Lovitură grea pentru cei care primesc pensii speciale. Anunțul noului președinte al CCR

Luni, 05 Septembrie 2022, ora 17:19
18355 citiri
Lovitură grea pentru cei care primesc pensii speciale. Anunțul noului președinte al CCR
Președintele CCR, Marian Enache FOTO arhivă ziare.com

Noul președinte al Curții Constituționale a României, Marian Enache, a vorbit despre pensiile speciale, implicarea serviciilor în actul de Justiție și condamnările României la CEDO.

Marian Enache a subliniat că, în afară de magistrați, deciziile CCR pentru restul pensiilor speciale ”trebuie să fie adecvate şi realităţilor socio-economice.”

”Pentru restul pensiilor speciale, o decizie a CCR trebuie să fie şi adecvată. Voi urmări ca deciziile CCR să fie adecvate şi realităţilor socio - economice, fără a încălca prevederile constituţionale şi legile. În general, trebuie să avem decizii echilibrate şi cu măsură. La militari, lucrurile trebuie chibzuite. Şi la adoptarea legilor şi la pronunţarea deciziilor. Pentru militari, Legiuitorul trebuie să se gândească foarte bine dacă nu este justificat să aibă pensii, indemnizaţii”, a declarat preşedintele CCR, Marian Enache, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Marian Enache a vorbit și despre implicarea serviciilor secrete în actul de Justiţie, în contextul în care CCR ar putea lua în discuţie noile Legi ale Securităţii Naţionale.

Referindu-se la jurisprudenţa dezvoltată din 2016 de către CCR, în sensul neimplicării serviciilor secrete în actul de Justiţie, noul preşedinte al CCR, el a precizat că este un susţinător al acestui lucru, dar că pot apărea şi ”nuanţe”.

”Primul imperativ al judecătorilor CCR este să protejeze drepturile şi libertăţile cetăţenilor. CCR trebuie să protejeze drepturile şi libertăţile oamenilor. Conservăm jurisprudenţa CCR în domeniu pentru că este argumentată şi fundamentată. Înainte de a fi un reviriment, pot apărea nuanţe pe care noi să le motivăm în considerentele deciziilor CCR. Considerentele CCR trebuie mai bine corelate cu dispozitivul deciziilor CCR. Şi considerentele CCR sunt obligatorii, alături de dispozitivul deciziilor. La orice lege, pot apărea nuanţe în raport cu vechea formă. Revirimentul ar însemna o negare sau o altă viziune asupra rezolvării unei problematici. Eu trebuie să respect obligaţia de rezervă în acest caz. Eu am votat în acest sens: de consolidare a protecţiei drepturilor şi libertăţilor. Decizia Curţii Constituţionale este cea votată de majoritatea judecătorilor. Opiniile separate sunt punctele de vedere individuale ale judecătorilor. Eu nu sunt un iubitor al unanimităţilor. Uneori s-a întâmplat ca opiniile separate să devină jurisprudenţă a CCR. Nu vrem să avem decizii monolitice. Trebuie garantată independenţa judecătorului”, a mai spus preşedintele CCR.

Condamnările la CEDO, ”un semnal îngrijorător”

Noul președinte al CCR și-a exprimat îngrijorările privind condamnările României la CEDO, din perspectiva încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

”Este dificil să fac eu această apreciere. Ar trebui să existe autoevaluări, condamnările la CEDO sunt un semnal îngrijorător. Statul de drept limitează puterea autorităţilor statului în raport cu drepturile şi libertăţile oamenilor. Îmi propun să măsurăm constituţionalitatea sistemului de drept ca urmare a impactului deciziilor CCR. Pe toată lumea trebuie să preocupe condamnările la CEDO. Noii judecători s-au integrat în CCR, vom omogeniza echipa CCR ca să avem un plen eficient. Profesia mea de bază este avocatura. Eu cred că deschiderea unui dialog cu mass – media este benefic”, a spus el.

Citește și:
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Doi jurnaliști au fost amendați de CNA cu 10.000 de lei pentru că și-au permis să discute despre doctoratul plagiat al lui Lucian Bode VIDEO
Jurnaliștii postului B1TV, Răzvan Zamfir și Radu Buzăianu, au primit o amendă din partea CNA pentru o emisiune în cadrul căreia au dezbătut subiectul lucrării de doctorat plagiate de...