Epopeea pensiilor speciale. Ce șanse sunt să se desființeze aceste venituri și când s-ar putea întâmpla „minunea”

Luni, 27 Martie 2023, ora 23:18
3410 citiri
Epopeea pensiilor speciale. Ce șanse sunt să se desființeze aceste venituri și când s-ar putea întâmpla „minunea”
Comisia Europeană a cerut ca bugetul cu cheltuielile cu pensiile speciale să scadă FOTO Pixabay

Proiectul de lege privind desființarea pensiilor speciale urmează să fie dezbătut marți, 28 martie, în Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat, prima cameră sesizată.

Dezbaterea va avea loc după ce luni, 27 martie, a fost amânată, pentru că nu erau gata amendamentele pregătite de coaliția de guvernare. Proiectul a fost trimis de Guvern în Parlament la finalul anului 2022, iar reforma trebuie adoptată până pe 3 martie 2023, așa cum prevede PNRR. Proiectul va trebui să fie votat și de plenul Senatului, apoi trimis în Camera deputaților.

Schimbări preconizate

Comisia Europeană a cerut ca bugetul cu cheltuielile cu pensiile speciale să scadă și toate pensiile să fie pe bază de contributivitate.

„Pensiile de serviciu urmează a fi calculate plecând de la contributivitate, vechime în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut; Procentul de calcul este redus, pentru toate pensiile de serviciu stabilite în baza actelor normative, altele decât magistraţi. Stagiul de contributivitate minim va fi similar celui aplicat in sistemul public de pensii.

Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se propun criterii și condiţii concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora.

Astfel, la stabilirea bazei de calcul a pensiilor de serviciu se au în vedere venituri de natură salarială realizate pe o durată mai lungă de activitate a potenţialilor beneficiari care să fie similar stagiului minim de cotizare realizat in sistemul public de pensii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Parlamentarii coaliției de guvernare urmează să depună, la dezbaterile din comisii, mai multe amendamente pentru „a transpune” cerințele Comisiei Europene.

Amendamentele vor modifica proiectul astfel încât:

  • - să elimine posibilitatea de a cumula mai multe pensii speciale
  • - să elimine mai multe sporuri care se iau în calcul pentru pensiile militarilor
  • - să impoziteze o parte din suma pentru care nu sunt plătite contribuții
  • - să se indexeze toate pensiile speciale cu rata inflației, la fel ca toate celelalte pensii, și nu cu cât cresc salariile din acel sector
  • - să nu mai permită posibilitatea pensionării magistraților CSM după un singur mandat

De la Guvern, în Parlament

Proiectul de lege al Guvernului vizează reducerea cheltuielilor cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu, jalon inclus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Modificările propuse de Guvern vizează calculul pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut, stagiul de contributivitate minim fiind similar celui aplicat în sistemul public de pensii.

"Nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească veniturile obţinute în perioada activă, (...) pensiile de serviciu urmând să fie calculate în funcţie de contributivitate", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Termenul de adoptare tacită în Senat se împlineşte pe 31 martie.

Preşedintele Klaus Iohannis declara joi că proiectul de lege referitor la pensii trebuie să vizeze un sistem de pensii corect, echitabil şi sustenabil.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, consideră că România nu pierde niciun euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar legea privind reforma pensiilor speciale trebuie să fie făcută ţinând cont de realităţile din acest moment.

Pensionarii speciali din România

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a crescut cu 146 în februarie față de luna anterioară, la 10.198. Cei mai mulţi, respectiv 5.137, sunt beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.477 de lei, din care 20.061 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 4.765 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna ianuarie un număr de 743 persoane. Pensia medie era de 5.796 de lei, din care 2.552 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 716 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.057 de lei (2.525 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.381 de pensionari, iar pensia medie se ridică la 11.479 de lei, din care 7.531 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 559 de persoane, media fiind de 8.502 de lei, din care 2.818 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.662 de pensionari, pensia medie fiind de 5.108 de lei, din care 2.447 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#pensii speciale, #desfiintare pensii speciale, #Parlament , #pensii speciale