Vineri intra in vigoare OUG privind pensiile speciale

Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 07:18
7660 citiri
Vineri intra in vigoare OUG privind pensiile speciale

Ordonanta de urgenta care a limitat posibilitatile de majorare a pensiilor speciale doar cu rata inflatiei intra in vigoare de vineri, actul normativ determinand inmultirea cererilor de pensionare in ultimele luni.

Guvernul a adoptat, pe 4 august, o ordonanta de urgenta care stabileste ca pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la cresterile salariale, ci doar in functie de coeficientul de inflatie, asa cum se procedeaza, in prezent, in cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.

Actul normativ prevede, de asemenea, ca valoarea neta a pensiei de serviciu nu va mai putea depasi media soldelor/salariilor nete cuprinse in baza de calcul a pensiei.

In schimb, niciuna dintre pensiile de serviciu aflate in plata nu va fi micsorata ca urmare a adoptarii ordonantei de urgenta, transmitea Ministerul Muncii printr-un comunicat de presa.

De asemenea, institutia anunta ca baza de calcul nu este modificata si nu intervin schimbari nici in ceea ce priveste varsta si vechimea avute in vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Actul normativ reglementeaza pensiile personalului MAI, al MApN, al serviciilor de informatii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic si Consular, al Curtii de Conturi, cel auxiliar din instante si parchete, al functionarilor parlamentari, dar si al membrilor Senatului Romaniei si Camerei Deputatilor.

Pensiile magistratilor nu sunt incluse, pe motiv ca acestea au facut obiectul a doua decizii ale CCR.

Modificarea regimului pensiilor speciale a fost determinata de cunatumul pensiilor speciale, care au crescut si mai mult odata cu cresterile salariale decise pentru angajatii sectorului public.

Conform unui document obtinut de Mediafax, o parte din pensiile speciale s-a triplat ca urmare a indexarilor aplicate in ultimii ani, astfel, pensii calculate initial la valori de 6.500-7.000 de lei lunar acum au o valoare de peste 20.000 de lei.

Pe 30 iulie, Adrian Tutuianu, ministru al Apararii la acea vreme, declara ca exista magistrati, inclusiv magistrati militari, care au pensii de 30-35.000 lei, el aratand ca acest lucru nu e normal si ca se vor face corectii.

Ministrul Apararii admitea, inca din 26 iulie, ca valul de pensionari din Armata are la baza faptul ca foarte multi militari au auzit ca se poate schimba baza de calcul si ca ar putea sa ia pensii mai mici, el dand, insa, asigurari ca algoritmul va fi mentinut, iar pensiile nu vor scadea.

Iar valul de pensionari nu a afectat doar MApN. Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din ANP, a declarat, pe 1 august, ca peste doua sute de cereri de pensionare fusesera inregistrate in ziua precedenta, dupa anuntul privind adoptarea unei ordonante de urgenta de modificare a legii pensiilor speciale.

In aceeasi zi, ministrul de Interne, Carmen Dan, preciza ca in doar patru zile au fost depuse 700 de cereri de pensionare in cadrul institutiei pe care o conduce, precizand ca, de la inceputul anului, au existat 3.000 astfel de solicitari.

Pensionarile s-au facut indeosebi pentru cei cu functii de conducere, astfel incat ministrul Apararii anunta pe 4 august noi numiri la varful Armatei, pe functii de conducere, dupa ce mai multi angajati care indeplineau conditiile si-au depus dosarele de pensionare.

Citeste si

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...