Data la care va fi judecată obiecția de neconstituționalitate cu privire la legea pensiilor militare: ”Denotă lipsa cooperării loiale”

Vineri, 08 Noiembrie 2024, ora 15:58
25386 citiri
Data la care va fi judecată obiecția de neconstituționalitate cu privire la legea pensiilor militare: ”Denotă lipsa cooperării loiale”
Curtea Constituţională a României va judeca obiecţia formulată de Avocatul Poporului cu privire la legea pensiilor militare. Foto: iStock

Curtea Constituțională a României a transmis, vineri, 8 noiembrie, că va judeca în 17 decembrie obiecția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului cu privire la legea pensiilor militare. Avocatul Poporului consideră că actul normativ încalcă mai multe prevederi constituționale, printre care aprobarea cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanțare și nerespectarea egalității în drepturi, deoarece legea nu se aplică pensionarilor militari care ocupă funcții în Executiv.

Avocatul Poporului a formulat o obiecție de neconstituționalitate referitoare la Legea pentru completarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat (PL-x nr. 540/2024).

Avocatul Poporului susține că sunt încălcate prevederile articolului 138 alineatul 5 din Constituție privind imposibilitatea aprobării cheltuielilor bugetare fără stabilirea sursei de finanțare.

”Din examinarea procesului legislativ al Legii pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat (PL-x nr. 540/2024) observăm că Guvernul a fost pus în imposibilitatea de a-și îndeplini obligația de a întocmi fișa financiară în termenul legal de 45 de zile. Astfel, urmărind procesul legislativ de la Senat, observăm că fișa financiară a fost solicitată în data de 7.10.2024, termenul pentru transmiterea fișei financiare împlinindu-se în data de 20 noiembrie 2024. Cu toate acestea, propunerea legislativă a fost adoptată în data de 5 noiembrie 2024, cu mult înainte ca termenul în care Guvernul putea întocmi fișa financiară să se fi împlinit”, a transmis Avocatul Poporului.

În opinia Avocatului Poporului, îndeplinirea formală de către inițiator a obligației de a solicita fișa financiară, fără a aștepta împlinirea termenului de 45 de zile care să permită Guvernului să întocmească fișa financiară, echivalează cu nerespectarea art. 138 alin. (5) din Constituție.

Avocatul Poporului a precizat că, potrivit estimării realizate de Guvern, impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 de milioane de lei, iar cel general de actualizare a soldei de funcție la aproximativ 240 de milioane de lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar de aproximativ 370 de milioane de lei.

Avocatul Poporului mai notează că această cheltuială nu a fost previzionată în bugetul de stat, ”ceea ce denotă lipsa cooperării loiale între Parlament și Guvern”.

Avocatul Poporului mai precizează că prin acest act normativ nu este respectat principiul egalității în drepturi, deoarece legea nu se aplică pensionarilor militari care sunt membri ai Guvernului, secretari de stat, subsecretari de stat.

”Opinăm că nu există nicio rațiune pentru crearea unui tratament discriminatoriu între beneficiarii pensiilor militare, cu atât mai mult cu cât, din conținutul proiectului de lege sau al expunerii de motive (...) nu pot fi desprinse rațiuni evidente și pertinente care să justifice diferența de tratament instituită între pensionarii beneficiari ai aceluiași tip de pensie”, a mai transmis instituția Avocatul Poporului.

Un alt argument invocat de Avocatul Poporului este încălcarea principiului legalității și principiului securității raporturilor juridice prevăzute de articolul 1, alin. (5) din Constituție, prin reglementarea unui termen nerezonabil, de doar 30 de zile, pentru punerea în aplicare a legii de către casele sectoriale de pensii, cu atât mai mult cu cât determinarea resurselor financiare presupune adoptarea unor acte administrative de suplimentare a bugetelor instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, care implică respectarea unor termene legale”, a mai transmis sursa citată.

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege privind pensiile militare de stat, cu 90 de voturi pentru și 8 abțineri.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a fost adoptată de plenul Senatului, luni, după ce comisia de apărare a elaborat un raport de admitere, cu amendamente.

Proiectul prevede că pensiile militare aflate în plată se indexează în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcție.

Proiectul a trecut de Camera Deputaților în 29 octombrie.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor pe luna decembrie. Anunțul Poștei Române
Ce se întâmplă cu pensiile românilor pe luna decembrie. Anunțul Poștei Române
În baza convenţiei încheiate cu Casa Naţională de Pensii Publice, Compania Naţională Poşta Română va începe, de luni, 2 decembrie, distribuirea pensiilor. Conform unui comunicat emis...
Promisiuni înainte de parlamentare: salariu minim brut de 1.300 de euro și pensia medie, 810 euro. Când ar urma să se atingă aceste valori
Promisiuni înainte de parlamentare: salariu minim brut de 1.300 de euro și pensia medie, 810 euro. Când ar urma să se atingă aceste valori
În 2029, salariul minim brut va fi 1.300 de euro pe lună, iar pensia medie va ajunge în următorii 4 ani la 810 euro, a declarat joi, 28 noiembrie, Adrian Solomon, preşedintele Comisiei pentru...
#pensii, #pensii militare, #avocatul poporului CCR , #pensii militare
  1. Cursuri suspendate într-un oraș întreg după ce doi elevi s-au îmbolnăvit de meningită în aceeași săptămână
  2. Statele Unite nu iau în calcul reînarmarea nucleară a Ucrainei. Kievul a renunțat la armele sale atomice după căderea URSS după ce a primit garanții de securitate
  3. Ursula von der Leyen a anunțat prioritățile, în fruntea noii Comisii Europene. Decizii majore la nivelul UE
  4. Cartelurile mexicane recrutează studenți la chimie pentru laboratoarele de fentanil. Baronii vor să scape de importurile din China. "Ne-ar transforma în regii Mexicului"
  5. Poliția din Rusia a făcut razii în mai multe cluburi de noapte frecventate de persoane LGBTQ, la un an de la interzicerea mișcării și etichetarea ei ca „organizație extremistă” VIDEO
  6. Volodimir Zelenski a făcut planul de pace în Ucraina. Ce solicită președintele de la Kiev
  7. Rusia va folosi în Ucraina "distrugătoarele de orașe", lansatoare de rachete produse în Coreea de Nord
  8. Drama prin care trecea polițistul găsit împușcat în cap. Fiul său avea probleme grave cu drogurile și jocurile de noroc
  9. Accident mortal de Ziua Națională, pe un drum din Buzău. Două mașini au fost implicate în impact
  10. Trump vrea un tarif de 100% pentru țările BRICS, dacă renunță la dolarul american ca monedă în care își țin rezervele