Pensii speciale si pentru profesori? "Munca lor, cel putin egala cu a magistratilor"

Sambata, 26 Decembrie 2015, ora 13:41
9705 citiri
Pensii speciale si pentru profesori? "Munca lor, cel putin egala cu a magistratilor"
Foto: captura YouTube/ Ioan Ursu

Profesorii din invatamantul preuniversitar, cu o vechime efectiva de 30 de ani in invatamant, ar putea beneficia, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni, potrivit unui proiect depus la Parlament.

Dupa ce au votat, inainte sa plece in vacanta, pensii speciale pentru ei si pentru alesii locali, parlamentarii vor acum pensii speciale pentru profesori.

Pensii speciale si pentru alesii locali: Guvernul ar putea sesiza Curtea Constitutionala

Un grup de 15 deputati si senatori, majoritatea de la PSD si doi neafiliati, a depus, pe 21 decembrie, un proiect de lege privind acordarea unor drepturi speciale personalului didactic din invatamantul preuniversitar, invocand "stresul", "uzura psihica si fizica" la care sunt supusi profesorii, a caror munca este, spun ei, la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

Proiectul are un articol unic care prevede ca "personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani in invatamant, beneficiaza, la implinirea varstei legale de pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii".

In expunerea de motive se precizeaza ca, in prezent, Legea educatiei nationale nr. 1/2011 prevede la art 284, alin.1 ca personalul didactic beneficiaza de pensie in conditiile legii privind asigurarile sociale si pensile din sistemul public. In acelasi timp, spun initiatorii, legea defineste invatamantul ca "prioritate nationala". Autorii propunerii mai sustin ca, la fel ca magistratii, profesorii sunt indreptatiti sa beneficieze de pensii speciale.

"Uzura (fizica si psihica) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei in asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii", se arata in expunerea de motive.

Ministrul Muncii: Ne-am intors cu legea pensiilor la ce era in 2010

La sectiunea impact macro-economic, initiatorii au precizat ca "proiectul nu se refera la acest subiect". In schimb, ei precizeaza, la capitolul impact social, ca o astfel de lege asigura "recunoasterea statutului cadrelor didactice in societate, precum si echitate in raportul cu alte categorii bugetare care beneficiaza de pensii in conditii speciale".

Initiatorii mai spun ca proiectul a fost trimis spre consultare federatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar. Printre semnatarii propunerii legislative se afla si fostul lider sindical, senatorul PSD Catalin Croitoru.

Proiectul depus la Camera Deputatilor, la finalul sesiunii parlamentare, se afla in consultare publica. Senatul este for decizional.

#pensii speciale invatatori, #pensii speciale profesori , #calcul pensii