PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali

Miercuri, 30 Noiembrie 2022, ora 23:16
7510 citiri
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL încă nu știu ce să facă cu pensiile speciale pentru primari FOTO Hepta

Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede amânarea, pentru a patra oară, a intrării în plată.

Concret, marți seară, 28 noiembrie, Ministerul Finanțelor a publicat o ordonanță care amână intrarea în plată de la 1 ianuarie 2023 a pensiilor speciale pentru primari.

„Până la 1 ianuarie 2024, prevederile art. 210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă”, se arată în amendamentul care face referire la prevederile din Codul Administrativ privind pensiile speciale ale primarilor.

„Indemnizația pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean

(1) Persoanele care începând cu anul 1992 au deținut calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean și care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare reduse așa cum sunt prevăzute de legislația privind sistemul de pensii publice sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă”, prevede primul amendament al articolului 210 din Codul Administrativ.

„Indemnizația pentru limită de vârstă reprezintă suma de bani acordată lunar persoanelor care au exercitat calitatea de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte al consiliului județean (...) Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, conform Codului Administrativ.

Revolta primarilor

Primarii s-au plâns de pensiile mici încă din 2021, aceștia dând exemplul edililor care au patru - cinci mandate și nu își pot plăti nici măcar întreținerea unui azil. Problema a fost ridicată în mai multe întâlniri între primari și ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

În contextul în care 90% dintre edilii locali și 100% dintre șefii de consilii județene provin din partidele care formează coaliția de guvernare, puterea a încercat să calmeze furia aleșilor locali la sfârșitul lui septembrie 2022, când parlamentarii au votat majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. Atunci, Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care sunt mărite salariile aleșilor locali cu 10% de la 1 noiembrie 2023.

În ce privesc pensiile speciale pentru primari, acestea au fost introduse prin Codul Administrativ în 2019, printre principalii susținători regăsindu-se și actualul lider PSD Marcel Ciolacu. Cu toate astea, acestea nu au intrat niciodată în plată deoarece rând pe rând, guvernul Orban, Cîțu iar apoi Ciucă de două ori au prorogat intrarea în vigoare a legii care dă primarilor dreptul la pensii speciale.

Lupta politică

În noiembrie anul trecut, în mandatul vechii coaliții de guvernare, Comisia pentru drepturile omului din Parlament a supus la vot un proiect inițiat de USR PLUS pentru eliminarea abrogarea pensiilor speciale pentru primari. La vot însă, aleșii PSD, PNL și UDMR s-au abținut.

Un an mai târziu, luni, 28 noiembrie, liderul USR Cătălin Drulă a criticat conducerea Parlamentului pe motiv că ține blocat la sertar proiectul USR privind abrogarea pensiilor speciale de mai multe luni de zile, fără să-l pună în circuitul legislativ.

”Acolo avem un proiect, la fel, al USR, de data asta l-au trimis la comisii, dar e blocat în sertarul comisiilor de la Senat de luni de zile. Tot facem cereri, domne`, hai să îl votăm, să nu le mai prorogăm, ci să le abrogăm. Dacă le abrogi înainte să intre în vigoare, nu mai apare toată povestea cu un drept câștigat sau altceva”, a explicat Drulă, care a amintit și despre jaloanele din PNRR cu privire la pensiile speciale.

Deși până în prezent toate guvernele liberale au prorogat intrarea în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, în mai 2023 va avea loc rotativa premierilor când guvernul va urma să fie condus de către social-democratul Marcel Ciolacu. Până în prezent, acesta nu a arătat o intenție clară de a elimina pensiile speciale pentru aleșii locali.

Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Cine scoate din joc Alianța USR-PMP-FD? Arbitrii sau Tomac?
Analiză: PMP are un partaj nerezolvat în justiție. În același timp, primarii USR sunt hărțuiți iar puterea (PSD+PNL) e nemulțumită de potențialul de creștere al Alianței Dreapta...
Rareș Bogdan, ironii despre candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu. „Am vrut să-l sun pe maestru Cristoiu să-l întreb dacă candidează. Nu-l cunosc pe doctorul de genunchi”
Rareș Bogdan, ironii despre candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu. „Am vrut să-l sun pe maestru Cristoiu să-l întreb dacă candidează. Nu-l cunosc pe doctorul de genunchi”
Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a dat de înțeles, luni, 18 martie, într-o declarație de presă, că nu-l cunoaște pe medicul Cătălin Cîrstoiu, cel care este vehiculat pe surse...
#pensii speciale, #pensii speciale primari, #marcel ciolacu, #nicolae ciuca, #PSD, #PNL , #pnl-psd