PNL propune impozitarea pensiilor speciale pana la 95%. Clotilde Armand: Exista un consens intre toate partidele, Guvernul sa adopte azi OUG!

Miercuri, 01 Aprilie 2020, ora 13:31
12631 citiri
PNL propune impozitarea pensiilor speciale pana la 95%. Clotilde Armand: Exista un consens intre toate partidele, Guvernul sa adopte azi OUG!
Foto: Facebook/ Florin Roman

Liderii deputatilor si senatorilor PNL, Florin Roman si Daniel Fenechiu, au depus, miercuri, amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% pana la 95%.

Pe de alta parte, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, cere ca toate fortele politice parlamentare sa sustina proiectul de lege depus de maghiari anul trecut, privind impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale care depasesc indemnizatia neta a presedintelui tarii.

De asemenea, Uniunea Salvati Romania (USR), la initiativa deputatilor Claudiu Nasui si Cristina Pruna, a depus marti in Parlament un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, definite ca pensii suplimentare fata de pensia contributiva.

Dupa anuntul liberalilor, Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, a criticat miercuri initiativa privind impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% pana la 95%.

"Este 1 Aprilie - si mincinosii de la PNL iar prostesc oamenii cu povestea pensiilor speciale", a scris Ponta, pe Facebook. Declaratia lui Ponta, la finalul articolului.

Clotilde Armand: PNL sa adopte astazi o OUG

Pe de alta parte, europarlamentarul USR, Clotilde Armand, arata, intr-o postare pe Facebook, ca daca exista un consens intre toate partidele pe aceasta tema, Guvernul PNL ar trebui sa adopte chiar astazi o ordonanta de urgenta.

"Si PSD se lauda ca va depune un proiect nou de impozitare, desi exista unul in Parlament si l-au tinut la sertar. Iar UDMR a anuntat, de asemenea, ca sustine impozitarea cu 90% a pensiilor speciale.

Daca exista consens intre toate partidele pentru acest proiect, se pot organiza de urgenta in sistem online sedinte de comisii si plen pentru a vota. Ar fi o dovada de responsabilitate din partea tuturor parlamentarilor intr-o situatie de criza.

Cea mai rapida solutie ramane insa o ordonanta de urgenta pe care Guvernul PNL o poate da chiar astazi," scrie Armand.

Amendamentul liberalilor

Iata anuntul liberalilor.

"In calitate de lider de grup al PNL de la Camera Deputatilor, alaturi de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, am depus azi un amendament la OUG 29/2020, prin care solicitam impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% si pana la 95%. Este vremea solidaritatii si a constrangerilor pentru toata lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atat de multa nevoie. (...)

In categoria pensiilor speciale supuse impozitarii progresive am introdus: parlamentarii si functionarii parlamentari, magistratii si personalul auxiliar, inclusiv judecatorii CCR, functionarii Curtii de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant, personalul diplomatic. Nu intra in categoria impozitarii progresive politistii si militarii, beneficiari ai unor pensii militare", afirma Roman, intr-un comunicat.

Economiile, catre achizitia de echipamente

Liderul deputatilor liberali arata ca economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge catre achizitionarea de aparatura medicala, echipamente si materiale sanitare, dar si pentru stimularea financiara a personalului aflat in "prima linie a razboiului cu epidemia de coronavirus" - medici, asistenti, politisti, armata, jandarmi, pompieri, ambulantieri, biologi si bio-chimisti, personal de triaj, de la IGSU sau functionari ai serviciilor sociale din primarii, care asigura alimentele si medicamentele necesare la domiciliu pentru varstnici.

Roman precizeaza ca propunerea vizeaza impozitarea cu 10% a pensiilor speciale intre 2.001-4.000 lei, cu 60% a celor cuprinse intre 4.001-7.000 lei si cu 95% a celor care depasesc cuantumul de 7.000 lei.

"Am optat pentru varianta impozitarii progresive, motivata de starea de urgenta, pentru a nu intra in conflict constitutional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totala a acestui tip de privilegii. In plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim intr-o saptamana de Parlament, daca exista vointa politica. Pentru ca sunt convins ca se va bucura de sustinerea tuturor fortelor politice responsabile!", sustine liberalul.

UDMR: Trebuie sa priveasca toate categoriile

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, cere ca toate fortle politice parlamentare sa sustina proiectul de lege depus anul trecut pentru impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale care depasesc indemnizatia neta a presedintelui tarii.

"UDMR a depus in decembrie 2019 un proiect legislativ pentru impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale care depasesc indemnizatia neta a presedintelui tarii. Asteptam ca acest proiect de lege sa intre in dezbatere in luna aprilie in plenul Senatului si asteptam sustinerea tuturor fortelor politice parlamentare, inclusiv a celor de la USR", a precizat Cseke Attila, potrivit unui comunicat de presa.

El a adaugat ca, spre deosebire de legea care a fost adoptata de Parlament privind pensiile speciale, UDMR considera ca masurile trebuie sa priveasca toate categoriile de astfel de pensii, fara exceptii.

"Consideram ca sistemul veniturilor din Romania, finantate din fonduri publice, este distorsionat, atat in cazul salariilor, cat si in cel al pensiilor. Niciun venit platit din bani publici nu trebuie sa fie mai mare ca indemnizatia neta al presedintelui tari", a explicat liderul senatorilor UDMR.

Ponta: Este 1 aprilie!

Presedintele Pro Romania, Victor Ponta, a criticat miercuri initiativa liberalilor privind impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% pana la 95%.

"Este 1 Aprilie - si mincinosii de la PNL iar prostesc oamenii cu povestea pensiilor speciale", a scris Ponta, pe Facebook.

El a afirmat ca, in 28 ianuarie, liberalii au anuntat "cu surle si trambite" ca au votat Legea privind eliminarea pensiilor speciale.

"Pai daca le-ati eliminat in 28 ianuarie, de ce mai vreti sa le impozitati in 1 aprilie? Pentru ca sunteti mincinosi. La votul din 28 ianuarie toti cei de la Pro Romania v-am spus ca este o cacealma si ca singura solutie cinstita si eficienta este impozitarea progresiva, atunci si Orban si Citu au spus ca ei sunt 'liberali' si nu accepta decat cota unica - nu impozitarea diferentiata. Acum, pe 1 Aprilie, nu mai sunteti liberali? Nu va mai dati viata pentru cota unica?", a adaugat liderul Pro Romania.

In opinia sa, daca PNL dorea impozitarea pensiilor speciale, trebuia sa dea ordonanta de urgenta, pentru ca liberalii sunt de sase luni la guvernare.

"Sunteti de 6 luni la guvernare si nu v-a oprit nimeni! De ce faceti proiect de lege in Parlament stiind ca va fi atacat, logic, la CCR si nu se va aplica niciodata?", a adaugat Victor Ponta.

El a sustinut ca liberalii nu spun ca acest proiect se refera doar la 10.000 din cele 160.000 de pensii de serviciu.

"De ce nu le spuneti adevarul ca ar fi o mare greseala si nedreptate sa tai pensiile militarilor tocmai in aceasta perioada in care se vede ce conditii speciale presupune statutul lor? De ce nu explicati ca taiati doar pensiile aviatorilor (care ne-au adus si acum concetatenii acasa) si ambasadorilor (care muncesc 24 ore pe zi sa ii ajute pe romanii disperati)?

De ce nu explicati faptul ca la magistrati nu pensia este problema - ci faptul ca ies la pensie prea repede, dupa doar 24 de ani de munca (exact cand au mai multa experienta si cunostinte - adica pot sa aplice legea mai bine)?", a sustinut Ponta.

Potrivit liderului Pro Romania, conducerea PNL nu doreste sa aplice "o lege corecta de impozitare diferentiata pentru toate veniturile, nu doar pensii speciale", asa cum este in SUA, Germania, Marea Britanie si majoritatea tarilor dezvoltate.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...