterea executiva a inaintat proiectul de act normativ privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare prin care se elimina in mod flagrant, prin mijloace fiscale mascate sub forma unei suprataxe pe veniturile din pensii si indemnizatii pentru limita de varsta, pensia de serviciu a judecatorilor si procurorilor, incalcand astfel fara retinere independenta obiectiva a magistratilor din aceasta perspectiva".

"Proiectul de act normativ incalca jurisprudenta constanta a instantei constitutionale ce a stabilit fara echivoc ca independenta justitiei, ca garantie constitutionala, include securitatea financiara a magistratilor, care presupune si asigurarea unei garantii sociale, cum este pensia de serviciu a magistratilor. Totodata, nu poate fi ignorat faptul ca vointa populara exprimata in mod clar in cadrul referendumului din luna mai 2019 a fost in sensul eliminarii ordonantelor emise de puterea executiva in domeniul legilor justitiei", a mai transmis CSM.

Magistratii anunta ca nu vor tolera situatia.

"Consiliul Superior al Magistraturii reitereaza si subliniaza cu tarie si fara echivoc ca nu va tolera sub nicio forma afectarea statutului magistratului si incalcarea independentei acestora prin eliminarea pensiei de serviciu, garantii pentru a caror protectie si prezervare va efectua absolut toate demersurile care se impun, asa cum s-a aratat in pozitiile anterior exprimate", a mai transmis CSM.

Inca din 17 iulie, CSM a afirmat ca intentia Guvernului de a plafona pensiile speciale si de a le impozita pe cele mai mari de 10.000 de lei este o forma mascata de eliminare a acestora.

Magistratii anuntau ca masurile contravin principiului independentei justitiei, fiind neconstitutionale, si au precizat ca vor sesiza organismele internationale si CCR.

Sondaj: Unul din trei români ar vota PSD și unul din cinci ar alege AUR. Partidul Dianei Șoșoacă, la egalitate cu UDMR în intenția de vot
Sondaj: Unul din trei români ar vota PSD și unul din cinci ar alege AUR. Partidul Dianei Șoșoacă, la egalitate cu UDMR în intenția de vot
Cel mai recent condaj Avangarde cu privire la intenția de vot a românilor arată că PSD conduce cu 31%, urmat de PNL cu 21%, AUR cu 19% și USR cu 13%. Sondajul a fost realizat la comanda PSD...
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte cu delegaţia FMI
Premierul Marcel Ciolacu se întâlneşte miercuri, 4 octombrie, cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional. O echipă a FMI, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii...
#csm pensii serviciu , #magistrati