Proiectul USR pentru eliminarea pensiilor speciale a fost amanat: Alesii au trecut peste el fara explicatii

Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:42
33058 citiri
Proiectul USR pentru eliminarea pensiilor speciale a fost amanat: Alesii au trecut peste el fara explicatii
Foto: Arhiva Pixabay

Camera Deputatilor, for decizional, a amanat, miercuri, dezbaterea si votul pentru legea USR privind abrogarea anumitor categorii de pensii speciale. Initiativa prevede, totodata, plafonarea pensiilor speciale pentru magistrati si militari.

Uniunea Salvati Romania acuza ca, desi s-a aflat pe ordinea de zi, proiectul nu a fost discutat si nu a existat nicio explicatie pentru amanare.

"Azi putea fi o zi mare pentru democratia si echitatea din Romania, dar parlamentarii au amanat votul pentru legea USR privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul a fost pe ordinea de zi pentru vot, dar alesii de la tribuna Parlamentului au trecut peste el, fara dezbatere sau macar o explicatie pentru amanare", a scris USR pe Facebook.

Uniunea sustine ca pensiile speciale trebuie abrogate, pentru ca ne costa, anual, 9 miliarde de lei si reprezinta o nedreptate.

"Sa fie clar: pensiile speciale trebuie abrogate, anual ne costa 9 miliarde de lei! Ele reprezinta o anomalie a sistemului pesedist si o recompensa pentru anumite categorii profesionale. O nedreptate.

USR considera ca toti romanii trebuie sa fie tratati la fel de catre stat. Contribuim la fel prin taxe, prin urmare trebuie sa primim la fel. Fara diferentieri pentru anumite categorii profesionale", precizeaza Uniunea Salvati Romania.

Proiectul a fost depus in urma cu doi ani in Parlament de deputatii Claudiu Nasui, Cristina Pruna, Cristian Seidler. Acesta propune desfiintarea pensiilor speciale pentru 7 categorii profesionale: parlamentari, functionarii parlamentari, judecatorii Curtii Constitutionale, corpul diplomatic si consular, angajatii Curtii de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesionist si personalul auxiliar al instantelor si al parchetelor. In plus, vor fi plafonate pensiile magistratilor si pensiile militare.

Claudiu Nasui, unul dintre initiatorii proiectului, a anuntat ieri ca proiectul pentru abrogarea pensiilor speciale a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor de miercuri.

"Mai tineti minte proiectul USR pentru abrogarea pensiilor speciale? PSD l-a pus pe ordinea de zi a Camerei deputatilor. Foarte bine.

La momentul in care a fost depus (shorturl.at/fOW59), USR a fost destul de singur in sustinerea abrogarii pensiilor speciale si sa nu credeti ca proiectul era prea extrem. As zice ca este chiar o varianta usoara a ceea ce ar trebui sa se intample in Romania, dar este un prim pas catre normalitate. Mai tarziu, au inceput sa apara unele initiative similare si de la alte partide. E foarte bine. Imi pare chiar rau ca una dintre ele a fost retrasa la scurt timp de initiatori", a scris Claudiu Nasui pe Facebook.

Potrivit acestuia, sistemul dublu de pensii trebuie sa inceteze, pentru ca, daca platim toti la fel, trebuie sa primim toti la fel.

"Fara speciali si fara legi speciale doar pentru unii. Toata lumea intelege ca unele categorii au fost mai apropiate de centrii de putere ai statului si si-au atras pentru ei beneficii importante. Pe sistemul: cine imparte parte isi face. La deputati si senatori, daca ne uitam in buget, vedem sistematic cresteri la pensii speciale.

Am citit argumentele. Stiu ca si la Parlamentul European si-au votat pensii speciale. Da, si acelea ar trebui sa dispara. Europarlamentarii USR-PLUS ar trebui sa militeze si acolo pentru desfiintarea lor, dar pana acolo, hai sa le desfiintam la noi. Toti trebuie sa fim tratati la fel de catre stat. Platim la fel, primim la fel. Cineva are o munca deosebit de grea? Privatiuni? Stres mare? Atunci sa primeasca un salariu mai mare, din care sa se plateasca un CAS mai mare si sa aiba astfel o pensie mai mare", a mai scris Claudiu Nasui.

Legea initiata de USR a fost respinsa de Senat in martie 2018.

Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
Preşedintele american Joe Biden a declarat luni, într-un interviu pentru NBC, că a făcut o "greşeală" cerând "ţintirea" lui Donald Trump, cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat...
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost alături de președintele Klaus Iohannis, în calitate de șef al Senatului României, la Washington, în contextul Summitului NATO. Liderul liberalilor...
#lege pensii speciale USR vot final , #magistrati
  1. Declarația pe care președintele Joe Biden o regretă acum. A fost făcută cu câteva zile înainte de tentativa de asasinat: "Este timpul să-l țintim pe Trump"
  2. Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
  3. Elena Lasconi, atac discret la Nicolae Ciucă după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale. "Nu mă deranjează cu cine o să intru în turul 2"
  4. Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcția de președinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
  5. Ordonanța care prevede restituirea permiselor dacă nu se primesc analizele în 72 de ore a fost publicată în Monitorul Oficial
  6. ”Deputatul Shaormă” vrea să spele imaginea mentorului său Dumitru Buzatu. Războiul absurd pe care îl duce cu presa
  7. Dezbateri cu scântei în Parlament la adoptarea ”legii urșilor”. Deputat USR: „Mimați / V-ați urcat pe o tragedie”
  8. Donații dubioase ale unor candidați AUR cu venituri modeste, puși pe poziții neeligibile. „Ne întrebăm de unde provin aceşti bani”
  9. ”Triumful corectitudinii” la Primăria Sectorului 5. Cum plănuiește fiul lui Piedone să cheltuiască 20 de milioane de lei
  10. Principalele modificări cerute de USR la legea privind urșii. „Nu trebuie să mai aşteptăm fel şi fel de avize”