Impozitarea pensiilor speciale a trecut de Comisia de Buget din Senat. Vor fi taxate si pensiile fostilor sefi de stat

Marti, 17 Septembrie 2019, ora 17:13
10458 citiri
Impozitarea pensiilor speciale a trecut de Comisia de Buget din Senat. Vor fi taxate si pensiile fostilor sefi de stat
Foto: Arhiva Pixabay

Comisia de Buget-Finante a Senatului a acordat, marti, rapoarte favorabile pentru doua propuneri legislative initiate de ministrul Finantelor, senatorul Eugen Teodorovici, care vizeaza impozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 de lei si atribuirea unui caracter social programului Prima Casa.

Eugen Teodorovici, prezent la sedinta comisiei, si-a amendat proiectul privind taxarea pensiilor, astfel incat componenta din pensii bazata pe principiul contributivitatii sa nu fie taxata.

Propunerea legislativa prevede taxarea pensiilor speciale cuprinse intre 7.000 si 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depaseste 10.000 de lei - cu 50%.

Alta propunere legislativa a lui Eugen Teodorovici prevede modificarea OUG 60/2009 privind programul Prima Casa, care este redenumit "O familie, o casa".

Teodorovici a depus la Senat mai multe proiecte de lege, dintre care doar acestea au intrat marti in dezbaterea Comisiei de Buget-Finante, celelalte fiind retrase de pe ordinea de zi a comisiei. Presedintele Comisiei de Buget, Viorel Arcas, a explicat ca acestea au fost retrase, pentru ca necesita "o dezbatere mai aprofundata".

Teodorovici si-a exprimat speranta ca proiectul cu taxarea pensiilor sa se regaseasca miercuri pe ordinea de zi a plenului Senatului si saptamana viitoare sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, ca for decizional.

El a explicat ca in cazul mai multor sume care se cumuleaza la pensie este necesara o declaratie pe proprie raspundere pentru a se sti exact care sunt acele venituri.

"Impactul pentru anul viitor este de aproximativ jumatate de miliard de lei", a spus Teodorovici.

Teodorovici a infirmat existenta unor disensiuni cu premierul din cauza acestor proiecte de lege depuse de el la Senat.

"Am ales sa mergem pe aceasta cale, sa venim cu ele in Parlament, tocmai pentru a se evita tensiuni nefondate - ca nu se discuta suficient de mult anumite acte normative", a mai spus Teodorovici.

Va fi taxata si pensia fostilor presedinti

Senatorul UDMR Tanczos Barna a propus un alt amendament, adoptat de comisie, referitor la pensia sefilor de stat, care astfel intra sub incidenta proiectului de lege.

La randul sau, senatorul PNL Florin Citu a propus un amendament, respins de data aceasta de comisie, prin care toate pensiile speciale peste 5.000 de lei sa fie impozitate cu 90%.

"Trebuie sa le aratam contribuabililor de buna credinta care platesc contributii si primesc o pensie medie de 1.100 lei ca nu mai toleram aceste legi speciale care au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Acel amendament ducea proactiv la eliminarea pensiilor speciale.

Pragul de 7.000 de lei nu include pensiile pentru un mandat de parlamentar. Acestea sunt mult mai mici. Este un proiect populist aruncat acum pe piata. Nu cred ca va fi niciodata aprobat acest proiect. Va fi ingropat la Camera Deputatilor. Este un proiect pentru aceasta campanie prezidentiala", a sustinut Citu.

Vezi si:

Citește și:
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
#impozitare pensii raport favorabil, #modificare program Prima Casa , #magistrati