Internele spun ca nu umbla la pensii, Apararea da: Nu taiem, facem corectiile necesare

Duminica, 30 Iulie 2017, ora 20:27
6871 citiri
Internele spun ca nu umbla la pensii, Apararea da: Nu taiem, facem corectiile necesare

Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Apararii au idei diferite in ce priveste pensiile angajatilor sistemului de siguranta si securitate nationala. Dupa ce Liviu Dragnea a convocat o sesiune extraordinara de 3 zile in Parlament saptamana viitoare, au aparut diverse ipoteze despre motivul pentru care seful PSD ii cheama pe alesi din vacanta la munca.

HotNews.ro a scris, sambata, ca Ministerul Muncii ar pregati un proiect de ordonanta de urgenta prin care sa fie modificat modul de calcul al pensiilor militarilor, noul algoritm urmand sa le reduca apreciabil pentru cei care se vor pensiona dupa adoptarea actului normativ. Iar adoptarea acestei OUG ar fi unul dintre motivele pentru care se doreste convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, intre 2 si 4 august.

Dragnea convoaca Parlamentul in sesiune extraordinara: au aparut mai multe scenarii

MAI spune ca nu umbla la pensiile politistilor

Duminica insa Ministerul de Interne a anuntat ca nu are in lucru un proiect de act normativ care sa limiteze pensionarile din sistem la varste tinere, sustinand ca o astfel de initiativa "nu se poate face cu aplicare peste noapte".

"In ceea ce priveste o eventuala decizie a Guvernului care sa limiteze aceasta situatie de iesiri masive la pensie la varste tinere din partea angajatilor sistemului de siguranta si securitate nationala, MAI apreciaza ca o astfel de initiativa nu se poate face cu aplicare peste noapte, asa cum sustin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a initiat si nu are un astfel de proiect in lucru", se arata int-o postare de pe contul de Facebook al Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul apreciaza ca modificarile legislatiei in ceea ce priveste pensionarea politistilor trebuie sa tina seama de "interdictiile, pericolele si riscurile specifice functiilor pe care le indeplinesc angajatii din sistemul de ordine si siguranta publica".

MAI raspunde si acuzatiilor liderului sindical Dumitru Coarna, care a afirmat ca unii politisti au fost lasati sa se pensioneze cu incalcarea prevederilor legale in vigoare pentru a fi apoi reangajati ca personal contractual in Minister, inainte ca Guvernul sa modifice prin OUG conditiile de pensionare care vor duce la scaderea pensiilor din sectorul de aparare si ordine publica.

"Toti angajatii MAI care au iesit la pensie in ultimii ani, indiferent de varsta acestora, au incetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare si statutele profesionale. Au existat situatii in care personalul a iesit la pensie la varste cuprinse intre 40 si 45 de ani. In toate aceste cazuri, s-au indeplinit insa conditiile legale de pensionare si s-a respectat vointa angajatului care indeplinea aceste conditii", precizeaza MAI.

Tutuianu spune ca nu se schimba nimic, dar se corecteaza pensiile mari

UPDATE 20:27 - In schimb, ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat duminica, la Romania TV, ca "nu exista nicio intentie a acestui Guvern sa taie vreo pensie", ci doar sa faca unele "corectii necesare" la pensiile extrem de mari din sistem, care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce "nu este o normalitate".

"La momentul acesta sunt discutii legate de modul in care pot fi modificate anumite prevederi ale Legii pensiilor, dar vreau sa afirm urmatoarele lucruri: pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, sunt pensii militare de stat. Nu exista nicio intentie a acestui Guvern sa taie vreo pensie. Exista o analiza privind situatii unor pensii care depasesc niste lucruri care sunt normale. Ca sa putem sa dam un exemplu, exista magistrati, inclusiv magistrati militari, care au pensii de la 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul al pensiilor militare, inclusiv pentru celelalte structuri de securitate nationala, va fi pastrat", a explicat Adrian Tutuianu.

El a sustinut ca, daca se vor face modificari la Legea pensiilor militare, cei din domeniu vor avea la dispozitie aproximativ doua luni pentru a decide daca raman in sistem sau daca se pensioneaza.

"Daca se vor face anumite modificari la Legea pensiilor, ele nu vor intra in vigoare peste noapte. Va fi un timp suficient, de o luna jumatate - doua, in cadrul caruia oamenii sa aiba posibilitatea sa aleaga: fie ramanerea in sistem, fie pentru cei care vor sa se pensioneze pe actuala legislatie, sa poata sa faca acest lucru", a completat social-democratul.

Intrebat ce modificari se pregatesc la Legea pensiilor militare, Adrian Tutuianu a dat exemplul pensiilor care ajung pana la 35.000 lei pe luna, ceea ce, in opinia sa, nu este normal.

"Nu-i domeniul meu de competenta, va comunica doamna Olguta Vasilescu pe acest subiect. Vreau sa va reiterez inca o data cateva situatii care nu pot continua asa: pensii de 30-35.000 lei pe luna. Algoritmul de calcul de astazi permite iesirea la pensie cu un venit mai mare decat salariul celui care lucreaza. Nu cred ca este o normalitate acest lucru.

Sunt lucruri care trebuiesc clarificate (...) Sunt si situatii care nu sunt normale. De exemplu, primele 100 de pensii din MApN se situeaza intre 15.000 lei si 35.000 lei. Cele mai mari pensii sunt ale magistratilor militari, 35.000 de lei este pensia unui magistrat militar", a explicat ministrul Apararii.

El a tinut sa precizeze ca se vor face "corectiile necesare la aceste situatii care nu sunt normale".

De asemenea, chestionat daca se impune o plafonare a pensiilor militare, Adrian Tutuianu a raspuns: "Este prematur sa va dau un raspuns, pentru ca nu am ajuns cu discutiile intr-o faza foarte avansata".

Miercuri Tutuianu a vorbit despre valul de pensionari in sistemul militar, pe care l-a pus pe seama zvonurilor ca s-ar putea modifica algoritmul de calcul. El a dat insa asigurari ca a convenit cu premierul Mihai Tudose si presedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nivelul pensiilor acestora sa nu se schimbe.

"In situatia modificarii actualei legi a pensiilor militare, suntem de parere ca trebuie pastrat acelasi algoritm de calcul al pensiilor, lucrul acesta este convenit si cu prim-ministrul, Mihai Tudose, este convenit si cu doamna Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, convenit si la nivel politic cu presedintele PSD, Liviu Dragnea", a subliniat social-democratul.

Adrian Tutuianu si-a exprimat opinia ca "valoarea pensiei nu trebuie sa depaseasca 100% din baza de calcul". "Nu vom afecta in niciun fel pensiile aflate in plata, acestea ramanand la valoarea actuala", a mai spus el.

Citeste si:
Florin Cîţu vrea o creștere de 8% a salariului minim în acest an. Până la 1 noiembrie vrea să identifice o soluție în acest sens
Florin Cîţu vrea o creștere de 8% a salariului minim în acest an. Până la 1 noiembrie vrea să identifice o soluție în acest sens
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Piedone, circ în miez de noapte. "Bă, directore, te-a făcut mămica ta director? Acum toată lumea, din casă, de la masă, de unde sunteți, cu coasele în mână!" VIDEO
Piedone, circ în miez de noapte. "Bă, directore, te-a făcut mămica ta director? Acum toată lumea, din casă, de la masă, de unde sunteți, cu coasele în mână!" VIDEO
Primarul Cristian Popescu Piedone a făcut un adevărat show cu zeci de spectatori miercuri seară, în plină stradă, și prin parcurile din Sectorul 5. Cu o stație de emisie-recepție în...
Sursa: NEWS.RO