USR: Pensiile speciale ale parlamentarilor îi vor costa anul viitor pe români 57 de milioane de lei

Marti, 01 Noiembrie 2022, ora 14:47
2174 citiri
USR: Pensiile speciale ale parlamentarilor îi vor costa anul viitor pe români 57 de milioane de lei
Formațiunea mai arată că în dezbaterea pentru bugetul Camerei pe 2023, coaliția de guvernare și-a rezervat deja bani pentru pensiile speciale FOTO USR

USR a transmis luni, 1 noiembrie, într-un comunicat, că pensiile speciale ale parlamentarilor îi vor costa anul viitor pe români 57 de milioane de lei, sau 11,4 milioane de euro.

„Atât vor costa în 2023 doar pensiile speciale ale parlamentarilor. În paralel, coaliția PSD-PNL-UDMR refuză de aproape șase luni să pună în dezbatere proiectul USR pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor”, mai precizează USR.

Formațiunea mai arată că în dezbaterea pentru bugetul Camerei pe 2023, coaliția de guvernare și-a rezervat deja bani pentru pensiile speciale.

„Pe repede-înainte și fără să dea opoziției posibilitatea dezbaterii și depunerii de amendamente, Coaliția PSD-PNL-UDMR a votat bugetul Camerei Deputaților pe 2023, buget în care au pus și 35 de milioane de lei pentru pensiile speciale ale parlamentarilor. Alte 22 de milioane de lei au fost puse în bugetul Senatului pentru pensiile speciale ale foștilor senatori. În total, 57 de milioane de lei sau 11,4 milioane de euro”, mai arată USR.

Totodată, deputatul USR Cristian Seidler acuză PNL și PSD că se țin cu dinții de pensiile speciale.

„Dacă PSD și PNL ar fi vrut, din mai – când a depus USR un nou proiect de desființare a pensiilor speciale ale parlamentarilor – și până acum, am fi avut adoptată legea de eliminare a acestor privilegii. Dacă PSD și PNL vor, așa cum susțin public, putem să adoptăm proiectul până la finalul anului, astfel încât în 2023 să nu mai plătim pensii speciale pentru parlamentari. Sau indemnizații pentru limită de vârstă sau asistență socială, cum sunt numite pensiile speciale în bugetele celor două Camere. Oricum le spui, tot aia e. La fel cum spui PSD sau PNL, tot USL 2.0-susținător de pensii speciale e, acesta este adevărul. În afară de USR, niciun partid politic nu a dorit cu adevărat vreodată să elimine pensiile speciale”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

USR a depus un nou proiect de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pe 6 mai 2022, după decizia CCR prin care legea care a eliminat aceste pensii a fost declarată neconstituțională, în motivare precizându-se că parlamentarii au acţionat cu „impetuozitate” şi „grabă” în adoptarea legii. De atunci, USR a solicitat, de mai multe ori introducerea proiectului în circuitul legislativ, dar majoritatea PSD-PNL-UDMR a refuzat acest lucru.

#pensii speciale, #USR, #coalitie de guvernare , #stiri USR
Comentarii