Pilonul II de pensii, ”sugrumat” de impozitarea excesivă a Guvernului. Ce prevede Ordonanța creșterilor de taxe începând din 2023

Joi, 11 August 2022, ora 17:51
5623 citiri
Pilonul II de pensii, ”sugrumat” de impozitarea excesivă a Guvernului. Ce prevede Ordonanța creșterilor de taxe începând din 2023
Modificările se vor aplica din anul 2023 FOTO: Pixabay

Guvernul va taxa, din 2023, și fondurile de pensii pentru care contribuim la Pilonul II, prin Ordonanța creșterilor de taxe, scrie Hotnews.ro.

Mai exact, sunt taxate dividendele încasate de fondurile de pensii și astfel s-a introdus problema dublei impozitări.

"Este adevarat, OG 16/2022 prevede eliminarea exceptarii fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsura care anuleaza prevederile din legislatia specifica (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii si L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative)”, a declarat Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

De altfel, spune el, majoritatea statelor europene cu sisteme de pensii private au implementat în legislație sistemul "EET" pentru fondurile de pensii, adică:

- deductibilitate fiscală pentru faza de contribuții (primul "E")

- exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare (al doilea "E")

-taxarea beneficiilor încasate din fondurile de pensii, sub forma anuităților sau a altor plăți asimilate (acel "T").

Cum ne afectează taxarea pensiilor private

“Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private încalcă acest principiu EET și introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari”, afirmă Bobocea.

Fireste, efectul acestor modificari este ca sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale.

Cat priveste dialogul institutional, APAPR sau administratorii invididuali de fonduri de pensii nu au fost consultați de Guvernul României cu privire la această modificare în legislația fiscală aplicabilă.

“Cu toate acestea, argumentele economice fiind în favoarea menținerii exceptării fondurilor de pensii de la plata impozitului pe dividende, sperăm ca, în interesul participanților, această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară", a explicat Bobocea.

Citește și:
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Marcel Ciolacu, despre declarațiile premierului Nicolae Ciucă: ”Nu am auzit de nicio mărire de taxe”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 6 octombrie, că el nu știe nimic despre vreo majorare a taxelor în 2023, așa cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă. Ciolacu a fost...
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Iohannis, despre discursul lui Rareș Bogdan din Parlamentul European: „L-a luat valul”
Președintele Klaus Iohannis a comentat joi, 6 octombrie, răbufnirea europarlamentarului PNL din Parlamentul European, care a lansat o amenințare voalată la adresa uniunii, că „l-a luat...