Cum își poate calcula un tânăr viitoarea pensie. Sumele uriașe plătite pe contribuții, inclusiv în cazul salariului minim

Sambata, 18 Iunie 2022, ora 03:20
4367 citiri
Cum își poate calcula un tânăr viitoarea pensie. Sumele uriașe plătite pe contribuții, inclusiv în cazul salariului minim
Contribuția la pensie, la un salariu minim brut este de 25%, adică 638 de lei în fiecare lună FOTO Pixabay

Salariul mediu brut este în România de 6.443, asta înseamnă un câștig net de 3.967 de lei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Între timp, salariul minim brut în țara noastră este de 2.550 lei, adică 1524 de lei, majorat de la 1 ianuarie 2022.

Contribuția la pensie, la un salariu minim brut este de 25%, adică 638 de lei în fiecare lună.

Iar pentru un salariu mediu brut contribuția este de 1.611 de lei.

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, potrivit cnpp.ro.

Un tânăr aflat pe piața muncii în prezent, născut în anul 1995, va putea ieși la pensie pentru limita de vârstă în 2060 dacă va avea un stagiu minim de cel puțin 15 ani. În 2055 va putea ieși la pensie anticipată dacă va avea cel putin 43 ani la stagiul minim, sau la pensie anticipată parțial dacă va acea un stagiu minim între 35 ani si 43 ani, potrivit unui calcul realizat pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice.

Cum se calculează pensia

Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie:

Cuantum pensie = Punctaj mediu anual x Valoarea punctului de pensie, potrivit Casei Naționale de Pensii.

Punctajul mediu anual se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare (Anexa 5):

Punctaj mediu anual = (Punctaj anual 1 + Punctaj anual 2 + … + Punctaj anual N): Nr. ani stagiu complet

Punctajul anual se determină prin împărţirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate în anul calendaristic respectiv:

Punctaj anual = (Punctaj lunar 1 + Punctaj lunar 2 + … + Punctaj lunar 12): 12

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut (venitului lunar asigurat) la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă:

Punctaj lunar = Câştig salarial brut lunar: Câştig salarial mediu brut lunar

Salarii în România

Câştigul salarial mediu brut a fost de 6.443 lei, în aprilie, cu 42 de lei (+0,7%) mai mare decât în luna martie, iar câştigul salarial mediu net a fost 3.967 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 30 de lei (+0,8%), potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.746 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.120 lei).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,4%.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 97,9% în luna aprilie 2022 faţă de luna aprilie 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 97,2% în luna aprilie 2022 faţă de luna martie 2022.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 227,5%, cu 6,7 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna martie 2022.

În luna aprilie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 30,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 20,8% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; între 8% şi 12% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), transporturi pe apă, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică; între 3% şi 7,5% în alte activităţi extractive, telecomunicaţii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tranzacţii imobiliare, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi terestre şi transporturi prin conducte, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), alte activităţi de servicii.

Totodată, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2022 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: cu 32,3% în fabricarea produselor din tutun, cu 18,8% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), respectiv cu 11% în fabricarea băuturilor; între 3% şi 9,5% în activităţi de editare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, extracţia minereurilor metalifere, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+0,7%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,1%). În învăţământ, câştigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-1,7%), ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#pensii, #bani pensii, #contributii sociale, #salariu minim , #stiri sociale