Pensiile speciale nu vor mai putea depăși salariul primit în perioada activă. Modificările prevăzute în proiectul elaborat de Ministerul Muncii

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 18:27
3383 citiri
Pensiile speciale nu vor mai putea depăși salariul primit în perioada activă. Modificările prevăzute în proiectul elaborat de Ministerul Muncii
Peste 9.900 de români au primit pensii speciale în noiembrie 2022, cei mai mulți fiind procurori și judecători FOTO Pixabay

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a anunțat marți, 20 decembrie, că a finalizat proiectul de Lege privind reforma pensiilor de serviciu.

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a finalizat proiectul de Lege privind reforma pensiilor de serviciu, prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Documentul respectă atât prevederile PNRR, cât şi deciziile CCR, iar cheltuielile totale cu pensiile şi indemnizaţiile de serviciu se ajustează conform angajamentelor asumate. Proiectul de act normativ stabileşte că nicio pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească salariul primit în perioada activă, dar şi faptul că pensile care sunt deja în plată se vor recalcula pentru a respecta noul principiu şi pentru a elimina discriminările între cei care sunt deja în plată şi viitorii pensionari”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, un alt element de noutate constă în creşterea vechimii în specialitate la minimum 15 ani, iar pentru justiţie aceasta va fi de minimum 25 de ani, fără perioade asimilate, în timp ce baza de calcul se reduce de la 80% la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepţia magistraţilor, potrivit deciziilor CCR.

Astfel, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, indiferent de vârstă, dar care au cel puţin 25 de ani vechime realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul, însă cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul.

De pensia de serviciu beneficiază, la împlinirea vârstei standard de pensionare, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii. În acest caz, cuantumul pensiei va fi micşorat cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală de 25 de ani. De asemenea, cuantumul pensiei nete nu va putea depăşi media veniturilor nete aferente bazei de calcul astfel reduse.

”În baza de calcul pentru stabilirea pensiei de serviciu nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontări, restituiri de drepturi salariale aferente altei perioade, diurne sau oricare alte drepturi care nu au un caracter permanent”, precizează sursa citată.

Pensiile de serviciu aflate în plată se vor recalcula potrivit noilor reglementări din proiectul de act normativ prin care sunt aduse modificări Legii nr. 303 din 2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Recalcularea se va realiza în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a noii legi.

În ceea ce priveşte personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică, precum şi tehnicienii criminalişti din cadrul parchetelor, cei care au o vechime de cel puţin 25 de ani în specialitate, pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Proiectul de lege aduce modificări şi în cazul persoanelor care au îndeplinit funcţia de auditor public extern cu o vechime de cel puţin 15 ani în cadrul Curţii de Conturi. Acestea beneficiază, la îndeplinirea vârstei de pensionare, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute lunare realizate, cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 lunar de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Veniturile care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu nu includ sporul de risc şi suprasolicitarea neuropsihică de 50% şi nici majorarea de până la 75% din salariul de bază, câştigate în instanţă.

De pensie de serviciu beneficiază şi auditorii publici externi care, la data solicitării, sunt pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii. Şi în acest caz, cuantumul pensiei de serviciu este de 65% din baza de calcul.

Proiectul de lege vizează şi modificare cadrului legal care vizează membrii Corpului diplomatic şi consular al României cu o vechime de cel puţin 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe, precum şi personalul încadrat pe funcţii de execuţie specific. Pensia de serviciu reprezintă 65% din media salariilor de bază brute lunare în lei şi a tuturor indemnizaţiilor şi sporurilor permanente, stabilite în favoarea beneficiarului pentru ultimele 12 luni de activitate în administraţia centrală a Ministerului Afacerilor Externe, înainte de data pensionării. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul ambasadorilor, doar că în această situaţie, calculul indemnizaţiilor şi sporurilor stabilite în formulă procentuală se raportează la salariul de bază de ambasador.

Modificările propuse vizează şi personalul aeronautic civil navigant profesionist, care beneficiază de pensie de serviciu, potrivit categoriei profesionale din care face parte, dacă au vârsta de minimum 52 de ani şi au realizat o vechime de cel puţin 20 de ani de activitate ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Această categorie profesională are dreptul la o pensie de serviciu în cuantum de 65% din media veniturilor totale brute realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Pot primi pensie de serviciu în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării şi funcţionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel puţin 15 ani în structurile Parlamentului. Şi în acest caz, pensia acordată nu poate depăşi nivelul salariului de bază brut, inclusiv sporurile, precum şi indemnizaţia de conducere şi salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionării.

În ceea ce priveşte pensiile militare de stat, la stabilirea acestora, baza de calcul folosită este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, la alegere, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, fără a include sporuri, diurne sau alte drepturi de acest fel.

Proiectul de lege a fost publicat în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale şi trimis în avizare interministerială.

Conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP), în noiembrie 2022, numărul de beneficiari de pensii de serviciu a fost, în septembrie 2022, de 9.914 (plus 24 faţă de luna anterioară), cei mai mulţi, respectiv 4.820, fiind beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor.

În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.300 de lei, din care 19.957 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 4.207 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României au beneficiat în luna noiembrie număr de 756 persoane. Pensia medie era de 5.772 de lei, din care 2.810 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 723 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.935 de lei (2.508 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.388 de pensionari, iar pensia medie se ridică la 11.373 de lei, din care 7.554 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 562 de persoane, media fiind de 8.476 de lei, din care 3.408 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.665 de pensionari, pensia medie fiind de 5.051 de lei, din care 2.633 de lei suportaţi din bugetul de stat.

Anunț-surpriză de la Ministerul Muncii: cum și-ar putea dubla veniturile lunare pensionarii din România
Anunț-surpriză de la Ministerul Muncii: cum și-ar putea dubla veniturile lunare pensionarii din România
Pensionarii din România așteaptă cu sufletul la gură recalcularea veniturilor ce li se cuvin lună de lună, în urma muncii prestate, de-a lungul timpului. Unii ar putea beneficia de creșteri...
Opulența unui bugetar de lux. Toni Greblă încasează 4 pensii speciale și salariu de premier
Opulența unui bugetar de lux. Toni Greblă încasează 4 pensii speciale și salariu de premier
Trai de „nabab" pentru Toni Greblă, angajat de lux la stat. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP) are nu mai puţin de patru pensii speciale, pe lângă salariul de demnitar,...
#pensii speciale, #pensii de serviciu, #proiect, #ministerul muncii , #pensii speciale
  1. Plecare neașteptată de la Antena 3. Greșeala care ar fi costat-o postul pe jurnalistă
  2. Încă o problemă la ordonanța „anti-drog", a guvernului. Cine nu-și va putea ridica permisul de conducere: „Discriminare!"
  3. Și-a luat viața chiar în arestul Poliției. Cum l-au găsit oamenii legii pe un bărbat din Pitești
  4. Angajații de la Beko au primit un mic spor la salarii după greva spontană. Condițiile de lucru rămân la fel: "Muncă multă, bani puțini" VIDEO
  5. Titularizare 2024. Cum s-au descurcat profesorii la probele scrise. „Dacă nu aș ști complementul, cum să predau?/ Ar trebui să existe doar inspecție”
  6. Risipă de apă în centrul Clujului în timp ce ARA cere românilor "să economisească fiecare picătură"
  7. Un cetățean străin a fost escortat de polițiști la aeroport și dat afară din UE
  8. De câte voturi are nevoie Ursula von der Leyen pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene. "Va fi la limită", cred experții
  9. Porturi din UE, căi ferate și rute maritime, modernizate cu sisteme inteligente. Investiția se ridică la câteva miliarde de euro
  10. Noi reguli pentru șoferi. Greșelile pentru care primeau doar avertisment vor fi sancționate cu amenzi