Aberatia zilei: Ciocoi vechi si noi, la Ministerul de Interne - Pensionati cu pensii uriase si reangajati imediat

Marti, 01 August 2017, ora 18:06
22452 citiri
Aberatia zilei: Ciocoi vechi si noi, la Ministerul de Interne - Pensionati cu pensii uriase si reangajati imediat
Foto: Facebook/Carmen Dan

Intentia Guvernului Tudose de a modifica actuala Lege a pensiilor speciale (adoptata tot sub guvernare PSD) a scos la iveala o serie de anomalii, dar si posibile abuzuri comise de cei care au putut sa profite de chichitele legislative, avand sprijin de la nivel guvernamental.

Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu s-au aratat mirati, luni, de faptul ca legea pensiilor speciale permite ca unii cetateni sa incaseze pensii mai mari decat salariile pe care le-au avut, ca si cand nu ei au girat, in calitate de lideri de partide si de parlamentari cu state vechi, aceasta absurditate.

Pentru cei care au uitat, reamintim ca in 2009, in plina criza, Guvernul Boc a interzis cumulul pensiei cu salariul la stat. In 2014, Parlamentul controlat de PSD a votat eliminarea acestei interdictii, printre semnatarii initiativei pesediste numarandu-se si actualul premier, Mihai Tudose.

Odata scandalul declansat, in presa au inceput sa apara o serie de cazuri scandaloase. Unul dintre ele este cel al Alinei Popescu, pensionata la 44 de ani si imediat reangajata la Ministerul de Interne, dupa cum scriu jurnalistii de la Realitatea Oltului.

Cel care a facut dezvaluirea a fost Dumitru Coarna, presedintele Sindicatului Politistilor, care a spus ca va sesiza Parchetul.

"Comisarul-sef de la Slatina, Popescu Alina, a fost adusa la 1 ianuarie la MAI, i-au majorat salariul, consistent, au tinut-o fix 6 luni, cat zice legea, au pensionat-o la 44 de ani si au reincadrat-o pe aceeasi functie, deci pensie zece mii de lei si, acum, cu salariul, trece de douazeci de mii lei. Este ilegal! Este o infractiune. Este consilier de ministru in MAI", a declarat Dumitru Coarna, acuzatiile sale vizand-o direct pe Carmen Dan, ministrul de Interne.

Intr-un comunicat de presa, MAI confirma informatiile, dar precizeaza ca totul are acoperire legala.

"Alina Popescu a fost eliberata din functie si pusa la dispozitie in luna iunie, ca urmare a incetarii mandatului demnitarului - odata cu schimbarea Guvernului Grindeanu. La acel moment, aceasta a optat pentru a iesi la pensie, in conditiile art. 69 alin. 1, lit. j din Statutul politistului, varsta acesteia fiind de 44 ani si 7 luni.

Ulterior, in luna iulie, dupa numirea noului Guvern, persoana a fost incadrata in functia de consilier al ministrului, ca personal contractual, in conditiile Ordonantei 32/1998 privind organizarea cabinetului demnitarului din administratia publica centrala", se arata in comunicatul citat.

Smecheria pare sa fi fost folosita si in alte cazuri, tot in Ministerul de Interne.

De exemplu, in varsta de 45 de ani, Cornel-Gabriel Ciocoiu este si pensionar, si secretar de stat, tot in ministerul condus de Carmen Dan, urmand sa incaseze de la stat circa 25.000 de lei lunar.

Jurnalistii de la Curs de Guvernare arata parcursul tanarului pensionar, conform informatiilor din Monitorul Oficial:

29 martie 2017 - este numit secretar de stat in MAI

20 iunie - pleaca din functie

29 iunie - presedintele Klaus Iohannis semneaza trecerea in rezerva a chestorului (echivalent general)

30 iunie - premierul Mihai Tudose semneaza decretul de numire in functia de secretar de stat in MAI a lui Corneliu Ciocoiu.

Pe scurt, in 24 de ore, el a devenit si pensionar si salariat, dublandu-si venitul.

Conform declaratiei sale de avere, Corneliu Ciocoiu a castigat anul trecut 143.490 lei, din salariu, norma de hrana, bani pentru echipament si prima de vacanta. De acum inainte, Ciocoiu va castiga lunar si circa 13.000 de lei pensie speciala.

De altfel, ministrul Carmen Dan a declarat public ca toti cei cinci consilieri ai sai beneficiaza in paralel de pensie si salariu, iar in total in conducerea ministerului sunt 11 asemenea cazuri.

Dan a precizat ca intre acestia se numara Geraldin Nezir, Alina Popescu si Cornel Ciocoiu, acesta din urma optand pentru pensie cand nu exista o certitudine ca s-ar mai putea intoarce pe vreo functie in minister.

Ce sa le faci? N-ai ce sa le faci... De vina nu e cine cere, de vina e cine da. Si din pacate, da din banii nostri si ai copiilor nostri, nu din conturile personale.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

#pensii speciale Ministerul Interne, #cumul pensie speciala salariu , #Politie