Europenii imbatranesc din ce in ce mai saraci

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 09:05
3918 citiri
Europenii imbatranesc din ce in ce mai saraci
Foto: The Guardian

Civilizatia a pus europenii in fata a doua situatii fara iesire: tinerii sunt din ce in ce mai putini, din cauza scaderii natalitatii, iar batranii sunt din ce in ce mai multi, ca urmare a prelungirii vietii.

In plus, imputinarea tinerilor s-a produs din vina batranilor, care, la timpul lor, n-au nascut mai multi copii, ca sa aiba acum cine plati contributia pentru aigurari sociale.

Statisticile inregistreaza in acest an un moment de rascruce in demografia Europei: nu numai tinerii, ci intreg segmentul de populatie cuprins intre 20 si 59 ani incepe sa inregistreze scaderi, arata La Tribune.

In acelasi timp, populatia de varsta a treia, respectiv de la 60 de ani in sus, va creste in fiecare an cu doua milioane de persoane, care vor trebui asistate social.

Studiile demografice prefigureaza o agravare si nu o usurare a situatiei. Natalitatea in Europa se mentine in scadere, speranta la viata este in crestere, iar speranta la pensie devine din ce in ce mai dramatica.

Criza financiara a diminuat incasarile la fondurile de pensii si a deteriorat capitalizarea fondurilor in domeniul pensiilor private.

Comisarul european pentru asigurarile sociale de la Bruxelles a prezentat o "carte alba" cu perspectivele segmentului de populatie, tot mai ridicat, care va trebui asistat social in anii urmatori, explicand ca, daca tarile nu actioneaza responsabil in acest sens, in perioada imediat urmatoare, milioane de oameni de varsta a treia se pot situa sub pragul de saracie.

Cum anume ar trebui sa actioneze tarile in mod responsabil, asta se pare ca nu stie nimeni sau, cel putin, n-a spus-o.

Cifrele puse in evidenta cu acest prilej sunt uluitoare. In 2010, activele fondurilor de pensii din Belgia si Spania scazusera la 10-13% din valoarea lor in 2007, iar in Irlanda la 50%.

Documentul se refera in mod special la Europa Centrala si de Est, unde in tari ca Polonia, Ungaria si Slovacia, s-au inregistrat valori negative ale fondurilor de pensii in anii 2008-2010, o situatie similara fiind inregistrata si in Spania.

Documentul nu face trimitere si la situatia din Romania. Aici, asa cum se stie, fondul de pensii functioneaza tot pe minus, fiind partial acoperit din imprumuturi, pentru a caror restituire nu exista alte surse, decat numai bugetul de stat.

Nici Parlamentul, nici pesedintele jucator nu pot preciza pana cand. Ar fi riscand sa precizeze si sa-i auda cei care i-au votat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#fonduri pensii Europa, #varsta pensionare, #imbatranire populatie, #bani pensionari, #scadere natalitate , #fonduri pensii