Ziare.com

Povestea tragi-comica a pensiilor speciale: Cum s-a trecut de la rasplata la mita electorala. Putem scapa de ele?

de Camelia Badea
Miercuri, 21 Martie 2018, ora 09:16

   

Povestea tragi-comica a pensiilor speciale: Cum s-a trecut de la rasplata la mita electorala. Putem scapa de ele?
Sistemul de pensii scartaie din toate incheieturile, dar parlamentarii romani merg veseli tot inainte, direct spre zid. O noua categorie de viitori pensionari cu totul si cu totul speciali isi freaca mainile de nerabdare: primarii.

De-a lungul anilor, de pensii speciale (adica altele decat cele minime sau bazate pe contributii) au beneficiat, printre altii, fostii militari sau politisti, magistrati, diplomati, membri ai Curtii de Conturi sau aviatori. In 2015, s-a mai vorbit despre acordarea de pensii speciale pentru tot felul de alte categorii, care mai de care mai surprinzatoare, de la medicii de pe ambulante sau chiar profesori, pana la... jurnalisti, trecand (nu se putea altfel) pe la parlamentari.

In iunie 2017, in Romania existau 8.615 persoane civile care primeau pensii speciale pe 7 tipuri de legi, in afara contributiei proprii, statul achitand lunar 54 milioane lei, suma ce echivala cu "o treime din bugetul alocat platii pentru un milion de oameni", scria atunci Capital. Acestia se adaugau celor aproape 160.000 de pensionari speciali din Armata, MAI si SRI.

Fostul ministru al Muncii Dragos Paslaru tragea un semnal de alarma in 2016 cu privire la intregul sistem de pensii, a carui sustenabilitate era deja "puternic afectata". "Daca nu facem nimic, in 2050 sistemul de pensii e in colaps", avertiza el.

S-au scurs de atunci aproape doi ani si parlamentarii tot nu s-au potolit. Recent, 16 senatori si deputati de la toate partidele cu exceptia USR au propus acordarea unui nou rand de pensii speciale, de data aceasta pentru alesii locali, dupa ce anterior Curtea Constitutionala declarase o initiativa similara ca fiind neconstitutionala.

"De ce e nevoie de umflarea speciala a acelor pensii? Doar pentru ca au puterea sa-si acorde privilegii proprii?! Este incorect. Este injust social", a subliniat recent fostul deputat Andreea Paul.

In expunerea de motive atasata propunerii legislative care vizeaza acordarea de pensii speciale pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene, argumentul unic este ca nivelul redus al pensiilor pentru limita de varsta de care ei beneficiaza "genereaza profunde inechitati intre pensiile primite de acestia si pensiile primite de unii subordonati ai acestora". Atat si nimic mai mult.

Ba da, se mai mentioneaza ca sursa de finantare va fi reprezentata de "bugetele administratiilor publice locale", bugete care oricum sunt stoarse de salariile marite anul trecut, fara o baza financiara adecvata.

Chiar daca proiectul frizeaza bunul simt, este foarte probabil ca el sa fie adoptat de Parlament, pentru ca se apropie un nou an electoral si partidele au nevoie de primari ca de aer.

O privire de ansamblu, inainte sa trecem mai departe: INS ne-a informat recent ca numarul pensionarilor din Romania a ajuns la 5,229 milioane in al patrulea trimestru al anului trecut, raportul dintre pensionari/salariati fiind de 9/10.

Putem scapa de pensiile speciale inainte de a fi prea tarziu?

Din pacate, anularea, restrangerea sau recalcularea pensiilor speciale deja acordate nu ar avea mari sanse la Curtea Constitutionala, daca ne gandim la deciziile date dupa ce fostul premier Emil Boc a incercat sa faca un pic de ordine in sistem.

"Problema pensiilor speciale este o problema pe care politicienii romani trebuie sa o clarifice si care trebuie sa fie legata si de principiul egalitatii in fata legii. Vom vedea impreuna daca nu cumva vom asista la un colaps al statului roman provocat si de nesustenabilitatea pensiilor", ne-a declarat Ioan Stanomir, profesor de drept constitutional.

In opinia sa, este foarte greu de gasit o solutie pentru aceasta problema.

"Teoretic, daca va mai aduceti aminte din anii trecuti, exista o viziune a drepturilor castigate - nu poti sa retragi ce s-a acordat. Ca atare, in opinia mea, e foarte delicat. Se creeaza un efect al faptului implinit, din pacate", a mai spus acesta, subliniind totodata ca "un precedent odata creat poate avea consecinte foarte grave pentru Romania".

Cu alte cuvinte, ar fi bine sa ne oprim macar in ceasul al 12-lea, ne da de inteles prof. Stanomir.

Dar cum si cand am reusit sa intindem plapuma atat de mult?

"Aceasta este chiar propozitia de inceput: 'S-a intins plapuma cam mult' in cazul pensiilor speciale", ne-a confirmat si analistul economic Aurelian Dochia.

De la ce s-a pornit si la ce s-a ajuns

Aurelian Dochia precizeaza ca "un fel de pensii speciale exista cam peste tot in lume".

"Asta e bine sa recunoastem de la bun inceput. Dar ele sunt limitate si tintite strict la categorii foarte restranse de persoane, fiind legate in general de activitatile din Aparare, servicii secrete etc. Insa sunt putine tari in care drepturile de pensie speciala sunt extinse atat de mult cum s-a facut la noi, evident motivatia fiind politica.

Nici a se renunta la ele nu este prea usor, pentru ca si asta a devenit o problema foarte fierbinte, tot politica. In plus, nici opinia publica nu a fost foarte activa si vocala in discutiile despre pensiile speciale. Iar asta a facut ca, pana la urma, lucrurile sa ramana doar superficial discutate, din cand in cand", a mai comentat acesta.

Intrebat care este principiul de baza pentru care se acorda aceste pensii speciale in alte state, analistul economic a subliniat ca nu este vorba numai de bani, adica de modul in care se calculeaza sumele respective, ci si "de varsta la care se admite pensionarea si de alte conditii favorabile".

"Probabil ca daca n-ar exista astfel de pensii speciale ar fi foarte greu de gasit persoane capabile si de foarte buna calitate care sa fie dispuse sa faca meseriile respective.

Aceste pensii se acorda in general pentru meserii care presupun un grad mare de periculozitate si de risc, meserii care presupun o uzura fizica. Este un fel de compensare a faptului ca persoana traieste toata viata cu niste constrangeri, cu niste riscuri mai mari. De exemplu, nu se poate ca cineva care traieste pe campul de lupta sa nu aiba perspectiva unei iesiri la pensie mai devreme decat in mod obisnuit. Sunt meserii in care o persoana nu poate sa faca fata fizic pana la 65 de ani sau peste acest prag de pensionare", a mai explicat acesta.

Prin urmare, in astfel de cazuri, s-a apreciat ca salariile sau sporurile si celelalte compensatii acordate pe parcursul anilor nu ar fi suficiente, mai spune Aurelian Dochia.

In Romania, introducerea pensiilor speciale pare sa se piarda in negura timpurilor.

"Nu cred ca a fost niciodata intrerupta aceasta idee de a acorda pensii speciale, pentru ca ea a existat si inainte de 1989. Dar nu pot sa va spun cand s-a ajuns la exagerari. Pur si simplu, a aparut aceasta idee - sa se extinda numarul de persoane si categoriile care au dreptul la aceste pensii speciale.

Sa va mai dau un exemplu: Dintotdeauna cei care au lucrat in mine, in subteran au avut conditii de pensionare deosebite. Erau acele grupe de munca III, II, I si grupa I de munca era cea mai grea. Dupa 1989, aceasta pensionare speciala a fost extinsa si la oameni care nu lucrau in subteran, dar lucrau in sectorul minier. Pana la urma, toata lumea din sectorul minier, din industria grea, inclusiv cei care lucrau in birouri, s-au trezit ca sunt tratati ca persoane indreptatite sa fie pensionate in conditii speciale. Asta insemna si salarii, si varsta de pensionare etc.

Apoi au inceput sa apara categoriile suplimentare adaugate, cum au fost magistratii, apoi parlamentarii, cum se discuta acum despre primari etc. Pana la urma, pare ca toata lumea trebuie sa primeasca pensii speciale...", a mai spus ironic Aurelian Dochia.

Pensiile speciale, un fel de mita electorala?

Prin urmare, daca privim cu atentie, putem spune ca s-a trecut de la o recompensare a celor care muncesc din greu, in conditii cu totul deosebite, la un fel de mita electorala?

"Este vorba tot despre o recompensare, dar cu caracter mai mult politic", ne-a raspuns analistul economic.

"De altfel, daca discutam despre pensii in general, dupa 1989 a existat o generozitate destul de mare. Au fost trecute la categorii de pensionari inclusiv persoane care nu contribuisera practic. Au fost peste un milion de oameni care lucrasera in agricultura, de exemplu, si care nu erau indreptatiti, potrivit normelor de calcul pe baza contributiei, sa primeasca pensie. Dar au fost adaugati cu totii. Si, incet, incet s-a ajuns la numarul foarte mare de pensionari pe care il vedem acum.

Eu cred ca ar trebui sa se discute public despre pensiile speciale si sa se aduca argumente. De exemplu, in ceea ce priveste magistratii, putem discuta daca importanta si semnificatia muncii lor, cerintele foarte inalte pe care le avem fata de ei in ceea ce priveste incoruptibilitatea, comportamentul pe tot parcursul carierei si al vietii, trebuie sa fie recompensate inclusiv prin pensii speciale.

Dar sa stiti ca este vorba si de nivelul pensiei, de modul in care se calculeaza, dar si despre varsta de pensionare, pentru ca mie mi se pare ca in special in privinta asta se merge intr-o directie aiuritoare. Sunt oameni foarte tineri, cu foarte multa experienta si foarte valorosi din punct de vedere profesional, care ajung sa se pensioneze devreme si unii isi pot continua activitatea in alte sectoare, iar altii au bani destui cat sa traiasca numai din pensie", a mai declarat Aurelian Dochia.

Abuzuri dupa abuzuri

L-am intrebat pe analistul economic cat de corect este sa permitem cumulul pensiei speciale cu salariul, cunoscute fiind cazurile unor oameni din Ministerul de Interne care s-au angajat tot la stat imediat ce au iesit la pensie, ei avand in jur de 50 de ani.

"Da, si aici sunt multe abuzuri. Dar la noi s-au facut multe abuzuri in tot sistemul de salarizare in sectorul bugetar. Nu iti vine sa crezi cate sporuri s-au primit pe parcurs! Spor de calculator pentru un om angajat tocmai ca sa lucreze la calculator. Se da un spor pentru ca stie o limba straina sau ca are o diploma, desi el tocmai de aceea a fost angajat!

Au fost facute cu atata ingeniozitate sistemele astea, pentru ca nu toata lumea putea sa primeasca mariri de salariu in fiecare an, asa cum se dorea. Acest sistem de sporuri a facut varza tot sistemul de salarizare", a comentat Aurelian Dochia.

Analistul economic a recunoscut ca sistemul de pensii nu mai este unul echitabil si nu se mai bazeaza pe principii corecte.

"Da, asa este. Sunt multe inechitati care au aparut si de-a lungul timpului, pentru ca au fost sisteme de calcul al pensiei diferite. Sunt oameni care muncisera in aceleasi conditii o perioada similara de timp, de 35-40 de ani, cu aceleasi studii, dar au iesit la pensie cu situatii foarte, foarte diferite. Si in continuare probabil ca aceste discrepante se pot accentua", a precizat acesta.

Punem capat dezmatului sau mergem tot inainte?

Daca tinem cont de toate informatiile de mai sus, ar trebui sa credem ca la un moment un politician responsabil va spune STOP, inainte de a fi prea tarziu.

"Probabil, insa, ca din punct de vedere politic cel mai convenabil este sa mergi asa in continuare, pentru ca avem experienta premierului Boc, de acum cativa ani, care a incercat sa faca ceva ordine (si aceea partiala) in sistemul de pensii si stim bine ce a patit.

Dreptate nu stiu daca se va putea face, dar va fi tot mai greu din punct de vedere financiar, al banilor necesari, sa se faca fata acestor cerinte suplimentare. Pana la urma, e greu de spus cand se va intampla ceva. In niciun caz in 2018, 2019, probabil ca nici in 2020", a declarat Aurelian Dochia, facand trimitere la faptul ca urmeaza noi si noi runde de alegeri, prin urmare nimeni nu isi va asuma riscul sa ia masuri impopulare in ani electorali.

"Politicienii privesc mai degraba pe termen scurt, putini sunt cei care se gandesc la ce se va intampla peste 20-30 de ani. Proiectiile demografice nu au un impact asupra discutiilor de astazi. Si cred ca nici majoritatea cetatenilor nu se uita la ce se va intampla peste 20-30 de ani.

Chiar si printre tineri am vazut atitudinea aceasta. Ei spun, mai degraba: 'De ce sa ma gandesc eu la pensie, cand nu stiu ce-o sa se mai intample pana atunci?'", a mai punctat Aurelian Dochia.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20068 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pensiile,o problema care ne afecteaza pe toti,ca si salariile!In RO!

1.In general NU sunt motive intemeiate pentru pensiile speciale ,sporuri pentru conditii deosebite ,etc.Pana in 1989 erau intemeiate si erau necesare si justificate ,tinand cont de dezvoltarea productiei industriale ,de tipul ei,de conditiile de munca,etc.Sa ne amintim numai de ramura chimica ,petrochimica,fabricile de catalizatori chimici,minele,fabricile de sticla,de azbest,etc.Chiar daca RO nu era mereu aliniata la STANDARDELE INTERNATIONALE de HSSEQ,NEBOSH,
OSHA,WHO ,eram totusi OK.Sa nu uitam de Decretul 400 ,Normele PSI,Normele Departamentale de Protectia Muncii (cine a lucrat in industri intelege limbajul) ,erau intocmite de specialisti si erau chiar foare bune.Decretul 400 ,e drept era extrem de aspru ,excesiv de dur,dar era facut pentru ca se intamplasera prea multe accidente din diverse erori umane (mai erau muncitori care fumau langa pompa de benzina,dormeau prin suflante ori suporturi coloane,veneau piliti ori obositi,FURAU,etc.).Cei care erau profesionsiti nu au avut de suferit din cauza lui D400 ,probabil ca au existat si din acestia cativa,eu inca nu am auzit cazuri.O situatie traita de mine:acolo unde am lucrat a murit Paul Manescu,fiul lui Manea Manescu,incendiul a avut loc la schimbul 2 ,eram liber dar am aflat .Ne-a chemat procuratura si securitaea pe TOTI de la operatori la Director Uzina,dar nimeni nu a patit nimic,Paul Manescu gresise fiind unde NU trebuia ,pentru ca nu avea calificarea si experienta,el asista la acel incediu si a cazut in spuma de stingere ,s-a asfixiat si a murit.Procurorii ne-au zis sa spunem adevarul si nimeni nu va suferi ,securistii la fel,nu conta daca eram sau nu membrii PCR/eu unul nu eram,au zis ca tinta lor e aflarea adevarului si asta doreste si Ministrul,MM,tatal lui PM.Repet NIMENI nu a patit nimic ,pentru ca s-a descoperit o eroare tehnica ,a unui echipament nu eroare umana.).Chiar erau rationale salariile si pensiile pana in 1989 ,daca se pastrau cele de dinainte NIMENI nu ar fi comentat.Erau corecte si relationate,trebuiau doar ajustate proportional tinand cont de cursul valutar,inflatie,evolutie salarii,etc..GRILELE ERAU BUNE.Dar au intervenit poiticienii ,si cum se intampla,mereu cand "nespalatii" astia intra-n scena ,se alege praful de tot.Si au creat dupa 1989 enorm de multe inechitati,interesati fiind ei sa-si acorde privilegii si automat au afectat celelalte categorii.
2.Nu exista modelare matematica si nu se tine cont nici de cele mai elementare calcule.S-a dovedit ca cei care fac legea pensiilor si a salariilor (recent Vulvuta)nu stapanesc fenomenul si nici nu poseda notiuni elementare de calcul matematico-financiar,econometric.
3.Nu se tine cont de productivitatea muncii,de raportul salariati/pensionari.
4.In dorinta de a lua voturi ,de a prosti lumea fac cele mai aberante operatiuni/trecerea contributiilor,Impozitul pe Venitul Global din Gospodarie,vor Impozitare pe Salariile de Afara/Dubla Impozitare ,etc.,toate cu efecte negative.
5.Etc.

gg

 

Probabil, asta meritam.

In locul democratiei cu care credeam ca vom inlocui dictatura, ne-am ales cu o alta dictatura, aceea a obrazniciei, necinstei, lacomiei. A nesi.mtirii.
Primii in ierarhia lacomiei au fost magistratii. In loc sa fie exemple de corectitudine pentru intreaga societate, au profitat cu neob.razare de legea "fiindca pot" si, in loc obiective, rigori profesionale, si-au luat salarii, pensii, avantaje. Au urmat politistii, politicienii si chiar inalte fetze bisericesti.
Cum sa nu se prabuseasca Romania in saracie, mizerie, haos, daca cei care se ocupa de functionarea corecta a statului sunt ultimii la rezultate, dar primii la infruptat din veniturile lui?
Asistam la o asa zisa lupta intre politicienii corupti si Justitie. Sa nu ne inselam, politicienii mafioti vor sa lichideze si ce-a mai ramas vertical din Justitie. Deja ies la iveala dezgustatoare tradari, intelegeri pe sub masa intre magistrati cu pretentii si politicieni-infractori.
Probabil, vor reusi. Monstruoasa coalitie dintre politicienii infractori si magistratii corupti va acapara Romania. Probabil, asta meritam.

 

ati auzit noul album al lui salam?o superbaciune de manea

voi ati pierdut total din vedere pricipalele preocupari cotidiene ale romanelarului ,sa va amintesc cateva: berea , fotbalul,maneaua,emisiunile incestuase ale simonei gherghe de la miezul zilei,show-l pacatos al lui capatos in care aflam cine cu cine isi mai insela sotul,astea intereseaza pe romanelari.Tenisul era sa-l uit, din lipsa altor sportivi ,inventam epopei pe meciurile pierdute ale lui halep.dragnea&slugile merita puterea, merita sa scoata romania din UE , merita sa fie... el supremo,pentru ca voi nu meritati sa aveti o tara .ah mi-am adus aminte maneaua ,,Buzunarul meu vorbeste orice limba ,,Nu va faceti iluzii la sarea care se baga in voi si la ce alimente consumati doar bugetarimea odihnita poate spera ca prinda 40 de ani si pensionarea restul...faceti-va pomenile de vii ca din prostitutie,videochat sau ajutoare sociale ,urmasilor vostri o sa le fie foarte greu

 

Deja,

Deja se poate face o comparatie intre suma lunara acordata de la buget pentru pensiile speciale si suma lunara incasata de cei care au muncit si contribuit o viata pentru pensie.
O parte din contributiile celor care muncesc azi se duce in bugetul pensiilor speciale.
Nu trebuie 30 de ani pentru colapsul sistemului de pensii.
In cativa ani de criza si de jaf al Ciumei Rosii sistemul va cadea.Principalii afectati vor fi chiar votantii Ciumei Rosii si asta e un motiv de bucurie.Pana la urma totul se plateste!!!

Dreptil castigat si dreptul POMANA.

Dreptul castigat se bazeaza pe ceva sovedit. La pensie acesta se defineste prin cotizarea lunara la fondul de pensi CASS.
Dreptul POMANA este cdel ofer4it, fara contributie financiara.
Aici sunt si cateva categorii socio-profesio9naqle scutite de plata cotizatiilo, cu care sunt de acdord.
Cu restul drepturilor castigate prin POMJANAQ n,nu sunt5 d3e acdord, e mita, e hotire.

 

Romanii isi cinstesc conducatorii...

Eu nu am vazut pana acum nici o manifestatie impotriva pensiilor speciale deci probabil romanii considera aceste pensii speciale ca fiind meritate de cei care le iau... sau poate pur si simplu cei care fac "programul" manifestantilor considera chestia prea putin importanta sau chiar contrara intereselor proprii.

Coruptia in Romania este mai dezvoltata decit in Rusia

Există sute de mii de functionari romani de stat (mai ales la primării si prefecturi), de politisti si militari romani, de directori ai unor companii de stat, de functionari prin diferite ministere care dacă ar fi luati acum la un control serios nu si-ar putea justifica nici măcar zece la sută din averile pe care le detin.
Există politisti, jandarmi, militari si functionari romani care posedă la tară adevărate mosii. Mai mult decat atat, unii au proprietăti prin străinătate, detin case si hoteluri sau pensiuni. Au contractate imprumuturi la bănci de milioane de euro. Multi dintre ei au actiuni la diferite companii. Practic, sunt multimilionari. Singura spaimă reală cu care se confruntă acesti politisti si functionari este, in mod paradoxal, spaima de a nu fi dati afară din “serviciul la stat".
Desi Romania a revenit la capitalismul chiaburesc de acum o sută de ani de care este foarte mandră, noii mosieri si chiaburi ai Romaniei nu se găsesc pe haturile si ogoarele tării ci prin birourile structurilor armate.
O mafie de nivel national s-a format si in sistemul militar de pensii.
O simplă privire aruncată asupra listelor de pensii militare arată diferente scandaloase si absconse. Militari cu acelasi grad primesc pensii extreme (unul de o 150 de euro, altul de 4000 de euro) sub pretextul că unul dintre ei a iesit la pensie cu cativa ani mai devreme decat celălalt sau că unul a avut “munci de răspundere" in timp ce altul nu a avut asa ceva. Asa se face că in Romania de azi există plutonieri cu pensii de două sau de trei ori mai mari decat ale unui colonel.
Dar mai presus decat toate acestea stă neputinta Justitiei romane de a lua măsuri contra celor care s-au imbogătit prin furt si santaj.
Presa a făcut mare tam-tam in legătură cu cazul ministrului Dan Ioan Popescu căruia i s-a pus sechestru pe bunurile detinute a căror provenientă nu a putut fi justificată (circa un milion de euro).
Totusi, respectivul nu a pătit nimic. Iar in Romania există sute de mii de proprietari care nu pot justifica in nici un fel vilele, terenurile, conturile de milioane de euro pe care le detin sau lăzile burdusite cu sute de kilograme de aur cu care posesorii nemaistiind ce să facă isi poleiesc masinile cu el. De ce nu verifică statul aceste averi?
Nu le verifică pentru că Romania nu are deocamdată un ...Nurgaliev.(general-colonel, ministrul Politiei si al Afacerilor Interne, fost KGB-ist.)

 

Comentariul tau m-a facut sa recitesc "Imparat si proletar"

Cateva strofe:
"Spuneti-mi ce-i dreptatea? - Cei tari se ingrădiră
Cu-averea si mărirea in cercul lor de legi;
Prin bunuri ce furară, in veci vezi cum conspiră
Contra celor ce dansii la lucru-i osandiră
Si le subjugă munca vietii lor intregi.
....................................................
De ce să fiti voi sclavii milioanelor nefaste,
Voi, ce din munca voastră abia puteti trăi?
De ce boala si moartea să fie partea voastră,
Cand ei in bogătia cea splendidă si vastă
Petrec ca si in ceruri, n-au timp nici de-a muri?

De ce uitati că-n voi e si număr si putere?
Cand vreti, puteti prea lesne pămantul să-mpărtiti.
Nu le mai faceti ziduri unde să-nchid-avere,
Pe voi unde să-nchidă, cand impinsi de durere
Veti crede c-aveti dreptul si voi ca să trăiti.
....................................................................
Zdrobiti oranduiala cea crudă si nedreaptă,
Ce lumea o imparte in mizeri si bogati!
Atunci cand după moarte răsplată nu v-asteaptă,
Faceti ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
Egală fiecare, si să trăim ca frati! "

La rusi s-a facut ceva ...curatenie

Rusii nu au nici DNA, nici ANI, nici DIICOT, nici alte mii de institutii si organisme care să lupte cu coruptia, asa cum are Romania.
In schimb rusii il au pe Rasid Gumarovici Nurgaliev , general-colonel, ministrul Politiei si al Afacerilor Interne, fost KGB-ist.
Recent, din ordinul lui Nurgaliev, toti cei 1,4 milioane de politisti rusi in frunte cu cei 340 de generali au trecut prin Comisia Specială de Reatestare Profesională care i-au verificat si la măsele si la portofele. Cu alte cuvinte, le-au fost controlate cunostintele profesionale, dar si averile. Politistul care nu a fost in măsură să-si justifice averea a rămas fără ea, considerandu-se că a fost furată, iar el a luat drumul coloniilor de muncă de pe langă Cercul Polar. Scurt.
Printre cei respinsi la examenul de reatestare pe posturi s-au aflat si 21 de generali rusi de politie. In cele din urmă, din 1,4 milioane de politisti rusi, au mai rămas 800.000 (opt sute de mii). “Putini, dar buni!" a remarcat multumit ministrul Nurgaliev.
Comisiile de reexaminare au descoperit politisti rusi posesori de cinci sau sase case, posesori de magazine, restaurante sau chiar hoteluri. Unii dintre ei erau chiar patroni de mici bănci.
Rashid Nurgaliev, un general extrem de respectat si iubit de rusi, cunoscut pentru sobrietatea si viata lui austeră, a examinat listele cu respectivii ofiteri si a intrebat mirat: “Dar pentru ce mai stăteau ăstia aici in Politie dacă erau milionari? Cine-i tinea pe acesti indivizi in functii? Si ce rezultate aveau acesti veritabili oligarhi ca simpli sergenti de politie? Probabil că aveau niste rezultate fenomenale si erau dedicati cu trup si suflet muncii de politie dacă, putrezi de bogati fiind, ei patrulau noaptea pe străzi ca să prindă hotii! Vreau să văd rezultatele muncii lor!"
Ministrul Nurgaliev nu a avut ce vedea, pentru că rezultatele cu pricina nu existau. Ca atare au zburat din posturi si cei care ii toleraseră in functii pe primii.

Cum o dai, ca dreaku iese:

"Faceti ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
Egală fiecare, si să trăim ca frati! ",
spune marele Eminescu...
Parte egala fiecare, indiferent daca munceste sau nu? Indiferent daca este savant sau vanzator de fiare vechi?
Aaaa nuuu, atunci "fiecaruia dupa munca sa", si...hopaaa, am ajuns la lozinci comuniste!
Bune ca lozinci, dar noi am vazut cum au fost aplicate si la ce jale ne-au adus!
Atunci, ce ne ramane?
Pai EDUCATIA si CIVILIZATIA, amandoua la pamant in Rrromania!

Nodul

Singura posibilitate de taiere a nodului gordian este legiferarea abrogarii imediate a tuturor legilor pensiilor speciale (fara efect retro) ,urmata de o noua lege unica a pensiilor speciale conceputa dupa o gandire serioasa

 

DA,sunt de acord,cu pensii speciale,numai pentru cosmonauti !

in rest,dupa contributivitate....!

 

Pensiile speciale

nu sunt un drept caștigat prin muncă, sunt favoruri acordate politic pentru că "puteau" vorba ceea. Ele trebuie desființate, ca și toate tipurile de sporuri. CCR trebuie să recunoască faptul că ele sunt faforuri și s-a terminat cu ele. Pentru condiții grele să se acorde salarii mai mari, strict celor care lucrează in aceste condiții. Oricum, pentru funcțiile alese acestea ar trebui interzise prin lege. Nu-ți place pentru că e greu - nu candidezi. Simplu. Cumulul pensiei cu salariul trebuie interzis și el. Unde ești tu Boc, să-i ai in minte și pe copiii și nepoții noștri, nu numai pe noi, părinții. Că ei vor trebui să plătească. Dar nu copiii și nepoții celor cu pensii speciale, aceia vor pleca prin țări străine, să cheltuiască averea adunată hoțește de părinții sau bunicii lor.

 

Inaintam inapoi si crestem negativ (pour les connaiseurs)

Cititi ce a scris Alecsandri acum 170 de ani:
- Kera Nastasia sau mania pensiilor:
Asta-i tara-mbelsugata,
Asta-i tara minunata,
Unde multi, cu mici, cu mari,
Vreu a fi pensionari.

Cel ce-i cu avere mare,
Alt-ambitie nu are
Ce de-a fi functionar
Pentru-a fi pensionar.

Cel ce nu are nimica
Cere-o leafa cit de mica,
Avind plan de ischiuzar
S-ajunga pensionar.

Orisicine-aici se naste,
Om sau vita care paste,
Nu se naste in zadar,
Ci de-a fi pensionar.

Caci e tara milostiva,
si budgetu-i o coliva
Pentru cei multi... colivari,
Vreu sa zic... pensionari.
- Ion Papusarul
http://www.vasilealecsandri.eu/opere/comedii/ion_papusariul.html#.WrIBSqhl_
-scena papusilor
http://www.vasilealecsandri.eu/opere/teatru/iasii_in_carnaval/actul_3_scena_08.html#.WrICHahl_cs

 

Cam ne adevarat.

Boierului roman, https://revista22.ro/30632/.html, Alecsandri ii plăcea să critice pe alții el neavand probleme cu viața de zi cu zi. Pe vremea lui primeau pensie doar funcționarii de la stat.
Ceilalți, erau fie muncitorii pămantului, care nu aveau pensie, dar aveau pămant (bunicii celor de peste 50-60 ani care la colectivizare au fost lăsați muritori de foame), fie de "Viță Nobilă" care nu aveau nevoie de pensie, fie puținii muncitori (CFR, făbricuțe) care abia se organizau.
Cei care primesc pensie acum, nu ajutoare sociale sau venit minim garantat, au muncit pentru mizeria de bani pe care-i primesc. Nu uitați că tot ce a "privatizat" democrația a fost construit cu truda actualilor pensionari. Clasa politică nu avea averi fără munca lor, pe care au vandut-o la fier vechi fără remușcări, cum au vandut și petrolul, pădurile, sarea ... tot.
De ce pensiile sunt mici și țara e depopulată?
De proasta guvernare care durează de 28 de ani.
Pentru realizările fulminante parlamentarii și chiar primarii vor avea pensii speciale.
Pentru Microsoft, Bechtel, EADS și multe contracte de vanzare a țării pe bucățele, pe care le-au clasat, magistrații au primii pensii speciale.
Nu sunt convins că democrația e bună, fiindcă cea originală grecească avea cateva particularități. Votanții erau doar bărbații Atenieni liberi. Femeile (chiar cele bogate) și cei care munceau, sclavii, nu aveau drepturi politice.
Acum după atata egalitate vă plangeți că vă stabilesc viitorul pensionarii, asistații sociali și handicapații!
E democratic și normal ca fiecare să voteze interesul lui, iar noi nu suntem o excepție. Vezi exemplul unei democrații vechi ... Brexit!

Punctul de pensie

sau salariul minim nu se majoreaza pentru cei multi, ci pentru cei speciali.
de exemplu, saltul salariului minim a fost necesar pentru ca indemnizatiile specialilor (cum ar fi primarii) depind de aceasta valoare. intre timp insa ceilalti au fost tinuti pe loc prin scamatorii fiscale.
cam la fel si cu pensiile.

 

Punctul de pensie

Chiar dacă creste punctul de pensie, cei cu pensie mică primesc in plus cca 100 lei, altii cu pensii mari cca 1000 lei! Deci degeaba creste punctul, mai bine ar da la mărire o sumă fixă( ex. 500 lei) la fiecare si ar fi ceva pentru pensionarul de rand.

Nesimtire crasa

psdaldeista!toti analphabetii,slugi la psd,pensii speciale.Mai,impostorilor,duceti Romania de rapa!mizerabililor!!!

 

Aveti putintica rabdare, si sandramaua insailata

de clasa politica actuala o sa se prabuseasca. Scaderea natalitatii, emigratia celor tineri, si imbatrinirea populatiei sint factorii care or sa duca la un deficit crescut al fondului de pensii. Acesta este un deficit structural, care nu poate reparat, si care o sa se accelereze. Politicienii or sa incerce sa compenseze prin mariri de taxe si contributii, accelerind si mai mult emigratia si economia subterana. Criza din Grecia a fost o petrecere pe linga ce o sa fie in Romania.

 

Clasa politica deja vede cataclismul care vine...

...si deja ia masuri, de fapt o singura masura, dar RADICALA:
Ii ajuta sa moara cat mai repede pe pensionari, prin mizerie materiala si lipsa de asistenta medicala: nu mai ai pensionari, nu mai platesti pensii, problema rezolvata!

Fără

pensii speciale. Salarii mari pentru anumite categorii, dar pensia după contribuție. Fără sporuri. Criterii mai severe la angajare, salarii mai mari, dar fără sporuri pentru nimic.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor