Cum scoatem sistemul de pensii din starea de calamitate?

Miercuri, 11 August 2010, ora 13:00
6740 citiri
Cum scoatem sistemul de pensii din starea de calamitate?
Foto: Capital

Sistemul de pensii este considerat una din pricipalele "greutati" care scufunda bugetul de stat al Romaniei, doar pentru acest an existand un deficit de 500 de milioane de euro la fondul de pensii, potrivit ministrului Muncii, Mihai Seitan.

In aceste conditii, ideile despre cum ar putea fi modificat si imbunatatit nu inceteaza sa apara. Dupa masura reducerii pensiilor, respinsa de Curtea Constitutionala, si propunerea impozitarii tuturor pensiilor, Asociatia Romanilor din Italia (ARI) a venit cu o alta idee: cei care au muncit la negru in trecut sa-si poate plati retroactiv contributiile.

In acest mod, sustin reprezentantii asociatiei, statul ar putea aduna suma de 9 miliarde de euro.

ARI se referea doar la romanii care au emigrat si au muncit in strainatate la negru, insa ar putea fi extinsa masura si la romanii care au lucrat o perioada la negru in Romania?

Potrivit specialistilor, propunerea nu este rea, insa aplicarea s-ar dovedi o adevarata problema.

"Este o idee buna. Problema este aplicabilitatea ei. In primul rand, (trebuie sa luam in calcul - n. red) cadrul legislativ. Doi, institutiile statului trebuie sa se implice mult mai mult. Trei: nu stiu daca se poate lua retroactiv", a declarat, pentru Ziare.com, avocatul Marius Diaconeasa.

"Legea pensiilor poate fi schimbata. Problema este ca legea nu retroactiveaza. Daca ea nu retroactiveaza, eu nu il pot obliga pentru un raport juridic trecut. Il pot obliga pe cel care nu a contribuit, dar ia pensia. Daca el ia pensie si nu a contribuit, sa zicem ca-l pot obliga, dar nici atunci nu, pentru ca statul i-a dat un drept, pe care nu-l mai poate lua inapoi", a adaugat avocatul.

Potrivit spuselor sale, statul ar trebui sa faca diferenta clara intre asistenta sociala si pensie.

"Aici este toata buba, pentru ca statul a uniformizat suma de 350 de lei pentru fiecare, la gramada. Aici i-a bagat si pe cei care au lucrat la C.A.P. si merita pensie, dar si pe toti puturosii tarii, care nu au contribuit cu nimic, dimpotriva. Asta e realitatea", a spus Diaconeasa.

Avocatul vine, in schimb, cu o alta propunere pentru sistemul public de pensii: privatizarea sa.

"Trasaturile esentiale sunt urmatoarele: fondul de pensii public sa fie administrat exact ca un fond privat, numai ca, din acest fond, care se constituie prin lege, sa faca parte toti administratorii doritori de a participa. Tot prin lege poate fi stabilita limita sumei pentru aderare, dar din acest fond sa faca parte obligatoriu si statul. Statul imi asigura colectarea acestei contributii, pentru o pensie minima decenta, atribuita fiecarui cetatean, indiferent de locul de munca si clasa sociala", ne-a explicat Diaconeasa.

Sistemul de pensii de stat, falimentar

Pe de alta parte, profesorul de economie Bogdan Glavan, de la Universitatea Romano - Americana, sustine ca plata la fondul de pensii nu reprezinta altceva decat o pierdere.

"Eu cred ca ar fi o greseala din partea lor. Daca as fi in locul lor, eu nu as face chestia asta, mi se pare o idee proasta", a spus Glavan, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, avand in vedere ca sistemul de pensii este falimentar, exista mari sanse ca pensiile sa continue sa scada in viitor.

"Mi se pare o mare nefericire si ghinion sa cotizezi acum. Esti obligat sa platesti CAS-ul ala, insa, sistemul de pensii fiind falimentar, deja vedem ca primim din ce in ce mai putin la pensie. Si eu sunt convins ca va scadea in viitor, pentru ca nu se poate sustine. Or sa vii cu ideea sa platesti retroactiv CAS-ul, Doamne fereste! Adica oamenii aia nu au ceva mai bun de facut cu banii, orice altceva.

Aici, in sistemul public de pensii, ii pierzi pur si simplu. Nu avem cum sa recuperam decat vreun sfert la finalul vietii. De ce ar face chestia asta, mi-e greu sa inteleg", a adaugat Glavan.

Astfel, in urmatorii 20 de ani, se vor primi din ce in ce mai putini bani la pensie, sustine profesorul. Singura posibilitate ar fi reformarea sistemului, in sensul unei impozitari mai drastice.

"Nu vad de ce cineva benevol ar contribui la sistemul asta, pentru ca asta inseamna sa piarda, decat daca traieste cu iluzia ca va primi vreo pensie sau pensia pe care ar primi-o acum, daca ar fi cotizat. Eu garantez ca nu va fi cazul. La fel cum parintii mei, care au cotizat o viata intreaga, ajung acum sa primeasca o pensie mai mica decat primeau pana acum cativa ani", a comentat Glavan.

Prin urmare, profesorul ii sfatuieste pe cei care si-ar dori sa cotizeze la un sistem de pensii, sa apeleze la pensiile private.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sistem pensii Romania, #deficit sistem pensii, #contributii retroactive sistem pensii , #fonduri pensii