Artizanul Legii pensiilor, despre desfiintarea Pilonului II: Se incearca o nationalizare subtila. Platim promisiuni pe spatele tinerilor, care vor suferi

Joi, 29 Iunie 2017, ora 16:11
8208 citiri
Artizanul Legii pensiilor, despre desfiintarea Pilonului II: Se incearca o nationalizare subtila. Platim promisiuni pe spatele tinerilor, care vor suferi

Desfiintarea Pilonului II de pensii este o "rusine", o incercare de "nationalizare subtila" motivata de lipsa fondurilor necesare acoperirii promisiunilor facute de guvernarea PSD-ALDE, spune fostul ministru al Muncii Mihai Seitan, in opinia caruia se va distruge astfel echilibrul pensiilor pe termen lung.

Reactia vine dupa ce joi, Ion Misa, propus de PSD ca ministru de Finante, a anuntat la finalul audierilor din comisiile de specialitate, ca Pilonul II de pensii va fi desfiintat, el aratand ca din analiza facuta impreuna cu colegii sai "pensia pe care ar primi-o astazi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe luna".

"Este o rusine!", a comentat pentru Ziare.com Mihai Seitan, artizanul Legii pensiilor si fost ministru al Muncii in 2010, in Guvernul Boc.

"Se incearca o nationalizare subtila din lipsa fondurilor pentru promisiunile de la pensiile publice. Sunt introduse neadevaruri.

De unde au putut calcula o pensie de 25 lei pe luna cand: oamenii nu au contribuit inca nici jumatate din timpul minim necesar pentru o pensie; nu exista inca legea care stabileste ce pensii si mai ales cum se calculeaza? ", a mai intrebat retoric Seitan.

In opinia sa, "migrarea 'optionala' la pilonul I sau III este de fapt o distrugere a pilonului II".

"Totodata, reprezinta o masura disperata de acoperire a datoriilor create de promisiunile facute pentru pensiile publice, jecmanite pe de alta parte de lipsa contribuabililor ce obtin pensii speciale.

Un cerc vicios care poate, cel mult, imbunatati situatia financiara a pensiilor publice un an sau doi. Dar distrugand echilibrul necesar pentru pensii pe termen lung. Cu alte cuvinte, platim promisiuni pe spatele celor tineri, care vor suferi peste 10 -20 de ani", avertizeaza Mihai Seitan.

Mai mult, acesta a dorit sa sublinieze un alt aspect important: scopul urmarit de politicieni.

"Asa se recreaza controlul politic al guvernului asupra pensiilor. Din ce in ce mai des apar interventii ale interesului politic asupra veniturilor din pensii pentru atragerea unei mase critice de votanti in detrimentul dezvoltarii si a evolutiei economice corecte", ne-a mai declarat Mihai Seitan.

Potrivit fostului ministru, aceasta intentie este de pe vremea in care premier era Victor Ponta.

"Cred ca intentia este mult mai veche, de pe vremea lui Ponta dar acum se pare ca "nevoile si neamul" au devenit insurmontabile. Iata de ce cred ca cei de la ING au avut dreptate, au avut curaj dar s-au lovit de celebrul "reglementator" - ASF. Unde este cel ce trebuie sa apere drepturile contribuabililor la sistemul privat? Categoric ca in PSD asa cum sunt majoritatea angajatilor acestei institutii mamut (de la presedinte in jos). Salariile lor foarte generoase provin totusi din contributiile la pilonul 2 si 3", a completat Seitan.

Citeste si:
Marcel Ciolacu: ”Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze, este suportabilă pentru bugetul de stat”
Marcel Ciolacu: ”Reducerea TVA de la 19% la 5%, pentru energie şi gaze, este suportabilă pentru bugetul de stat”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat, luni, la sediul partidului, unde are loc o şedinţă a conducerii PSD, că măsura propusă de social-democraţi de reducere a TVA de la 19% la 5%...
Eugen Tomac, reacție dură în legătură cu fuziunea PMP cu PNL. „Câteva minciuni care circulă în aceste zile”
Eugen Tomac, reacție dură în legătură cu fuziunea PMP cu PNL. „Câteva minciuni care circulă în aceste zile”
Fostul președinte al PMP Eugen Tomac a transmis luni, 17 ianuarie, un mesaj în legătură cu subiectul fuziunii PMP și PNL. Europarlamentarul a dezmințit „câteva minciuni care circulă...