Goana dupa bani in Politie, Armata si SRI: 700 de iesiri la pensie in MAI, inclusiv seful Jandarmeriei. Toti consilierii ministrului cumuleaza pensia cu salariul

Marti, 01 August 2017, ora 18:34
15947 citiri
Goana dupa bani in Politie, Armata si SRI: 700 de iesiri la pensie in MAI, inclusiv seful Jandarmeriei. Toti consilierii ministrului cumuleaza pensia cu salariul
Foto: Facebook/Carmen Dan

Schimbarile cu privire la pensiile speciale anuntate de Guvernul Tudose pentru aceasta saptamana au dus la pensionari pe banda rulanta in institutiile cu caracter militar. Toti sefii Jandarmeriei au decis sa treaca in rezerva, iar ministrul de Interne spune ca de vineri pana marti au fost depuse 700 de cereri de pensionare.

Seful Jandarmeriei Romane, general de brigada Marin Andreiana, alaturi de alti angajati din Armata si SRI au fost trecuti, marti, in rezerva de catre presedintele Klaus Iohannis, iar trei dintre acestia au fost ridicati in grad.

Solicitarile vin in contextul OUG privind pensiile speciale, care va fi aprobata cat de curand de Guvern, conform declaratiilor oficiale.

In context, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat ca, de vineri pana marti, au fost depuse 700 de cereri de pensionare in cadrul institutiei pe care o conduce, precizand ca, de la inceputul anului, au existat 3.000 astfel de solicitari.

"Printre cei care au solicitat iesirea la pensie sunt si 16 chestori. Au facut asta de la inceputul anului si pana acum. (...) Pensia medie, la nivelul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI), se situeaza la 3.123 de lei. Cea mai mare pensie in plata in acest moment, la nivelul MAI, este de 22.023 de lei si este o pensie pentru un fost secretar de stat", a declarat ministrul intr-o interventie la Antena3.

Dan a mai spus ca media de varsta a celor care cer pensionarea este de 55 de ani.

Conform sursei citate, la nivelul Ministerului de Afaceri Interne exista 62.809 de pensionari.

Carmen Dan a adaugat ca toti cei cinci consilieri ai ei beneficiaza, in paralel, de pensie si de salariul corespunzator functiei de consilier.

"Exista o posibilitate legala de cumul a pensiei cu salariul. (...) Eu, ca ministru, am luptat sa incadrez in aceste functii oameni care au lucrat in Ministerul Afacerilor de Interne si care au o anumita experienta.

Asadar, a fost optiunea mea de a angaja acesti oameni, toti cu un trecut profesional in MAI. Nu am adus oameni de pe strada, oameni politici sau vreo ruda de-a mea", a spus ministrul.

Dan a precizat ca intre acestia se numara Geraldin Nezir, Alina Popescu si Cornel Ciocoiu.

Referitor la Cornel Ciocoiu, Carmen Dan a explicat ca el a fost eliberat din functie, independent de vointa sa, la data de 19 iunie, de catre premierul Sorin Grindeanu. La momentul respectiv, Ciocoiu a optat pentru pensie, pentru ca nu exista o certitudine ca s-ar mai putea intoarce pe vreo functie in minister.

Ulterior, in 30 iunie, premierul Tudose l-a renumit in functie pe Cornel Ciocoiu, Dan adaugand ca ceea ce s-a intamplat in plan politic nu poate fi imputat consilierului sau.

"Am avut discutii astazi (marti - n.red.) cu secretarii de stat si, din totalul de 24 de posturi de consilieri ai ministrului, si cei patru secretari de stat, sunt ocupate doar 20 de functii, iar dintre acestea, 11 cumuleaza pensia militara cu salariul pentru consilier.

Teoretic, mai pot fi angajate in minister persoane care sunt pensionate si ma refer la demnitari, cum ar fi Ciocoiu, fie ca inalti functionari publici cum ar fi, de exemplu, prefectii", a mai spus ministrul.

Eveniment Quarterly Report

Încă o persoană reținută în dosarul baronului PSD Dumitru Buzatu: expertul care a avizat, în cele din urmă, afacerea
Încă o persoană reținută în dosarul baronului PSD Dumitru Buzatu: expertul care a avizat, în cele din urmă, afacerea
DNA a anunțat sâmbătă, 23 septembrie, că încă o persoană a fost reținută pentru 24 de ore dosarul mitei luate de preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu. Potrivit procurorilor, este...
Adrian Porumboiu, despre măsurile fiscale pregătite de guvernul Ciolacu: ”Domnul prim-ministru face pe croitoraşul cel viteaz”
Adrian Porumboiu, despre măsurile fiscale pregătite de guvernul Ciolacu: ”Domnul prim-ministru face pe croitoraşul cel viteaz”
Adrian Porumboiu, om de afaceri cu investiţii în domeniul agricol, susţine că eliminarea facilităţilor pentru angajaţii din construcţii şi din agricultură va provoca un nou exod al...
#pensionari Ministerul Interne, #pensii speciale, #cumul pensii salarii , #Politie