Tutuianu explica de ce trebuie umblat la pensiile speciale: Sunt oameni care iau intr-un an peste 100.000 de euro pensie

Joi, 03 August 2017, ora 07:42
6367 citiri
Tutuianu explica de ce trebuie umblat la pensiile speciale: Sunt oameni care iau intr-un an peste 100.000 de euro pensie
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat ca va fi introdusa "o dispozitie legala prin care toate pensiile sa fie indexate cu rata inflatiei", pentru ca toti pensionarii sa beneficieze de un tratament egal.

"Nu se taie venitul nimanui, deci nu exista o taiere de pensii, asa cum am vazut ca s-a afirmat in anumite zone. Ceea ce dorim noi este sa corectam anumite lucruri care sunt in neregula.

Si vreau sa va dau exemple. Nu cred ca este normal ca cineva sa aiba o pensie, inclusiv in sistemul de aparare nationala - cu precizarea ca e vorba de magistrati si nu de militarii care lucreaza in fortele terestre, in fortele aeriene sau in marina - deci e vorba de magistrati - de 35.000 de lei pe luna sau 33.000 de lei pe luna sau 30.000 de lei pe luna.

Faceti o socoteala, intr-un an de zile sunt peste 100.000 de euro. Ceea ce este grav este ca exista o prevedere legala potrivit careia pensia acestor oameni creste exact cu procentul cu care cresc salariile. (...). Lucrul acesta nu poate continua si bugetul Romaniei nu va putea niciodata sa suporte aceasta crestere la nesfarsit.

Ca urmare, introducem o dispozitie legala care spune ca toate pensiile vor fi indexate cu rata inflatiei. Si lucrul acesta asaza un pic normalitatea si ii tratam egal pe toti pensionarii. Acum ei sunt tratati diferit", a afirmat Tutuianu, miercuri seara, la TVR.

El a spus ca unii "au profitat" de anumite portite legale prin care si-au majorat veniturile, in ultimele sase luni, inainte de iesirea la pensie, subliniind ca lucrul acesta "nu mai poate continua".

"Am ajuns in situatia aberanta in care unele pensii sunt mai mari decat salariile celor care lucreaza. Ai pensia mai mare decat daca ai lucra. Pensie de 110-120% fata de veniturile salariale.

Lucrul acesta nu poate continua si nu-i poate stimula pe cei care muncesc si atunci principiul de la care pornim este ca pensia sa nu fie niciodata mai mare decat salariul in plata", a afirmat ministrul Apararii.

Iata despre ce vorbeste Tutuianu:

In context, el a spus ca are tot respectul pentru militari, precizand ca pensia medie in MApN este "in jurul a 3.000 de lei", urmand ca salariile si pensiile militarilor sa creasca in anii urmatori, dar trebuie eliminate "aberatiile" din sistem.

"Avem tot respectul pentru militari, pensia medie in MApN este in jurul a 3.000 de lei. Ne propunem ca salariile sa creasca si, corespunzator pe algoritmul de calcul, si pensiile celor care vor iesi in anii urmatori vor creste corespunzator. Nimeni nu vrea sa genereze situatii dificile in acest sistem tocmai pentru ca apreciem munca, implicarea si devotamentul pe care il au militarii romani.

Noi trebuie sa tinem cont, pe de o parte, de ceea ce a spus Curtea Constitutionala si principii generale de drept - este teoria drepturilor castigate, dar nu avem cum sa continuam sa mentinem asemenea aberatii in sistem (...) Cred ca e bine sa corectam aberatiile si sa incercam sa reechilibram sistemul", a mai precizat ministrul Adrian Tutuianu.

Guvernul are de luat decizii importante joi, legate de pensiile speciale, indemnizatia copiilor si Legea vaccinarii.

Citeste si doua opinii ale analistilor Ziare.com despre acest subiect:

Secretul ascuns in spatele pensiilor speciale

Dragnea ameninta Justitia cu haosul. Perdeaua de fum a pensiilor

Citește și:
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
Corina Crețu, după accidentul feroviar de la Galați: ”România este ţara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate în sistemul de transport”
După accidentul feroviar produs sâmbătă seara în Gara CFR Galaţi în urma căruia patru persoane au fost rănite, europarlamentarul Corina Creţu a preciza că este imperios necesară...
#Tutuianu pensii speciale , #magistrati