Cat trebuie sa muncesti pe drepturi de autor ca sa ai dreptul la pensie completa?

Luni, 23 August 2010, ora 11:07
3169 citiri
Cat trebuie sa muncesti pe drepturi de autor ca sa ai dreptul la pensie completa?

O persoana care are venituri din activitati independente, fie ca este vorba de PFA, drepturi de autor, conventie civila, va fi nevoita sa cotizeze la sistemul public de pensii. Problema este insa ca aceasta trebuie sa munceasca de trei ori mai mult decat o persoana salariata, ca sa poata iesi la pensie.

Conform noului Cod al Muncii, stagiul minim de cotizare pentru pensionare anticipata va fi de 15 ani, incepand din 2015, iar cel complet, de 30 de ani pentru femei si de 35 de ani pentru barbati.

Contribuabilii de acest tip ar trebui sa munceasca 45 de ani, pentru stagiul minim de cotizare, si cel putin 90 de ani, pentru un stagiu complet, pentru a primi pensie, scrie Capital.

Stagiul de cotizare in sistemul public de pensii pentru persoanele cu venituri profesionale se stabileste prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contributie individuala (10,5%) si cota de contributie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in conditii normale, adica 31,8%. Practic, stagiul va fi determinat ca raport intre 10,5% si 31,8%, reprezentand aproximativ 1/3 din perioada de cotizare.

Incertitudini pentru noii contributori aduce cu sine si indemnizatia de somaj. Desi contributia a devenit obligatorie de la 1 iulie, Ministerul Muncii spune ca spre sfarsitul anului va modifica legea sistemului de somaj pentru a-i include pe noii beneficiari.

"Contributia prevazuta de norme contravine prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj. Asimilarea neconditionata a anumitor tipuri de venituri cu cele din exercitarea unei activitati cu titlu profesional conduce la aberatia obligativitatii contributiei fara ca persoana sa beneficieze de prestatia sociala.

Un traducator, de exemplu, poate sa aiba cateva proiecte majore pe an si in restul timpului sa caute proiecte (nu un loc de munca, cum precizeaza Legea nr. 76). Sa intelegem ca perioada in care cauta proiecte este considerata somaj?", a declarat pentru sursa citata Emilia Dragu, partner TaxHouse.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#pensii PFA, #calcul pensii, #pensie completa , #calcul pensii
Comentarii
Poza ReCe
ReCe
rank 5
Diferenta este ca el poate sa ignore sistemul actual de pensii, care e un hoit, si poate plati la un sistem privat.