Goana dupa bani in Politie, Armata si SRI: 700 de iesiri la pensie in MAI, inclusiv seful Jandarmeriei. Toti consilierii ministrului cumuleaza pensia cu salariul

Marti, 01 August 2017, ora 18:34
15805 citiri
Goana dupa bani in Politie, Armata si SRI: 700 de iesiri la pensie in MAI, inclusiv seful Jandarmeriei. Toti consilierii ministrului cumuleaza pensia cu salariul
Foto: Facebook/Carmen Dan

Schimbarile cu privire la pensiile speciale anuntate de Guvernul Tudose pentru aceasta saptamana au dus la pensionari pe banda rulanta in institutiile cu caracter militar. Toti sefii Jandarmeriei au decis sa treaca in rezerva, iar ministrul de Interne spune ca de vineri pana marti au fost depuse 700 de cereri de pensionare.

Seful Jandarmeriei Romane, general de brigada Marin Andreiana, alaturi de alti angajati din Armata si SRI au fost trecuti, marti, in rezerva de catre presedintele Klaus Iohannis, iar trei dintre acestia au fost ridicati in grad.

Solicitarile vin in contextul OUG privind pensiile speciale, care va fi aprobata cat de curand de Guvern, conform declaratiilor oficiale.

In context, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat ca, de vineri pana marti, au fost depuse 700 de cereri de pensionare in cadrul institutiei pe care o conduce, precizand ca, de la inceputul anului, au existat 3.000 astfel de solicitari.

"Printre cei care au solicitat iesirea la pensie sunt si 16 chestori. Au facut asta de la inceputul anului si pana acum. (...) Pensia medie, la nivelul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI), se situeaza la 3.123 de lei. Cea mai mare pensie in plata in acest moment, la nivelul MAI, este de 22.023 de lei si este o pensie pentru un fost secretar de stat", a declarat ministrul intr-o interventie la Antena3.

Dan a mai spus ca media de varsta a celor care cer pensionarea este de 55 de ani.

Conform sursei citate, la nivelul Ministerului de Afaceri Interne exista 62.809 de pensionari.

Carmen Dan a adaugat ca toti cei cinci consilieri ai ei beneficiaza, in paralel, de pensie si de salariul corespunzator functiei de consilier.

"Exista o posibilitate legala de cumul a pensiei cu salariul. (...) Eu, ca ministru, am luptat sa incadrez in aceste functii oameni care au lucrat in Ministerul Afacerilor de Interne si care au o anumita experienta.

Asadar, a fost optiunea mea de a angaja acesti oameni, toti cu un trecut profesional in MAI. Nu am adus oameni de pe strada, oameni politici sau vreo ruda de-a mea", a spus ministrul.

Dan a precizat ca intre acestia se numara Geraldin Nezir, Alina Popescu si Cornel Ciocoiu.

Referitor la Cornel Ciocoiu, Carmen Dan a explicat ca el a fost eliberat din functie, independent de vointa sa, la data de 19 iunie, de catre premierul Sorin Grindeanu. La momentul respectiv, Ciocoiu a optat pentru pensie, pentru ca nu exista o certitudine ca s-ar mai putea intoarce pe vreo functie in minister.

Ulterior, in 30 iunie, premierul Tudose l-a renumit in functie pe Cornel Ciocoiu, Dan adaugand ca ceea ce s-a intamplat in plan politic nu poate fi imputat consilierului sau.

"Am avut discutii astazi (marti - n.red.) cu secretarii de stat si, din totalul de 24 de posturi de consilieri ai ministrului, si cei patru secretari de stat, sunt ocupate doar 20 de functii, iar dintre acestea, 11 cumuleaza pensia militara cu salariul pentru consilier.

Teoretic, mai pot fi angajate in minister persoane care sunt pensionate si ma refer la demnitari, cum ar fi Ciocoiu, fie ca inalti functionari publici cum ar fi, de exemplu, prefectii", a mai spus ministrul.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
92% dintre români nu cred că parlamentarii ar trebui să primească pensii speciale. Cu ce categorie sunt de acord SONDAJ
92% dintre români nu cred că parlamentarii ar trebui să primească pensii speciale. Cu ce categorie sunt de acord SONDAJ
Conform unui sondaj realizat de CURS, 92% dintre români nu sunt de acord ca parlamentarii să primească pensii speciale, iar peste 80% le-ar dori eliminate de tot. Potrivit sondajului realizat...