Ziare.com

A fost publicat proiectul noii legi a pensiilor. Toate pensiile vor fi recalculate. Vezi principalele modificari

de Irina Olteanu
Joi, 09 August 2018, ora 21:00

   

A fost publicat proiectul noii legi a pensiilor. Toate pensiile vor fi recalculate. Vezi principalele modificari
Ministerul Muncii a publicat, joi, la ora 21:00, proiectul noii Legi a pensiilor. Actul normativ are 67 de pagini si va intra, de joi, in dezbatere publica. Observatiile si propunerile pot fi trimise in urmatoarele 10 zile.

"Propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la acest proiect de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail: dezbateri@mmuncii.gov.ro, in termen de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site, respectiv 09.08.2018 - 18.08.2018", transmite Ministerul Muncii intr-un comunicat.Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca va prezenta noua Lege a pensiilor vineri, la ora 12:00, intr-o conferinta de presa. Insa liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a luat-o inainte si a prezentat el actul normativ joi seara, in cadrul unei emisiuni tv.

Vezi cum explica Liviu Dragnea noua Lege a pensiilor si impactul ei asupra bugetului


Promisiunea Ministerului Muncii: Nicio pensie in plata nu va scadeaMinisterul Muncii afirma ca in proiectul de lege se precizeaza ca nicio pensie in plata nu va scadea.

"In cazul in care, in urma recalcularii, va rezulta o suma mai mica decat cea aflata deja in plata, atunci se va mentine suma in plata. Nu se modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici stagiul complet de cotizare", se arata in comunicat.

Din 2021 valoarea punctului de pensie va fi de 1.875 leiPotrivit proiectului, Ministerul Muncii vrea ca incepand cu 1 septembrie 2021 valoarea punctului de pensie sa fie de 1.875 lei.

"Valorile punctului de pensie sunt urmatoarele:
a) la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
b) la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
c) la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei", se arata in proiectul noii Legi a pensiilor.

Actul normativ mai precizeaza ca "la data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referinta se stabileste in cuantum fix si este de 75 lei".

Incepand din anul 2022, pensiile vor mai creste insa doar daca cresc si preturile. Astfel, se arata in proiect, incepand cu anul 2022, valoarea punctului de referinta se majoreaza anual cu rata medie anuala a inflatiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 septembrie a fiecarui an in care se face majorarea si comunicat de Institutul National de Statistica.

"In situatia in care indicatorul prevazut la alin. (4) are valoare negativa, se pastreaza ultima valoare a punctului de referinta", se mai arata in document.

Bani in plus pentru masterat si doctoratDe asemenea, potrivit proiectului, bani in plus la pensie se vor primi si pentru doctoratele sau masteratele facute. Astfel, proiectul prevede introducerea masterului si a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adauga facultatii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru cresterea copilului, somajului indemnizat, deportarii, prizonieratului si detentiei politice, prevazute de legislatia in vigoare.

Conditia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare sa fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioada asimilata se acorda cate 0,25 puncte.

Mamele cu cel putin 3 copii se pot pensiona cu 6 ani mai devremeO alta noutate din proiectul noii Legi a pensiilor este aceea ca femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani si au nascut 3 copii pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani.

Incepand cu al 4-lea copil se adauga cate 1 an in plus, pentru fiecare copil.

"Se mentin celelalte prevederi din actuala legislatie cu privire la pensia pentru limita de varsta, precum grupele, conditiile speciale si deosebite, handicapul s.a", transmite Ministerul Muncii.

Citeste si: Hossu: Noua Lege a pensiilor discrimineaza femeile. Vor primi si cu 30% mai putin ca barbatii


Vor fi tot 4 categorii de pensii, unele au suferit modificari de structuraProiectul prevede tot 4 categorii de pensii: de limita de varsta, anticipata, de invaliditate si cea de urmas.

Ministerul Muncii precizeaza ca sunt aceleasi patru categorii ca si in vechea lege, dar unele au suferit modificari de structura.

In cazul pensiei pentru limita de varsta trebuie indeplinite cumulativ conditiile de vechime minima si varsta standard de pensionare.

Ca si exceptie, actuala pensie anticipata (nepenalizata) devine pensie pentru limita de varsta. Adica persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani inainte de indeplinirea varstei de pensionare. In acelasi timp, in acest caz se poate cumula pensia cu salariul si se valorifica perioadele necontributive asimilate.

Pensia anticipata (cu penalizare) este actuala pensie anticipata partiala si se mentin prevederile legale in vigoare.

In cazul pensiei de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfasurarii unor activitati profesionale independente, in paralel. Astfel, gradul I e caracterizat de deficienta functionala grava si capacitate de munca diminuata, gradul II e caracterizat de deficienta functionala accentuata si capacitate de munca diminuata, iar gradul III e caracterizat de deficienta functionala medie si capacitate de munca diminuata.

Pensia de urmas se mentine si, in plus de actualele prevederi, apare o noua prestatie, si anume ajutorul pentru sotul supravietuitor, care va primi 25% din pensia sotului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Cum se calculeaza pensia minimaPotrivit proiectului noii Legi a pensiilor, pensia minima se calculeaza raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv.

"Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara.

Persoanele cu vechime intre 10 ani si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. In cazul in care din calculul pensiei rezulta o suma mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta", informeaza Ministerul Muncii.

Potrivit acestuia, formula a fost introdusa pentru a remedia o inechitate prevazuta de legislatia in vigoare, din cauza careia nu se facea nicio diferentiere in functie de anii lucrati intre beneficiarii de pensie minima.

"Adica, in practica se ajunge in situatia in care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, sa primeasca la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie", se arata in document.

Se introduce optiunea pentru indemnizatie sociala minimaO alta noutate adusa de proiectul de lege este introducerea optiunii pentru indemnizatia sociala minima.

Astfel, pensionarii aflati deja in plata, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta intre pensie si indemnizatia sociala minima, cu 3 luni inainte de aplicarea efectiva a legii. Optiunea se va face prin posta, cu formular pretimbrat primit de la Casa Nationala de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghisee.

Pensionarii in plata care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiaza de recalculare pe noua formula, iar daca suma rezultata este sub indemnizatia sociala minima, ei pot opta pentru aceasta din urma. Pensionarii care nu opteaza in termenul de 3 luni amintit raman in plata cu suma rezultata din calculul pe baza contributivitatii.

Sunt exceptati pensionarii care beneficiaza de pensie de limita de varsta si au realizat stagiul minim cuprins intre 10 si 15 ani, conform legislatiei in vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Aceasta exceptie este valabila pentru persoanele deja pensionate la data intrarii efective in vigoare a legii.

In proiectul de lege se prevede ca, pentru a putea deveni pensionar, este necesara o vechime de minimum 15 ani. Persoanele care vor avea o vechime mai mica de la data intrarii in vigoare a legii vor primi o indemnizatie sociala si vor face obiectul unei alte legi.

Se vor lua in considerare toate drepturile pentru care s-au platit contributiiProiectul mai prevede ca se valorifica toate drepturile de natura salariala pentru care s-au platit contributii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii si alte bonusuri.

"Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat daca pensionarul va aduce acte doveditoare din care sa rezulte un procent mai mare. Daca dupa recalcularea conform adeverintelor aduse rezulta o pensie mai mica, atunci se pastreaza pensia calculata cu majorarea de 10% acordata initial", se arata in actul normativ.

Ministerul Muncii afirma ca aceasta modificare a fost operata deoarece pentru astfel de venituri s-au platit contributii si, cu toate acestea, ele nu sunt luate in calcul, in prezent, la stabilirea pensiei.

Conditiile speciale si deosebite si fostele grupe de munca se pastreaza si, de asemenea, se creeaza baza legala pentru recunoasterea altor locuri de munca in conditii speciale.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre proiect legea pensiilor
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21945 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Minciuni sfruntate ale mafiei psd-iste date de mafiotul sef drakknea

Nu pot fi crezuti infractorii care fura din taxele platite de noi, care si-au dat salarii si pensii speciale pentru toata mafia lor alcatuita din hoti, infractori, needucati, impostori si cu iq-ul mic de tot ca la catena !

 

Am vomitat efectiv si pe bune ca m-am rastit la bocanci cu huo !

Nu am imaginat nicicand, chiar in '90, ca este cu putinta ca sa sucesti si palaria si scafarlia immbecilului national mare amator de mici gratos odata la ptru ani, cu un calcul nu doar inept, nu doar abject, ci char plin de shmen :"Mandelu va da, sa-l arda alea-alea, dar dupa mandatu' urmator' chiar urmaretz.
Eu nu stiu din ce-i alcatuita nerozia, dar daca ea pune bbotul azi pentru ce se va intampla maine, nu doar ca nu are niciun baz al adevarului cu ceea ce cere diaspora maine, dar nu are chiar nici o incidenta cu mesajul domnului Isarescu de la Banca Nationala, acolo unde zice celor capabili sa se gadile la manevra, ca, nu asa, "Dinafara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul.
Cu alte cuvinte, lasati-va de reclama din gard, ci intrati, ( sau iesiti ) din baliverna spectacolului despre care PSD-ista Firea stie multe in ale Circului cu iepuri, cu biciclete.
Esti atat de O doamna, Madam Firea, incat convin superbului adagiu sclipitor roamnesc conform caruia :
"Mai ezista printre cracci, prisma-n care sa te Katch.
Ciudata lume, de sa n-o poti duce, nici macar de rapa cum ti-e pasul, ravna shmenul, prinsess.
PS *** mouillla gratifianta, plina de mazga si absolut a voastra.
Revin : Mai ezista printre K...
PS Nu exista insulta suficient racoritoare si expresiva acestui jaf de oameni degeaba, care sa dea curs convenabil insultei de care daca Ropanul nu e capabil, eu da.
Fac gaura pana-n Australia, dar nu imi permite, fireste, situl ziare.com.
Oricum, doamna a vinovatiei preferintei mele catre viciu soitar, m-ati invins in chiar ordinea cuvintelor.
Stuu deja ce inseaamna Moartea Zgarciului.
Aflu ce nu mi-ar trebui nici sa-mi sape in gradina.
Gredina !!!?

 

"Nicio pensie in plata nu va scadea"

dar va anunt ca Nicio pensie in plata nu Va Creste:)))
Inflati va papa tot si PSD va papa Placute Suedeze cum o face din Toate timpurile!
Păcat ca majoritate Pensionarilor Nu au avut parte nici de sculă!

 

Toate pensiile vor fi triplate, dar alte pensii vor fi mai

triplate decat altele.
Dar, cea mai triplata va fi inflatia.
Poate ii credeam daca anuntau ferm ca vor disparea pensiile nesimtite si ca vor aplica singurul sistem corect, cel al contributiilor. Nu au facut asta, deci n-au lucrat cinstit.
Si, cum sa fie? Ce-au facut acesti social democrati imediat ce au venit la guvernare? Au crescut salariile alesilor, au marit numarul pensiilor si salariilor nesimtite, au modificat legi conform intereselor lor. Acum vor face la fel, sub masca generozitatii.
Un sistem de pensii trebuie sa fie corect, stabil, nu dupa hachite si interese. Cei care au avut munci grele, importante, au avut si salarii mari, deci si contributii mari si, drept consecinte, pensii mai mari. Nu criterii inventate dupa dorinte personale sau electorale.

Discurs ultim N. Ceausescu, 21 dec. 89 (fragmente)

“Inainte de toate, doresc să vă informez pe dumneavoastră despre o importantă hotărare adoptată in această zi de Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al partidului privind nivelul de trăi al oamenilor muncii.

Am hotărat in această dimineată că, incepand de la 1 ianuarie, să majorăm in cursul anului viitor retributia minimă de la 2.000 la 2.200 lei. De această majorare importantă vor beneficia peste 1.500.000 de oameni ai muncii.

Tot de la 1 ianuarie, vom majora alocatiile pentru copii, intre 30-50 de lei. In raport cu numărul de copii si de retributia oamenilor muncii - ceea ce constituie un ajutor puternic, pentru circa 4.400.000 de copii ai patriei noastre.

De asemenea, se vor introduce indemnizatii de nastere, de l.000 de lei, pentru toate femeile, cu incepere de la primul copil, iar, in continuare, pentru femeile care nasc doi sau mai multi copii indemnizatia la nastere va fi de 2.000 de lei pentru fiecare copil - ceea ce constituie, de asemenea, un puternic stimulent, de ajutor pentru mamele, pentru femeile patriei noastre.

Am hotărat să majorăm pensiile minime de la 800 la 900 lei. Am hotărat, totodată, că pensia de urmas să fie majorată cu 100 de lei. Vom creste, de asemenea, ajutorul social de la circa 500 de lei la 800 de lei. Vom asigura, in acest fel, conditii bune, corespunzătoare de muncă si viată pentru toti cetătenii patriei noastre.

Aceste măsuri demonstrează cu putere că - pe măsură dezvoltării economiei - facem totul pentru a asigura ridicarea continuă a nivelului de trăi, material si spiritual al poporului, potrivit hotărarilor Congresului partidului.

[…] Si acum trebuie să actionăm in deplină unitate, cu fermitate impotriva tuturor celor care incearcă să slăbească forta, unitatea natiunii noastre, care actionează in slujba diferitelor servicii de spionaj si cercuri imperialiste, pentru a imparti din nou Romania, pentru a inrobi poporul nostru!

[…] Vă doresc succese in intreagă activitate! Unitate si actiune fermă impotrivă tuturor acelora care vor să distrugă independenta si socialismul in Romania! Această este obligatia noastră, a tuturor! Organizati in toate intreprinderile, peste tot, grupe de ordine, grupe de apărare a socialismului, a tot ceea ce am realizat, a independentei tării. Cu toti să actionăm in slujba poporului, a independentei, a socialismului!"

(Urale si aplauze prelungite; se scandează indelung "Ceausescu si poporul!", "Vom munci si vom lupta, tara o vom apăra!", "Ceausescu-RSR!").

Nu am nimic cu pensionarii...dar de ce de salariati nimic

...minciuni se da pasarea de pe gard.baiii bolovanilor da ti salarii sa mearga pensia nu viceversa.romnia romania trezeste te ...dar cu ce?nici cocosu nu mai canta in tara asta...numai gainile batrane...ne duce dreac nea neamu asta

 

M_ _E PSD! .......devine MARE PSD! ))))

Salariile si pensiile se vor dubla pana in 2021! Astazi sunt cu 26% mai mari decat le lasase Ciolos!

De ce sunt nervosi loserii? Pentru ca salariile si pensiile lor din strainatate nu cresc?
Ghinion!

Art . 2, litera k: principiul proportionalitatii

potivit caruia raportul dintre pensia minima si pensia maxima va fi de 1/15 , in conformitate cu raportul de 1/15 intre salariul minmim si salariul maxim /economie.
Pentru ca cei care au avut salarii mari si foarte mari au si o pensie privata, au facut investitii care le aduc venituri/dividende, etc. (vezi Isarescu, Tariceanu, samd!) Acest principiu este logic, normal si moral si un fel de corolar al celorlalte principii.
nota! viitoarele indexari nu pot MODIFICA RAPORTUL de 1/15! Altfel se ajunge iarasi la diferentele astronomice de astazi!( peste 1/100!).

 

Dragneo, opreste-te :))) Este atat de bine incat voi renunta la

pensia mea occidentala si voi trai din pensia ta socialista :)))
Te rog sa-mi spui si daca in 2021 vei mai fi in parlament sau la parnaie...
Maine este 10 august 2018.
Mai vorbim pe seara :)))
Ce preferi? Vaselina sau sapun Palmoliviu?

 

Mosule, nu in aceasta alcatuire a imbecilitatii coroborate,

...mai dihai decat acea complicitate harnica, jalnica, acerba si care-i pune coarne neghiobului de iese piezis si cu shusta (daca nu ca-n "Scandura" lui Arghezi), ce face din ratarea nationala un prezent continuu.
Idioteshte elaborat, sau macar insidios si idiotzeshte zamislit, fara de screamat, care face diferenta tragica intre a fata pentru patrupede cu oasele bazinului paralele, si a pune pe lume pentru bipede cu oasele musai altfel.
Cred ca diferenta intre cei care sunt si acei ce sunt trasi diferenta staruieste intre bipedism si da' asa ce-are.
Voi muri din dragoste de un popor caruia vesnica ii este doar ineptia.

....da......sunt minciuni tipic socialiste!....dar merg de minune la

.......baba diavolista-ortodoxa si strungarul-comunist!.....si asta-i tot ce conteaza py. neadrac!.....socialistii ie....disciplinati!....intotdeauna!.....nu vedeti ca se tot canta prohodul psd la electorale si ei tot la 30j la suta sunt ???!!!....
......in schimb......in partea ceastailalanta........numai disciplina imitarii pesedeului se mentine!......fura si iei, da' mai putin si mai phrost!....si acu il avem si pe sorosh pe cappp!....si asta n-are de gand sa plece curind!.....nici daca-i rupi picioarele jgiuiului inglishtan octogenar dus cu dollarul!.......asa ca......vai si amar.......suntem o frantza mai mika si mai murdara.....mai tziganoasa.....si o s-o ducem din deficite in deficite exact ca mai amplii fanfaroni pin la judecata de apoi!......totul pe spinarea fraierilor......

 

Kogaion, fac astia pe bunica mea batrana cu braul si dintii de

...lana, la alba-neagra, cu nimic diferit de :
"Un numar adunat cu, scazut din, impartit la si inmultit cu, va da rezultatul care va iesi"...
...Guvernului urmator...
Adica, in termeni de "Loz in plic" (nu e mare dar voinic), este, "Mai trage o data".
Si-ai pus-o.

CALCULUL E SIMPLU !

Pensionari= 5 Mil. 200 mii ; pensii dublate , triplate , etc....PSD a cistigat ultimele alegeri cu 3 mil si nu stiu cite sute de mii de voturi . In consecinta in RO. vor ramine politrucii si pensionarii .
Am citit un comentariu ce intreba - de ce nu sunt marite si salariile muncitorilor , intelectualilor ?
Raspuns : 1 Pt ca muncitorii nu voteaza PSD -ul
2 Pt ca muncitorii (si nu numai ci si intelectualii) vor pleca afara ,de unde vor trimite EURO)
Concluzie - Pensionarii buni pt vot , iar restul afara la munca pt bani !

Sper ca nu gresesc

S-auzim numai de bine!

"Orice prost știe. Scopul este să ințelegi." — Albert Einstein

 

Si ceausescu promitea cresterea salariilor cu 100 lei chiar inainte

sa cada. Plagiati pana la capat acum, daca tot ati inceput.

 

PSD-ul zis social democrat in loc sa sustina un principiu excelent

numit CONTRIBUTIVITATE, a exersat cu brio principiul noi suntem mai presus de voi, vomtand noi si noi categorii socioprofesioale ce iau pensii speciale de zeci de mii de lei care nu au nici un fel de legatura cu contributivitatea lor pt acele pensii !
In loc ca dragneii sa pledeze pentru corectitudine sociala, ei au militat pentru secte sociale ce traiesc din pensie mult mai decat reprezentantii de vaf ai tarii precum este Presedintele, al carui salariu este si jumatate din ceea ce primesc ca pensie special unii, precum e si tudorel penalistul nr.1 al tarii !
Intresant este ca peste 76% din pesiile in plata sunt de maxim 1450 lei, iar specialele reprezinta doar, 2.7% din pensiile in plata. Chestia este ca pt plata pensiilor speciale se cheltuiesc la fel de multi bani cat se dau pentru cele 76% din pensiile in plata... Fara comentarii !
Este lucrul pe care social democratii nu il observa deloc !
In loc sa perpetueze principiul contributivitatii la toate categoriile socioprfesionale ei promoveaza principiul categoriilor sociale speciale, care sunt mai presus de ceilalti !
Rusine PSD !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor