Legea pensiilor militarilor, promulgata de Klaus Iohannis

Joi, 23 Iulie 2015, ora 16:50

   

Legea pensiilor militarilor, promulgata de Klaus Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi dupa-amiaza, Legea pensiilor militarilor.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile militare de stat.

Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Pe 22 aprilie, Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare. Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a "reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, in considerarea statutului special al militarilor, al soldatilor si gradatilor profesionisti, politistilor si a celorlalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala", potrivit Ministerului de Interne.

Astfel, MAI a explicat ca vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu.Ce prevede proiectul

Proiectul de lege privind pensile militare de stat instituie reglementari prin care se revine, in principal, la regulile care caracterizeaza sistemul pensiilor ocupationale. Categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat vor include pensia de serviciu, pensia de invaliditate si pensia de urmas.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca militarii, politistii si functionarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militara de serviciu sunt cele legate de varsta si vechime in serviciu.

Varsta de pensionare este prevazuta de legislatia actuala si va creste, gradual la 60 de ani, pana in anul 2030.

In acelasi timp, proiectul prevede posibilitatea reducerii varstei de pensionare in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea angajatul, dar nu mai putin de varsta de 45 de ani.

Din Turcia, Ponta saluta legea pensiilor militare si indreptarea greselilor trecutului

"Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu si care sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, ori ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militare", se arata in comunicatul MAI.

Pentru baza de calcul a pensiei a fost propusa folosirea mediei soldelor functiei de baza, respectiv salariilor functiei de baza corespunzatoare functiilor indeplinite in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai putin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu.

La media obtinuta se adauga solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17740 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Karenina
rank 5
Herr Iohannis, profita cat mai mult de acest mandat la Cotroceni,
traieste fericit in vila, plimba-te cu Merzanu, calatoreste cu prima doamna in toata lumea, doamna sa-si faca haine la Armani, ca la un al doilea mandat te vor vota numai militarii, diplomatii, bugetarii. Si astia nu vor da voturi suficiente. Si nu uita, promulga tot ce-ti pune inculpatul ponta sub nas. Asa va fi liniste intre palate si fericire-n tara. Semneaza imediat si pentru construirea moscheei. Pentru primirea a 2560 de africani mi se pare c-ai semnat la Bruxelles. Extremistii aia de cehi si polonezi au zis ca ei nu primesc imigranti africani.
Utilizator sters
Tare !
Extraordinar, cand a avut timp pentru așa ceva? După această activitate, Turistul numărul 1 al Europei merită un concediu de cateva luni!
Imanuel
rank 2
Credeam ca Iohannis o sa dea cu paltonu' de pamant de grijea
bugetului tzarii... Un ipocrit, ca shi Basescu: austeritatea nu e pentru "speciali", ci doar pentru cetatzenii care n-au avut "noroc" sa fie "speciali". Ba, da cine i-a luat cu arcanu' in armata shi pe militarii ashtia "speciali" ?
hc-ct
rank 5
eheee!
atzi inceput sa va trezitzi ' to see the light' ca avetzi niste excroci la putere indiferent de partid? daca mai statzi mult pe ganduri o sa va alegetzi cu praful de pe toba. saritzi la gatul lor pana nu va ingenunchiaza pe totzi.
Haan1
rank 5
bai, bengosilor psd-isti, nu ziceti nimic despre
ponta care i-a trimis porcaria la promulgare, ii tot trageti cu Basescu.
Sigur ca Johannis nu trebuia sa semneze, sigur c-ar trebui sa faca ceva pentru romani ca l-au ales nu pentru aia de sus dar daca tot condamnati actiunea, dati si-n ponta.
E clar ca sunt pusi pe furat, ca atat timp cat sunt in functii trebuie sa creasca contul in banca.
"Salarii triple pentru inaltii demnitari - Ordonanta intra in vigoare la 1 august, desi Ponta a zis ca o anuleaza"
Utilizator sters
Aici nu mai pune intrebari domnul....
...presedinte Joiannis? Toata lumea da fuga sa-si faca pensii speciale? Oare astia cu specialele au mai multe guri, picioare, burti, miini? In timpul carierei au venituri destul de bune si sigure iar cind ar iesi la pensie ar fi o pensie pe masura...adica bunicica chiar daca ar fi calculata ca la tot omul! Nu, nu este de ajuns, dupa ce ca vechimea in munca solicitata este mai mica ca la ceilalti muritori vor si pensii....speciale! Toata lumea vrea pensie speciala. Atunci hai sa facem pentru toata lumea cum era pe timpul cizmarului: iti alegi 5 ani de venituri din ultimii 10! Aud?
Te-o
rank 5
Sa deconectezi quantum-ul pensiei de contributie este o aberatie
economica ce va participa la colapsul intregului sistem de pensionare,care de altfel,ameninta intregul esafodaj pe plan international!
In sistemul de pensii militar nu se face o distinctie dintre militarii participanti la conflicte militare si cei "de birou"!
In USA militarii care au fost angajati in zone conflictuale au beneficii speciale,bine meritate!
Aceasta lege vizeaza tot pe militarii(inclusiv securistii)vechiului regim ,deja pensionati sau in curs de pensionare!
Tinerii militari activi vor mai cunoste multe "modificari"!Teo
Utilizator sters
Legea trebuia aprobata.
Ma mir ca nu a returnat-o pentru ca sumele sunt prea mici.Semnatura este dedicata securistilor,viitori pensionari,care l-au pus in functia actuala pe Palton Voda.Dupa noile iohannisme un sofer de la sri iesit maine la pensie are MITA iohannista cat 100 de militari de armata iesiti acum 10 ani la pensie.Va recomand,dupa ce luati ceva tranchilizante,sa calculati cat costa bugetul statului basisto-iohannist 20.000 de securisti si o sa va sara mintile.SRI si DIE consuma mai mult decat bugetele invatamantului si sanatatii la un loc.
Aici e buba mare.Daca se prind civilii ca sunt trasi pe gheata mai e o sansa ca Rumania sa intre in randul tarilor civilizate si democrate.Numai ca civilii astazi joaca rolul magistral al victimelor de la Auschwitz si Maidanek.Nici aia nu credeau pana nu au simtit flacarile pe propriile piei de vii.
Practic societatea rumaneasca este impartita in doua,50.000 de persoane din politica,sri,justitie,exploateaza 22 de milioane care nu au absolut nimic impotriva.
alphpha
rank 5
Principiul
contributivitatii nu se aplica nici acestei categorii ! Frumoasa democratie originala !
Utilizator sters
Pensia Iohannis,
o numesc asa pentru ca ,trebuia sa o refuze,nu are nici o legatura cu acea contributie la care va referiti.Coldea si gasca de securisti isi maresc salariile platite de stupizi pana platesc si....contributia.Deci tot cu bani de la stat,adica de la buget.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor