Martea neagra din 13 martie a noilor pensii speciale propuse de parlamentarii Puterii si Opozitiei

Autor: Andreea Paul - presedinte INACO
Marti, 13 Martie 2018, ora 17:27
37002 citiri

Presimtirea sumbra de marti, 13 martie, s-a adeverit. De la prima ora a diminetii postez pe Facebook-ul personal pentru a nu mai stiu cata oara in ultimul deceniu chemarea la trezirea constiintei decidentilor publici pentru eliminarea pensiilor speciale.

Citesc apoi, la interval de cateva ore, in presa nationala ca parlamentarii Puterii si ai Opozitiei - cu exceptia USR -, au mai copt o propunere legislativa de noi pensii speciale pentru alesii locali, dupa esecul declararii neconstitutionale a proiectului similar din anul 2015.

Reiau textul matinal aici:

Marti, a doua intrebare a saptamanii (Ziua si intrebarea cheie a saptamanii - n.red.)

De ce nu se vrea eliminarea privilegiilor si a pensiilor speciale nemeritate ca sa nu mai risipim banii?

Peste 9.000 de privilegiati primesc pensii medii care depasesc chiar si 10.000 de lei pe luna. Va imaginati ca aceste pensii medii ascund varfurile asezate dincolo de orice imaginatie europeana. De ce ministrul Justitiei cumuleaza 27.000 lei pensie speciala pe luna cu multe alte venituri salariale lunare din bani publici? Cum au schimbat ei Romania in bine?! Nicicum.

Iata cat risipim cu privilegiatii in luna ianuarie 2018! Situatia completa a pensiilor speciale in Romania o gasiti AICI.

Eliminati privilegiile nemeritate si pensiile speciale! Nu putem construi o natiune competitiva cu privilegiati platiti din bani publici care nu au nicio legatura cu performanta!

Simt nevoia sa detaliez si sa repet ca NU exista nicio justificare pentru pensiile speciale. Masura este o aberatie economica si sociala.

Deja salariile alesilor locali le depasesc de cateva ori pe cele ale medicilor si profesorilor, ceea ce inseamna ca vor fi avantajati si la pensie. Adaugarea unor coeficienti artificiali, pe baza noului proiect de lege pentru crearea de pensii speciale alesilor locali incepand cu anul 2019, echivaleaza cu adancirea deficitului public de pensii, cu complicarea nejustificata a alambicatului deja sistem public de pensii tapar cu cateva categorii profesionale declarate speciale.

Salariile speciale ale magistratilor, parlamentarilor, angajatilor Curtii de Conturi sau ale judecatorilor avantajeaza aceste categorii profesionale la pensionare daca s-ar aplica principiul contributivitatii. Dar nu. Ei beneficiaza de legi speciale de pensionare fara nicio justificare economica sau sociala.

Toate acestea sunt platite din taxele si impozitele platite la bugetul de stat de catre cetateni care primesc pensii pe baza contributivitatii.

Am dovedit ca salariatul roman mediu munceste mai mult de jumatate din an pentru plata taxelor la stat. Revezi analiza think-tank-ului INACO aici.

De ce sustin ferm ca nu exista nicio justificare pentru pensii speciale? Pentru ca nicio meserie nu e mai speciala ca alta. Niciuna. Principiul contributivitatii este cel corect. Astazi, noi platim aceste pensii speciale din taxele si impozitele pe care le varsam la bugetul de stat, in loc ca aceste taxe sa mearga spre drumuri, scoli si spitale. Maine, copiii nostri le vor plati daca nu se elimina rapid aceste privilegii aiuritoare.

Chiar nimeni nu are curajul sa spuna ca nu exista nicio justificare pentru pensii speciale acordate magistratilor, judecatorilor, Curtii de Conturi, parlamentarilor si functionarilor parlamentari, acum alesilor locali etc.?

Toti acestia au salarii mult, mult mai mari decat media salariilor pe economie, iar principiul contributivitatii le garanteaza si pensii mult mai mari decat media pensiei nationale - o repet pana se intelege bine.

De ce e nevoie de umflarea speciala a acelor pensii? Doar pentru ca au puterea sa-si acorde privilegii proprii?! Este incorect. Este injust social.

Un parlamentar nu este mai special decat un doctor sau invatator. Cu nimic. Cu ce e mai special parlamentarul Lucian sau functionarul de conturi Ghita fata de un doctor sau invatator? Cum este posibil sa toleram legiuitorii care au initiat si votat cumulul de pensii speciale de se ajunge la sume lunare ametitoare?

Sa ma fac bine inteleasa: nu sunt adepta uniformizarii, ci al aplicarii principiului contributivitatii, din respect fata de toti cetatenii.

In cativa ani sistemul bugetar va fi in dificultatea de a sustine restul pensiilor a milioane de romani. Astazi se platesc aproximativ 7 miliarde de lei pentru pensii speciale, iar deficitul fondului public de pensii trece de 17 miliarde de lei in acest an.

Sa fim cetateni mai activi si sa urmarim mai atenti ce se intampla cu taxele si impozitele platite de noi statului, nu de alta, dar lucram mai mult de jumatate din an pentru stat.

Am ajuns in situatia aberanta ca azi unele pensii privilegiate sa fie mult, mult mai mari decat salariile. In curand, bugetul tarii nu le va mai putea suporta si atunci ne va chema sa acceptam marirea varstei de pensionare, pentru cei multi desigur.

Indexarea speciala a pensiilor alesilor locali ca propunere pentru "eliminarea profundelor inechitati intre pensiile primite de acestia si pensiile primite de unii subordonati ai acestora", asa cum se mentioneaza in Nota de fundamentare, este o aberatie si mai mare.

Solutia este aplicarea principiului contributivitatii si o salarizare unitara in administratia publica, nu asa prost aplicata cum e acum. Nu poti corecta o greseala cu o greseala si mai mare. Rezolvati cauza problemei!

Nu putem fi solidari cu statul PRIVILEGIATILOR, al INCOMPETENTILOR si al HAOSULUI fiscal si al pensiilor publice la care se adauga an de an noi categorii "speciale". Sunt zeci de mii de salariati publici si pensionari speciali, creati prin "legi speciale", cu venituri "speciale" platite din taxele colectate de stat, care au dus la anomalii extrem de grave.

De exemplu, un sofer angajat la stat castiga mai mult decat un doctor sau un profesor universitar. Salariul unui functionar parlamentar este de trei-patru ori mai mare decat al unui doctor sau profesor. Solutii: legea salariilor publice unitare si pensii bazate pe contributivitate.

Colectarea nesatisfacatoare a taxelor actuale la stat, lipsa de performanta in alocarile bugetare si lipsa de calitate a serviciilor publice ne dau dimensiunea incompetentei cronice care nu poate fi compensata cu biciul pus pe spinarea celor corecti, educati, care muncesc si castiga mai mult, aplicandu-le pompieristic si populist taxe noi.

Ei vor pleca din tara.

Deja suntem al doilea exportator mondial de resursa umana, dupa Siria. Deja suntem in topul rusinii mondiale, pe locul 133 in lume la capacitatea de a retine resursa umana talentata in tara, din 137 de state analizate in Raportul Global al Competitivitatii 2017-2018. Prostia este si mai costisitoare decat hotia!

Solutia: Romania educata, talentata si just remunerata! Facilitarea reintoarcerii acasa a resursei umane.

Traim vremuri halucinante din punct de vedere fiscal si legislativ, cu masuri adoptate si retrase, anuntate/promise si neaplicate, pregatite pe genunchi si aplicate prin ordonante de urgenta, care sperie investitorii si antreprenorii.

Taxa pe bacsis, split TVA etc. - din prima categorie, impozit pe cifra de afaceri, supraimpozitarea unor industrii specifice, mutarea contributiilor de la angajator la angajat, atacul pe contributiile la pilonul II de pensii etc. - din a doua categorie, respectiv cresterea accizelor la carburanti - din a treia categorie. Rezultatele:

  • Romania a retrogradat 6 pozitii in Raportul Global al Competitivitatii
  • Romania a retrogradat 9 pozitii la usurinta de a derula afaceri
  • Romania a cazut 9 pozitii in lume la competitivitatea talentelor
  • Romania a cazut 2 locuri in Raportul Global al Competitivitatii Turismului
  • Romania pierde 2 locuri in Raportul de Progres Social in lume
  • Bucuresti pierde 16 pozitii in Raportul Global al Competitivitatii Urbane
  • Romania pe locul 110 in lume la transparenta politicilor guvernamentale

Cum s-a conectat Romania la fondurile europene? 0,00% rata absorbtiei europene pe PO Capital Uman si 5% pe PO Competitivitate. Asta da "performanta speciala" care merita recompensata cu "pensii speciale".

Suntem cei mai modesti inovatori europeni si cu cea mai mare viteza de degradare a capacitatii inovative in ultimii 5 ani din UE. Romania are cele mai slabe performante digitale din UE-28.

Companiile de stat au salariu mediu net dublu fata de privat, dar productivitate cu 40% mai mica. Nivelul saraciei a crescut in Romania "proportional" cu cresterea instrumentelor de asistenta sociala.

Politica a devenit o industrie privata care nu mai apara interesele publice. Ma opresc aici cu o intrebare: E posibila o reforma a necompetitivei industrii politice?

Traim intr-un mediu impredicitibil pana la nebunie, care nu va rezolva niciodata problema saraciei si a lipsei educatiei. Solutii: predictibilitate fiscala si analize consistente de impact! Facilitarea investitiilor si a antreprenoriatului creator de locuri de munca bine platite. Romania competitiva!

Andreea Paul este fondatoarea si presedintele think-tankului INACO - Initiativa pentru Competitivitate din 2017. Totodata, este conferentiar univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE. Andreea Paul a fost prim-vicepresedintele PDL/PNL si deputat de Tara Oasului, Satu Mare (2012-2016), consilier pe probleme economice la Administratia Prezidentiala, Parlamentul European si Guvernul Romaniei in perioada 2005-2012.

Andreea Paul s-a nascut la 10 septembrie 1978 in Zalau, judetul Salaj. Este casatorita si are un copil.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce promit principalii candidați la prezidențiale: patriotism, transparență, vot de la 16 ani și case la 35 de mii de euro
Ce promit principalii candidați la prezidențiale: patriotism, transparență, vot de la 16 ani și case la 35 de mii de euro
Finalul anului urmează să aducă României un nou președinte și un nou Parlament, alegerile fiind intercalate, fapt care face bătălia pentru scaunul de la Cotroceni mai tensionată. Astfel,...
Nicușor Dan, dispus să-l susțină și pe Ludovic Orban pentru funcţia de șef al statului. Ce așteaptă primarul Capitalei de la preşedintele Forţa Dreptei
Nicușor Dan, dispus să-l susțină și pe Ludovic Orban pentru funcţia de șef al statului. Ce așteaptă primarul Capitalei de la preşedintele Forţa Dreptei
După ce a semnat pentru susţinerea candidaturilor Elenei Lasconi şi a lui Nicolae Ciucă, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, se arată dispus să semneze şi pentru Ludovic Orban,...
#pensii speciale alesi locali , #stiri pensii speciale
  1. Cum se derulează lucrările la Autostrada București-Brașov. Cătălin Drulă, revoltat: „Totul este într-un stadiu incipient!". Când ar putea fi gata
  2. Melania Trump explică de ce a pozat nud. „Ar trebui să ne onorăm corpurile”
  3. Trump le cere republicanilor să lase fără bani administrația Biden, deoarece democrații înregistrează „zeci de mii” de alegători ilegali
  4. Israelul anunță o „nouă fază” a războiului care se va concentra asupra Libanului, după exploziile ucigașe
  5. SUA mută soldați și lansatoare de rachete în Alaska, pe fondul creșterii activității militare rusești în zonă
  6. Institutul Regional de cardiologie din Iaşi a primit avizul de oportunitate. Cât timp va dura construirea lui
  7. Componența noii Comisii Europene arată creșterea influenței țărilor din Europa Centrală și de Est. „Oamenii se vor uita mult la vicepreședinții executivi”
  8. Programul „Masa sănătoasă” a redus aproape total absenteismul în școli. Zonele unde profesorii spun că au prezență de 100%
  9. Grupare specializată în furt de combustibil, destructurată de polițiști. Cum s-au „evaporat" 70 de tone de benzină în 8 luni de zile
  10. Kadîrov îl acuză pe Elon Musk că i-a dezactivat „de la distanță" mașina Tesla Cybertruck. „Nu este frumos”