Ministrul de Finante: Nu nationalizam Pilonul II de pensii, ar fi o decizie aberanta

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 15:49
4762 citiri
Ministrul de Finante: Nu nationalizam Pilonul II de pensii, ar fi o decizie aberanta

Ministrul de Finante, Viorel Stefan (foto), a fost pus de premierul Sorin Grindeanu, la inceputul sedintei de Guvern, sa clarifice informatiile aparute in presa cu privire la nationalizarea Pilonului II de pensii.

"Inteleg ca nationalizati pensiile sau asa viseaza unii", i-a spus premierul Grindeanu ministrului de Finante, cerandu-i sa ofere explicatii celor ingrijorati.

Stefan a spus ca informatiile nu au niciun temei legal, apreciind ca decizia in sine ar fi aberanta.

"Aceasta informatie nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio ratiune policia, economica, financiara, bugetara nu ar putea sa determine o astfel de decizie de-a dreptul aberanta", a declarat ministrul Viorel Stefan.

"Pilonul II de pensii este o schema financiara de succes, administratorii de fond realizaeza un randament foarte bun (...), numarul celor ca participa se apropie vertiginos de 7 milioane de cetateni", a adaugat acesta.

Citeste mai multe despre:

In plus, ministrul de Finante a spus ca Pilonul II de pensii se consolideaza "in fiecare an" chiar si in conditiile in care "cota a ramas la 5,1 la suta, ca in 2016".

"Datorita cresterii numarului de contributori, fondul va incasa in 2017 un plus de peste 1,3-1,4 mld de lei. Functioneaza bine", a sustinut Viorel Stefan, dand asigurari ca primii beneficiari ai acestui fond vor obtine la momentul corespunzator sume "consistente".

Totodata, ministrul de Finante a declarat ca a avut miercuri dimineata consultari pe acest subiect cu reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Am promisiunea din partea conducerii ASF ca va avea consultari cu administratorii de fond pentru a clarifica si inchide definitiv acest subiect. Nu exista niciun indiciu in legatura cu intentia cuiva sa nationalizeze Pilonul II de pensii!", a incheiat ministrul Viorel Stefan.

Vezi ce este Pilonul II - fondurile de pensii administrate privat.

De asemenea, intr-un comunicat remis presei miercuri dupa amiaza, PSD anunta ca "nu a intentionat si nu intentioneaza sa nationalizeze sistemul de pensii private din Romania".

"PSD dezminte categoric ca actuala majoritate parlamentara sau actualul Guvern ar intentiona sa nationalizeze sistemul privat de pensii din Romania. Aceasta stire este falsa (fake news) si a fost deja infirmata de Ministrul Finantelor Publice si de catre Ministrul Muncii si Justitiei Sociale.

O astfel de masura nu se regaseste nici in programul prezentat de PSD in timpul campaniei electorale, nici in programul de guvernare asumat de Guvernul Grindeanu si aprobat de Parlamentul Romaniei", se arata in comunicatul remis presei de PSD.

Citeste si:
Florin Cîțu vs. Marcel Ciolacu, etapa certificatului COVID. Cine vrea și cine nu vrea introducerea documentului
Florin Cîțu vs. Marcel Ciolacu, etapa certificatului COVID. Cine vrea și cine nu vrea introducerea documentului
Președinții PNL și PSD nu par să fie pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește certificatul COVID. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 19 ianuarie, la Parlament,...
Proiectul de lege contestat la CCR de guvern după ce a fost adoptat de parlament. „Un atac la adresa sănătăţii copiilor şi adolescenţilor”
Proiectul de lege contestat la CCR de guvern după ce a fost adoptat de parlament. „Un atac la adresa sănătăţii copiilor şi adolescenţilor”
Deputatul USR Tudor Pop a transmis miercuri, 19 ianuarie, că Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea...