Se desfiinteaza sau nu Pilonul II? Tudose il contrazice pe Misa: Nu se desfiinteaza. Punct. O sa vorbesc cu el

Joi, 29 Iunie 2017, ora 17:13
6083 citiri
Se desfiinteaza sau nu Pilonul II? Tudose il contrazice pe Misa: Nu se desfiinteaza. Punct. O sa vorbesc cu el
Foto: Hepta.ro

Premierul desemnat, Mihai Tudose, il contrazice pe ministrul propus al Finantelor, Ionut Misa, care anuntase ca se va desfiinta pilonul II de pensii, si declara ca nu se va lua o asemenea masura.

"Nu se desfiinteaza. Dumnezeule, de unde scoateti?! Cum sa spuna asa ceva, o sa vorbesc cu el (Ionut Misa, n.red.). Nu se desfiinteaza. Punct", a spus premierul desemnat Mihai Tudose, intrebat fiind de masura pe care o va lua noul Executiv privind pensiile.

Ionut Misa a anuntat, imediat dupa ce a fost validat in comisia parlamentara pentru functia de ministru al Finantelor, ca Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar banii se vor intoarce la cei care au cotizat.

"Pilonul II de pensii se va desfiinta, iar banii se vor intoarce la cei care au cotizat, acestia avand posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurarilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta intre stat si privat", a declarat Ionut Misa.

Acesta a spus ca masura ar urma sa intre in vigoare spre sfarsitul anului.

Ulterior, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Parlament, intrebat despre desfiintarea pilonului II de pensii, ca este "o prostie".

Ce sunt pilonul I, II si III

Pilonul I este partea din contributia sociala care merge direct in fondul pensiilor de stat.

Pilonul II este denumirea data sistemului de pensii administrate privat, cu contributii definite, obligatorii pentru persoanele de pana in 35 ani si optionale pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani.

Pilonul III este denumirea data sistemului de pensii facultative, administrate de companii private, sistem bazat pe conturi individuale si aderare facultativa.

Pentru angajat, pensia privata aduce siguranta, confort si liniste la momentul pensionarii, prin acumularea si fructificarea contributiilor stranse de-a lungul vietii, in contul/conturile personal din cadrul fondului de pensii facultative.

Cati romani contribuie la Pilonul II

Pe pilonul II sunt active urmatoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life Pensii, Aripi, AZT Viitorul tau, BCR, BRD, NN si Vital.

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) aveau active in valoare de aproximativ 36,1 miliarde de lei, la 31 mai 2017, in crestere cu 34,14% fata de nivelul de la 31 mai 2016, potrivit datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,904 milioane de participanti.

Scandalul NN

In luna aprilie, fondul de pensii NN si-a anuntat clientii ca exista discutii privind o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private, recomandandu-le sa se informeze despre ce se intampla pe piata.

Liderii politici, in frunte cu Liviu Dragnea, au dezmintit categoric aceasta posibilitate.

Ca urmare a anuntului, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis sa amendeze fondul de pensii private NN Pensii cu 750.000 lei - cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare.

Citeste mai multe despre acest scandal:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#pilon doi pensii desfiintat , #fonduri pensii