Dupa ce s-au pensionat mii de politisti, s-a trezit si Carmen Dan sa schimbe Statutul care-i lasa sa plece sub 47 de ani

Luni, 07 August 2017, ora 11:20
17811 citiri
Dupa ce s-au pensionat mii de politisti, s-a trezit si Carmen Dan sa schimbe Statutul care-i lasa sa plece sub 47 de ani
Foto: Arhiva Facebook/Carmen Dan

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anuntat ca in toamna vor exista modificari la Statutul politistului, astfel incat sa fie revizuita posibilitatea legala de a iesi la pensie pana la implinirea varstei de 47 de ani.

Ea a explicat ca, printr-o ordonanta adoptata anul trecut, s-a introdus un mecanism prin care un angajat al MAI poate opta pentru pensie inainte de a implini 47 de ani, varsta de pensionare stabilita prin Legea pensiilor militare.

"In mod normal, conform Legii pensiilor militare din anul 2015, varsta de pensionare nu ar putea sa fie mai mica de 47 de ani.

Avem insa un act normativ, vorbesc de ordonanta 21 din 2016, care modifica nu legea pensiilor, ci Statutul politistului, prin care s-a introdus un mecanism prin care angajatul, daca i se desfiinteaza postul, sau se reorganizeaza unitatea unde lucra, putea refuza orice alta functie si putea alege sa iasa din sistem cu drept de pensie, asociind aceasta posibilitate de a avea o pensie cat salariul sau chiar mai mare.

Evident ca oamenii aleg sa plece din sistem la pensie decat sa opteze pentru un alt loc de munca in sistem", a explicat Carmen Dan, duminica, la Antena 3.

Ea a adaugat ca, dupa modificarea legislativa prin care pensiile nu pot fi mai mari decat salariile, Guvernul pregateste modificarea Statutului politistului, pentru a corecta prevederile ordonantei de anul trecut.

"Primul pas s-a facut deja prin modificarea la legea pensiilor astfel incat pensiile sa nu fie mai mari decat salariile (...). Al doilea pas va fi facut prin modificarile la Statutul politistului, indreptand astfel aspectele care au fost introduse anul trecut prin Ordonanta 21 din 2016.

Eu va asigur ca in toamna, cand va fi modificat Statutul politistului, prevederea care dadea aceasta posibilitate legala de iesire la pensie pana la varsta de 47 de ani va fi revizuita", a spus ministrul Afacerilor Interne.

Ea a precizat ca a discutat cu politistii si ca exista o adresa de mail la care asteapta propuneri pentru modificarea Statutului.

"Am rugat toate sindicatele din Politie sa contribuie la acest demers si astept in continuare opiniile lor pana in septembrie, cand ne-am asumat un termen.

Am pus la dispozitia politistilor care nu sunt membri de sindicat (...) o adresa de mail special pentru ei. Ea este statut@mai.gov.ro si pe aceasta adresa am primit deja peste 100 de propuneri de imbunatatire a Statutului politistului. Aceste anomalii se vor corecta. (...)

Precizez ca in anul 2016 am avut iesiri din sistem cu pensionare in jur de 12.500. Eu nu imi amintesc ca anul trecut sa se fi sesizat cineva si sa fi existat atat de patimas o discutie in spatiul public", a mai spus Carmen Dan.

Vineri Guvernul a decis cava creste salariile in MAI cu 10-15%. Ce majorari a mai primit personalul de la Interne in 2017.

Citeste si

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Carmen Dan pensionari politisti , #Politie