Pensiile speciale rămân. Cum arată „reforma” votată în comisiile din parlament: „Supraimpozitarea cu 15% este doar o perdea de fum”

Marti, 28 Martie 2023, ora 14:58
8895 citiri
Pensiile speciale rămân. Cum arată „reforma” votată în comisiile din parlament: „Supraimpozitarea cu 15% este doar o perdea de fum”
Proiectul de lege urmează să fie supus la votul din cele două camere ale parlamentului FOTO Ziare.com

Comisiile de specialitate din Senat au adoptat marți, 28 martie, un raport favorabil pentru proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, prin introducerea amendamentelor decise de PNL, PSD și UDMR. Opoziției i-au fost respins toate amendamentele.

Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflației.

Amendamentele propuse de PSD, PNL și UDMR:

 • impozitarea cu 15% pentru partea de necontributivitate a pensiilor speciale (Comisia European cere 30%)
 • cumulul de pensii speciale se elimină
 • la pensiile militarilor vor fi eliminate cinci sporuri
 • magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat
 • pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul
 • În ciuda amendamentelor propuse de coaliție, acestea nu îndeplinesc cerințele asumate de România în PNRR, care prevăd o reformă a pensiilor speciale bazată pe contributivitatea mai mare a celor care beneficiază de acest tip de pensii.

  Proiectul de lege urmează să fie supus la vot în Senat, iar mai apoi în Camera Deputaților care este for decizional. La ambele camere, coaliția de guvernare deține o majoritate confortabilă.

  „Spre colaps cu viteză maximă”

  Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a criticat marți proiectul de lege, susținând că „nu doar că nu sunt eliminate, dar se și măresc în fiecare an odată cu inflația!”.

  Acesta explică faptul că legea nu rezolvă problema diferențelor majore de pensii

  „Supraimpozitarea pensiilor speciale cu 15% este doar o perdea de fum. La o pensie specială de 10.000 de lei, înseamnă 1.500 de lei impozit, beneficiarul rămâne cu 8.500 de lei în buzunar, echivalentul a vreo 6 pensii ”normale”. Nu rezolvă nici problema diferențelor majore dintre pensii și nici nu salvează sistemul de pensii de faliment în următorii ani. Ne ducem spre colaps cu viteză maximă.

  Ne-am asumat că vom face reforma acestui sistem putred de pensii, dar interesul politic e mai mare decât această țară. Vom pierde mulți bani din PNRR și există riscul de blocaj. Miliardele europene pentru investiții în această țară sunt aruncate la gunoi pentru bunăstarea politicienilor cu statut special plătit din buzunarul nostru”, a transmis Pîslaru.

  #pensii speciale, #PNRR, #reforma pensii, #amendamente lege , #pnl-psd