Ziare.com

Din februarie, angajatorii pot acorda un nou beneficiu salariatilor. Ce este pensia ocupationala si cine poate beneficia de ea

de Constantin Pescaru
Sambata, 22 Februarie 2020, ora 23:01

   

Din februarie, angajatorii pot acorda un nou beneficiu salariatilor. Ce este pensia ocupationala si cine poate beneficia de ea
Din 7 februarie 2020, angajatorii din Romania au posibilitatea de a acorda salariatilor pensii ocupationale.

Legea, promulgata de presedintele Klaus Iohannis si publicata in Monitorul Oficial la inceputul acestui an, stabileste cadrul legal pentru infiintarea schemelor si fondurilor acestor pensii suplimentare.

"Se creeaza premisele pentru asigurarea unei surse suplimentare de venit din pensii si se doreste stimularea si cultivarea spiritului de economisire pentru batranete al fiecarui cetatean", se arata in expunerea de motive.

In fapt, actul normativ transpune in legislatia nationala o directiva europeana.

Ce este pensia ocupationala si cine poate beneficia

- este o pensie suplimentara, care se adauga pensiei de la stat si celei private;

- este facultativa, schema fiind stabilita de fiecare angajator care vrea si are capacitatea financiara sa ofere astfel de beneficii salariatilor;

- un astfel de fond de pensii se poate organiza doar la initiativa unui administrator autorizat;

- la un astfel de fond pot participa angajatii unei singure firme sau ai mai multora;

- contributiile la fondul de pensii ocupationale au doua componente: cea a angajatorului si cea a salariatului;

- angajatorul care decide sa se implice intr-o astfel de schema este obligat sa ofere beneficiul tuturor salariatilor sai;

- angajatorul poate stabili insa contributii diferite pentru angajati, in functie de diferite criterii (vechime, cuantumul salariului etc.);

- daca angajatorul e obligat sa vireze contributiile, angajatul poate sa opteze sa nu contribuie la fondul de pensii ocupationale;

- angajatorul poate retine bani pentru contributiile salariatilor la un astfel de fond de pensii doar cu acordul scris al acestora;

- evidenta banilor varsati la un fond de pensii ocupationale se face pe conturi individuale, ceea ce permite transferul oricarui participant la un alt fond de pensii ocupationale sau facultative, fara a i se impune penalitati.

Noi acte normative despre pensia ocupationala, in dezbatere publica

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a pus de curand in dezbatere publica patru proiecte de acte normative care au legatura cu pensiile ocupationale.

Ca sa intre in vigoare, acestea trebuie sa fie semnate de presedintele ASF si publicate in Monitorul Oficial.

Cele patru proiecte de acte normative stabilesc modul in care se face autorizarea fondului de pensii ocupationale si a administratorilor de fonduri de pensii ocupationale, precum si detalii despre prospectul fondului de pensii ocupationale, respectiv despre capitalul social al administratorului de fonduri de pensii ocupationale.

5 lucruri despre autorizarea fondului de pensii ocupationale

  • fondul de pensii ocupationale se constituie pe baza de contract de societate, potrivit dispozitiilor Codului civil;
  • initiativa constituirii unui fond apartine exclusiv unui administrator autorizat, in conformitate cu decizia adoptata de catre structura de conducere a acestuia, potrivit competentelor stabilite prin actul constitutiv;
  • contractul de societate este intocmit in forma scrisa de catre administrator si are continutul minim prevazut in norma;
  • modificarea contractului de societate se poate face la propunerea administratorului, cu acordul angajatorului/angajatorilor;
  • in vederea autorizarii fondului de pensii ocupationale, la momentul depunerii cererii de autorizare, acesta trebuie sa indeplineasca cumulativ conditiile prevazute de Lege si de norma.


Cine poate administra fondurile de pensii ocupationale

Potrivit propunerii legislative, pot administra fonduri de pensii ocupationale societatile de pensii constituite in baza Legii nr. 1/2020, societatile de pensii, societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare de viata care sunt autorizate sa administreze fonduri de pensii facultative si/sau fonduri de pensii administrate privat, autorizate in conditiile Legii nr. 1/2020 de catre A.S.F., pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii ocupationale, precum si societatile de administrare a investitiilor si societatile de asigurare de viata, autorizate in conditiile Legii nr. 1/2020 de catre A.S.F., pentru activitatea de administrare a fondurilor de pensii ocupationale.

Despre capitalul social al fondurilor de pensii ocupationale

  • nivelul capitalului social minim necesar pentru desfasurarea activitatii de administrare a fondurilor de pensii ocupationale trebuie sa fie echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane euro, calculat la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei, la data constituirii;
  • pe toata durata de functionare, valoarea capitalului social al administratorului trebuie sa se mentina la nivelul existent la momentul autorizarii, cu posibilitatea reintregirii acestuia in termen de maximum 6 luni de la data in care a inregistrat o valoare mai mica decat cea prevazuta de Lege.


Propunerile si observatiile pe marginea proiectelor de norme pot fi comunicate la adresa reglementare.pensii@asfromania.ro pana pe 4 martie.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25083 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nu ai inteles idea...

Vor mari salariile cu contribuita la pensia ocupationala, pentru toti bugetarii.

 

 

o vrajeala de doi bani

o si vad firmele mici si mijlocii care o sa acorda din banii firmei contributii pentru angajati pentru o pensie facultativa,hahahaha,mai bine aduce niste sclavi ieftini din asia ,din zonele alea virusate ca sa lucreze la salariul minim si fara pretentii mari,ma rog daca si asta va mai functiona ,ati vazut cum sau rasculat pakistanezii la galati din cauza salariului minim,hahahaha,mori de ras

 

 

ENRON - sau cum să piezi banii de pensie.

Actionarii au pierdut 74 miliarde de dolari, mii de angajati si investitori si-au pierdut economiile pentru pensie si multi multi dintre ei au ramas fara loc de munca.

 

 

bun acum ca am aflat detalii interesante vine

intrebarea de baza :cum pot fi ciorditi acesti bani din noile pensii ocupationale ?!

 

 

tocmai ca modelul suedez a fost abandonat de la inceput

cand vizionarul ilici si-a dat seama ca nu se poate fura pe acest model si a creat " democratia originala " , unica in lume , cu pensii pentru unii mai mari nu numai fata de salariul presedintelui Romaniei dar si fata de pensiile fostilor presedinti SUA ( 9000 usd/luna ) .

 

 

bine spus....hahaha!!!

'transpunerea in legislatia nationala a directivei parlamentului european...'.
deci asta nu este ceva venit de la guvernantii romaniei au fost siliti sa o faca si s-au conformat.
tinand cont de economia romaniei unde comaniile autohtone sunt pe drojdie cate dintre ele vor fi asa generoase sa acorde pensii iar cele straine care sunt doar temporar in romania pana gasesc altzi fraieri care se vand mai ieftin si se muta care ar fi asteptarile pentru romani.
pensia ocupationala este doar o vrajeala politica fara beneficiu palpabil pentru romanul de rand.

 

 

nimic nu e nou sub soare

asemenea fonduri de pensii ocupatinale au existat si pe vremea lui ceausescu. o abureala pentru fraierii care semneaza asemenea acorduri. si carora astfel, le pot fi diminate veniturile. multinationalele atat asteapta. dar mai ales bancile. caci acele conturi de economisire la ei ajung. atentie romani.

 

 

nu , nu ai inteles ideea

se bazeaza pe economisire , deci pe contributie din salariul propriu la fond , de ce ar plati un judecator bani la fond ?

 

 

Stai sa vezi, ca o sa aiba bani pentru pensii ocupationale tot

institutiile socialiste de stat. Iar magistratii, politistii, parlamentarii vor mai ciuguli, pe langa miile de euro pensie pe care le iau acum pe luna, inca cate o mie doua-acolo, maruntis. Ceilalti, platirorii de taxe care muncesc in economia adevarata nu vor lua nimic. Care patron este atat de prost sa dea niste bani in plus pentru pensie, daca nu este obligat ???

 

 

,,,

Seamănă a CARITAS, de această dată, instituțional !!!

 

 

-Cine va beneficia?

-Judecătorii, sigur, restul, mai vedem!

 

 

si cu asta, basta!

cei care credeau ca pensiile speciale se pot desfiinta, au luat-o din nou in barba. oricine are dreptu, deci toate pensiile existente sunt legale si normale, ba mai mult, conforme cu normele ue in vigoare.
remarcam iarasi ipocrizia alesilor, care cu doar doua saptamani in urma votasera o lege total contrara, a carei dezbatere la ccr a devenit lipsita de obiect.
urmeaza deasemenea si majorarea sezoniera cu 40%, care va adincii si mai mult prapastia dintre pensiile mici si cele nesimtite, unii urmsnd sa primeasca in plus o sute, iar altii o mie de euro.
altfel, stat social, cladit dupa modelu suedez al vizionarului conducator iliescu ion.

 

 

Pensia ocupațională nu are nicio legătură cu pensiile speciale

Acest tip de pensie este rezultatul transpunerii in legislația națională a Directivei Parlamentului și Consiliului European nr. 2341/14 decembrie 2016 privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale. Pensiile speciale au fost propuse și votate in principal de majoritățile PSD. Un singur deputat al acestui partid, Florin Iordache, a semnat și inaintat parlamentului patru propuneri legislative de pensii care nu țin seama de principiul contributivității.

 

 

"mori de ras" ai sa mori de plins, nu de ris!

*

 

 

Ciudat! Lor le plătește ministeru' orice. Pană și

prafu' așternut pe dosare!

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor