Cat au castigat romanii in cei noua ani in care au contribuit la Pilonul II de pensii

Vineri, 30 Iunie 2017, ora 07:24
10079 citiri
Cat au castigat romanii in cei noua ani in care au contribuit la Pilonul II de pensii

Contribuabilii romani au castigat 1,5 miliarde de euro in cei noua ani in care au contribuit la Pilonul II de pensii private obligatorii, in contextul in care valoarea totala a contributiilor a fost de 6,2 miliarde euro, iar valoarea totala a activelor a ajuns la 7,7 miliarde euro, a anuntat joi Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat joi la Parlament, dupa votul de investitura a Guvernului Tudose, ca Pilonul II de pensii "nu se desfiinteaza si nu se nationalizeaza", desi dimineata, la audierea in comisiile de buget finante ale Camerei Deputatilor si Senatului sustinuse exact contrariul.

Si prim-ministrul Mihai Tudose a negat informatiile date de ministrul de Finante.

Dupa discursul sustinut in plenul camerelor reunite, inaintea votului de investire a Cabinetului sau, Tudose a sustinut ca Pilonul II de pensii nu va fi desfiintat si ca va avea o discutie pe acest subiect cu ministrul Finantelor, cel care a facut anuntul referitor la desfiintare.

APAPR a salutat pozitia premierului si considera ca aceasta declaratie vine in linie cu mesajele venite anterior din partea PSD, a Guvernului anterior si a Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii din Romania au implinit, in luna mai, noua ani de functionare.

"Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numarul participantilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de romani, iar activele nete gestionate au depasit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro).

Avand in vedere ca de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit in administrare contributii brute de 28,2 miliarde lei, diferenta o constituie o suma de 6,91 miliarde lei (1,51 miliarde euro), reprezentand castigul total obtinut din investitii, net de toate comisioanele, exclusiv in beneficiul contributorilor romani", se arata in comunicat.

Potrivit estimarilor asociatiei, peste un milion de romani din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au in conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare. Pentru perioada 20 mai 2008 - 19 mai 2017, reprezentand primii 9 ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au inregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.

In acest moment, principala problema a Pilonului II, potrivit asociatiei, este stagnarea deja de doi ani a nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private la 5,1%, in contextul in care acest procent era estimat sa ajunga la 6% inca din 2016. Conform legislatiei actuale, acest nivel va fi atins in anul 2018. Potrivit calculelor asociatiei, peste 92% din investitiile Pilonului II sunt realizate in Romania.

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...