Legea pensiilor militarilor, promulgata de Klaus Iohannis

Joi, 23 Iulie 2015, ora 16:50
18297 citiri
Legea pensiilor militarilor, promulgata de Klaus Iohannis
Foto: ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi dupa-amiaza, Legea pensiilor militarilor.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat Decretul pentru promulgarea Legii privind pensiile militare de stat.

Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare - cine si cum beneficiaza (Video)

Pe 22 aprilie, Guvernul a aprobat proiectul privind pensiile militare. Obiectivul principal al acestui proiect a fost acela de a "reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, in considerarea statutului special al militarilor, al soldatilor si gradatilor profesionisti, politistilor si a celorlalti angajati din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala", potrivit Ministerului de Interne.

Astfel, MAI a explicat ca vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu.

Ce prevede proiectul

Proiectul de lege privind pensile militare de stat instituie reglementari prin care se revine, in principal, la regulile care caracterizeaza sistemul pensiilor ocupationale. Categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat vor include pensia de serviciu, pensia de invaliditate si pensia de urmas.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca militarii, politistii si functionarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militara de serviciu sunt cele legate de varsta si vechime in serviciu.

Varsta de pensionare este prevazuta de legislatia actuala si va creste, gradual la 60 de ani, pana in anul 2030.

In acelasi timp, proiectul prevede posibilitatea reducerii varstei de pensionare in functie de conditiile de munca in care isi desfasoara activitatea angajatul, dar nu mai putin de varsta de 45 de ani.

Din Turcia, Ponta saluta legea pensiilor militare si indreptarea greselilor trecutului

"Au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au o vechime efectiva de 20 de ani, dintre care cel putin 10 ani vechime in serviciu si care sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, ori ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militare", se arata in comunicatul MAI.

Pentru baza de calcul a pensiei a fost propusa folosirea mediei soldelor functiei de baza, respectiv salariilor functiei de baza corespunzatoare functiilor indeplinite in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai putin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu.

La media obtinuta se adauga solda de grad/salariul gradului profesional avut la data trecerii in rezerva ori incetarii raporturilor de serviciu.

Citește și:
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a vizitat comunitatea de români din Chicago
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni a vizitat comunitatea de români din Chicago
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat în perioada 26-30 noiembrie, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, la Chicago. Acolo, demnitarul...
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Națională: ”Românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai”
Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Națională: ”Românii au nevoie de progrese cât mai tangibile și imediate pentru creșterea bunăstării și a nivelului de trai”
Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, 1 decembrie, la Palatul Cotroceni, un discurs în cadrul recepției oferite cu prilejul Zilei Naționale a României. Iohannis a vorbit despre...