Clovnii - inclusi in Legea pensiilor la conditii speciale de munca

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 13:57
2069 citiri
Clovnii - inclusi in Legea pensiilor la conditii speciale de munca

Legea pensiilor, atat cea din 2000, cat si cea noua, in reexaminare, contine o lista de profesii artistice care intra in categoria locurilor de munca in conditii speciale, aceasta cuprinzand clovni, jongleri, tot la conditii speciale fiind inclusi minerii, muncitorii din otelarii sau unitati nucleare.

Articolul 28 al Legii unitare a pensiilor prevede urmatoarele: "Conditiile de munca in care se desfasoara activitatea asiguratilor din sistemul public de pensii pot fi normale, deosebite si speciale".

Locurile de munca in conditii speciale sunt definite ca "locurile de munca unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la conditiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel putin 50% din timpul normal de munca, pot conduce in timp la imbolnaviri profesionale, la comportamente riscante in activitate, cu consecinte grave asupra securitatii si sanatatii in munca a asiguratilor".

La articolul 30 se prezinta categoriile pentru locurile de munca in conditii speciale, acestea fiind:

a) unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;

b) activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;

c) activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, prevazute de actele normative cu regim clasificat emise pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi;

d) aviatia civila, pentru personalul navigant prevazut in anexa nr. 1;

e) activitatile si unitatile prevazute in anexele nr. 2 si 3;

f) activitatea artistica desfasurata in profesiile prevazute in anexa nr. 4".

Anexa nr. 4 listeaza profesiile din activitatea artistica ale caror locuri de munca se incadreaza in conditii speciale. Aici sunt inclusi astfel: balerinii, dansatorii, acrobatii, jonglerii, clovnii, calaretii de circ, dresorii de animale salbatice, solistii vocali de opera si de opereta, instrumentistii la instrumente de suflat si cascadorii.

De mentionat ca si in legea veche a pensionarii, legea 19/2000, angajatii de circ erau incadrati la profesii in conditii speciale.

Pe de alta parte, tot la conditii speciale sunt inclusi si muncitorii din sectoarele care utilizeaza materii explozive, pulberi si munitii; minerit; forajul sondelor de titei si gaze; din centralele nuclearoelectrice, unitati de cercetare-dezvoltare in domeniul nuclear, unitati de fabricare a combustibilului nuclear, unitati de tratare si depozitare a deseurilor radioactive.

Tot la capitolul munca in conditii speciale intra si activitatea desfasurata in subteran, in prelucrarea industriala a topiturii de sticla prin suflare cu gura, activitatea desfasurata de personalul care lucreaza in siderurgie, de personalul din otelarii, turnatorii, activitatea de forjare, laminare, de prelucrare a diferitelor minereuri.

Basescu s-a razgandit pe Legea Pensiilor de teama suspendarii?

Tot la categoria conditii de munca speciala sunt inclusi si unii lucratori din porturi, aviatorii sau personalul din domeniul sigurantei nationale.

Lucratorii in conditii speciale beneficiaza de reducere la stagiul de cotizare obligatoriu. Legea unitara a pensiilor aflata la rexaminare prevede ca "pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezinta, conform legii, stagiu de cotizare realizat in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care constituie stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:

a) 3 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca; b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Concediile care vor fi considerate perioade contributive la pensie. Noutatea anunțată de ministra Muncii
Concediile care vor fi considerate perioade contributive la pensie. Noutatea anunțată de ministra Muncii
Ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat detalii despre concediile care sunt considerate vechime în muncă, precizând că, în noua lege a pensiilor, există avantaje pentru femei....
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#legea pensiilor, #categorii speciale Legea pensiilor , #legea pensiilor